Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Mi x Mi = lethaal: wit oogloos 
donderdag, 6 augustus, 2009, 9:36 pm - Russische
Vandaag zat ik wat oude foto's terug te kijken en zag ik dat ik bij René foto's van een wit oogloos had gemaakt. Deze foto's had ik nog niet op mijn website gezet c.q. gebruikt.

Mi-factor is een bontfactor die oorspronkelijk bij de Campbelli dwerghamster is ontstaan. Later is dit gen naar de Rus over gebracht. Het gaat om een bontfactor die vanaf de buik begint en naar boven heen gaat. Meestal is er een nekband aanwezig, vaak van beide zijden, maar dat hoeft niet. De eerste hybride Rus met bontfactor had slechts een halve nekband en generaties lang bleef dit zo. Pas vele generaties later begonnen er ook vlekken op de rug te vertonen en door selectief verder te fokken onstond er steeds grotere witte vlekken. Maar het is niet echt dat er spontane kleine vlekjes aanwezig zijn.

Helaas heeft dit gen een aantal nadelen. Een nadeel is dat de vlekpatroon ook in de hersenen voor kan komen waardoor de dwerghamster niet geheel goed functioneert. Eigenlijk is het probleem niet heel groot. Je ziet dat ze niet zo goed tegen stress kunnen en wanneer ze stress hebben, dan kunnen ze een epileptische aanval krijgen. De eerste exemplaren Rus met vlekken die gekeurd werden, kregen één voor één zo'n aanval.

Een ander nadeel is dat wanneer het dubbel vererft, het lethaal is. Het is niet zo dat het in de baarmoeder afgestoten wordt. Nee, de jongen worden wel geboren, maar er is geen oogontwikkeling. Je kunt ze gemakkelijk erkennen. Dit omdat ze spierwit zijn. Het nadeel is dat wanneer je deze factor kriskras door heen fokt, je exemplaren kunt fokken waarvan slechts 1 haar wit is. Dit exemplaar is genetisch gezien Mi en zo kan er onbewust witten ooglozen gefokt worden. Dus weer heel voorzichtig met het fokken van bonte exemplaren.

Foto van een wit oogloos:
Foto behorend bij blog

Close up:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Nest:
Foto behorend bij blog

Als je heel goed kijkt, zie je bij de wit oogloos totaal geen oogbol vorming. Terwijl je bij de normale exemplaren in het nest wel oogbol vorming ziet.

Ze gaan meestal dood omdat de oogleden wel open gaan en daarna een dodelijke infectie optreedt.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: