Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Exoknaag 2014, NKV Bokaal 3e keer 
zondag, 13 april, 2014, 8:56 pm - Evenementen
Vandaag was het weer zover: Exoknaag 2014! Iets over vijf uur in de ochtend stond ik op want ik had met mijn broer afgesproken om half negen in Houten aan te komen en het is een best eind rijden! Auto helemaal ingepakt en tuf tuf en dat schoot goed op. We waren al kwart over acht in de hal.

Foto behorend bij blog

Eerst ff lekker bijgekletst met Gabriëlle, altijd leuk en een goed discussie partner. Prachtig hoe zij over het fokken kan vertellen en haar mening onderbouwt. Daarna begonnen met fotograferen. Ik ben echt gewend om dieren te fotograferen en merk dat wanneer ik omgeving foto's maak, toch wat mis. Ingeval licht! Maar goed, het zijn leuke foto's geworden. De keurmeesters begonnen al heel snel en ik merkte dat doordat er veel ruimte overal was, dat het minder gehaast uitzag. En dat zag je de hele dag door.

Foto behorend bij blog

Helaas veel afwezigen door ziekte. Juliet en Katja waren niet bij. Roxanne heeft in de ochtend Monique geholpen en in no time waren alle inschrijvers geholpen en stonden de kooien op de tafels. Een prachtig gezicht!

Bij één gerbil constateerde de keurmeester dat er geen onderkleur aanwezig was. Ik heb het idee dat bij de selectie vaak niet goed op de onderkleur wordt gelet. En dat de keurmeesters hun routine afgaan en dit goed beoordelen.

Foto behorend bij blog

In de middag heb ik met verschillende mensen gepraat. O.a. met Sylvia waar ik veel mail inzake tandproblemen. Vandaag had Claudia uit Duitsland twee Russische dwerghamsters bij haar om te laten zien hoe erg het tandprobleem is. En daar ben ik erg van geschokken. De ondertanden staan zodanig dat beide niet richting een punt groeien waardoor ze niet op de boventanden sluiten. Waardoor de natuurlijke slijtage niet meer gebeurd. Het typische is dat deze tandproblemen pas later beginnen. Wij vermoeden dat het om een stofwisselingsprobleem gaat dat zorgt voor te zachte botten en daardoor de tanden een ander stand in de kaak krijgen. Ook krijgen deze tanden een vreemde kleur. En dat kan duiden op vitamine tekort.

Daarnaast hebben wij over fokbeleid gehad en waarom je bepaalde kleuren apart moet houden. Waarom je niet alles door elkaar moet fokken, maar selectief bezig moet zijn. Het is zo belangrijk om bepaalde mutaties apart te houden. Want daarvan weten we te weinig en zijn lijnen waar we nog maar weinig ervaring mee hebben. Vijf jaar is m.b.t. het fokken heel kort en slechts paar generaties.

De tijd vloog voorbij om eerlijk te zijn en in de middag heb ik maar weinig foto's gemaakt. De meeste keurmeesters waren rond drie uur al kleur. Behalve de Campbelli's en de kleurmuizen. Er waren dit keer echt heel veel Campbelli's ingeschreven. Een aantal waren echt bijzonder mooi om te zien. Zo zag je hele dunne aalstrepen, zoals het hoort! En er was een Campbelli dwerghamster in een grijze kleur waarvan de aalstreep over de staart liep. De standaard werd erbij gepakt om te lezen hoe het precies beschreven staat. Moet de aalstreep tot de staart lopen of over de staart? Bij de verschillende dwerghamstersoorten staat dit anders. Bij de Campbelli staat het dat het tot aan de staartpunt loopt. Dus over de aalstreep! Om eerlijk te zijn... dat zie ik niet vaak!

Foto behorend bij blog

Tot de volgende keer!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: