Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Oktober 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
21 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.686
   Vandaag: 5
   Gisteren: 59
  Molentje en fokken 
  vrijdag, 7 oktober, 2011, 5:22 pm - Roborovski
  Afgelopen week wist ik ff niet wat ik zag. In de hamsterkamer staat een kooi 60 bij 40 centimeter met twee molentjes. Hier leven twee Roborovski dwerghamsters in en ze zijn al ruim een jaar oud en gestopt met fokken... Dus niet!

  En ik wist niet wat ik zag. Niet het idee van leuk ze hebben jongen, nee ik zag het vrouwtje met een baby in haar mond lopend in het molentje. Helaas al overleden.

  Fokken en molentjes, het is iets waar ik een eigen mening over heb. Mijn Russische dwerghamsters hebben geen molentjes. Dat doe ik doelbewust: wat ze niet kennen, missen ze niet. Roborovski's bij mij hebben wel een molen en normaal gesproken gaat dat goed. Maar ik let er wel op en zorg ervoor dat het molentje eruit gaat als ze dwangmatig aan lopen zijn. In dit geval is het lopen iets geworden dat richting verslaving gaat. Ook al heeft moederhamster jongen, ze is gaan lopen.

  Vroeger hadden mijn Roborovski's ook geen molen. Maar ze waren toen rustiger dan die ik nu heb en wat ik nu her en der zie. Heeft misschien ook met temperatuur te maken, want ik hield ze bij 12-15 graden. Ze waren vroeger ook groter dan nu. Ik denk dat door veel fokken en inteelt de kwaliteit niet te goede is gekomen. Wel de quantiteit want mijn Roborovski's van 15 jaar geleden hadden een wintergevoel nodig om te beginnen met fokken. Mijn huidige Robbies niet.
  Nella 
  maandag, 7 november, 2011, 6:41 pm
  Martin,

  Toch ben ik het niet helemaal met je eens. Ik ervaar juist dat de robbiedames hun radje heel erg waarderen als ze ukken hebben. Even wat afleiding. Ze hebben bij mij altijd 2 radjes (een small en medium silent spinner) zelfs als ze nestjes hebben. Zelfs een keer gehad dat een dametje haar nest middenin de spinner heeft gelegd en dan dus ook niet meer gaat rennen. Ze zijn normaal heel verantwoordelijk en gaan alleen rennen als ze er even tussentijd willen.

  Als ze het gedrag gaan vertonen als jouw robbie denk ik inderdaad ook aan dwangmatig lopen. Dit zie je weleens bij de Oost-blok robbies en enkele keer bij de 'normale' robbies. Een radje weghalen lost misschien op dat de ukken blijven leven, maar in de kern denk ik dat met die robbies niet gefokt moet worden. Ik heb namelijk het idee dat dat dwangmatige voor een deel ook erfelijk kan zijn.

  Groetjes,
  Nella
  Martin 
  dinsdag, 8 november, 2011, 9:08 pm
  Dwangmatig kan altijd ontstaan. Dat zie je met elk diersoort.

  Reactie achterlaten

  Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


  Speciaal invoegen: