Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.061
    Vandaag: 27
    Gisteren: 59
Is zwart wel recessief? 
zondag, 22 mei, 2011, 8:41 pm - Russische
De mutatie zwart die bij de Russische dwerghamster voorkomt is een zeer bijzondere mutatie. De eigenschappen zijn iets anders dan zwart die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt, zoals het blijft zwart en verbruint niet naarmate de dwerghamster ouder wordt. Maar er is een ander eigenschap die mij bij de Campbelli niet zo opgevallen is (maar dat kan komen omdat de Campbelli's voor vele kleuren dragen en ontstabiel zijn qua kleur): wanneer een Russische dwerghamster zwart draagt, zijn de haartoppen donkerder.

Een blauw-wildkleur die voor zwart draagt is donkerder. Als je twee exemplaren naast elkaar houdt, eentje draagt voor zwart en ander niet zie je het. Dit is niet op camera vast te leggen, verschil is minimaal. Maar je ziet het. Bij de mandarijn zie je het ook meteen als die voor zwart draagt.

Wat noemen wij dominant, wat noemen we recessive? De grijze mutatie bij de Syrische hamster Sg is dominant. Enkelvoudig is direct zichtbaar: grijs van kleur. Twee genen hiervan, SgSg, is veel lichter grijs. Blauw wildkleur is recessief. Slechts 1 gen is niet zichtbaar. Er zijn twee genen nodig om tot uiting te laten komen. Maar waarom noemen we zwart recessief als in enkelvorm eveneens te zien is. Alleen het is minimaal te zien. Maar het doet al wel wat.

We komen met de genetische codes niet weg... En is tevens zeer verwarrend. De vraag is of het bij andere diersoorten een gelijke eigenschap aanwezig is. Bij de Syrische hamsters ingeval wel. Zwart dragend zorgt voor een warmere kleur en dat komt omdat de haartoppen bij deze dieren eveneens donkerder zijn.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: