Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Energiebesparen, goed voor je portemonai, goed voor het milieu 
zondag, 16 november, 2008, 9:56 pm - Persoonlijk
Elk jaar sta ik weer stil bij mijn eigen energieverbruik. Enerzijds om dit in bedwang te houden, anderzijds omdat het mij het inresseert. Energie is iets waar we heel zuinig op moeten zijn en waar we heel dierbaar voor moeten zijn. Maar de meeste mensen staan er totaal niet bij stil, het is er en je kunt zoveel verbruiken als je wilt. Tenminste, zoveel als je kunt betalen.

En dat gaan steeds meer mensen doen in verschillende landen. We gaan in de toekomst merken dat we inorme problemen hiermee krijgen. Nederland overweegt om een kerncentrale bij te plaatsen. Maar het kan veel eenvoudiger. Geef de mensen gratis spaarlampen en je zult zien dat met veel minder geld het oplost. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat bedrijven geen plichten opgelegd wordt. Vandaag ook weer zo'n voorbeeld. Als heel Europa op energiezuinige banden gaan rijden, dan zou er 6,6 miljoen ton oliep er jaar bespaart worden. Das even veel als het jaarverbruik van Hongarije. Nauw ja zeg, gewoon eisen dat banden zo gemaakt worden en niet anders. Probleem opgelost.

Maar terugkomend wat je zelf kunt doen. Denk aan aanschaf van spaarlampen. Je hebt diverse soorten en ze zijn erg geschikt voor o.a. badkamers maar ook de woonkamer. Vooral de sierverlichting kan je eenvoudig vervangen door spaarlampen. De computer, tv, video, kabeltuner, etc. verbruiken dagelijks stroom ongeacht dat het aanstaat. Zo verbruikt mijn tv, video, blu-ray, etc. 30 watt per uur zonder dat het aanstaat. Ik heb daar een aan- en uit schakelaar gemonteerd en walla moet je zien wat dit bespaart: ruim 300 kilowatt op jaarbasis!

Elk jaar geef ik de besparing weer uit aan nieuwe spaarlampen, tochtstroken, etc. Zo heb ik in dit weekend een spaarlamp voor mijn badkamer aangeschaft. Een lamp die ik niet elke dag aan heb ook vervangen door een spaarlamp. En de kamer waar ik me dagelijks omtrek, eveneens spaarlampen.

Mijn verbruik:
20 ferbruari t/m 31 december 2004: 2.980 kilowatt
2005: 3.224 kilowatt
2006: 3.058 kilowatt
2007: 3.098 kilowatt
2008 tot en met nu 16 november: 2.487 kilowatt.

In 2006 heb ik een LCD TV gekocht en die vreet meer stroom.

Acties op een rij:
2006: Twee lampen in de kamer van 40 watt vervangen door spaarlampen 5 watt.
2006: Mijn hamsterkamer 60 watt vervangen door een 8 watt lamp.
2007: Aan- en uit schakelaar pc die boven staat.
2008: Aan- en uit schakelaak bij mijn tv.
2008: LCD monitoren standby tijd op 5 minuten ingesteld in plaats van 15.
2008: Spaarlamp badkamer 12 watt in plaats van 60 watt.
2008: Spaarlamp keuken 5 watt in plaats van 25 watt.
2008: Kamer boven 12 watt in plaats van 80 watt.

Ooit wil ik investeren in zonenergie. Een deel van mijn verbruik zelf opwekken.

Juliet van Ree 
dinsdag, 18 november, 2008, 9:19 am
Goede blog!

Het is idd nogal stom dat het kabinet wel wil investeren in kerncentrales en niet in schone energie of energiebesparing. Gisteren heb ik Nova gezien en daar was duidelijk in te zien hoe moeilijk de regering hierover doet.

Maar als we allemaal zelf gaan besparen dan is dat een enorme winst.

Ik heb zelf ook m'n vaste dingetjes die ik doe. Als ik wegloop bij de pc zet ik m'n monitor uit (ik had ooit gelezen dat een groot kantoor dit had ingesteld en zo 10% minder energie verbruikte). En ik heb geen spaarlampen maar wel led-lampen.

18 Led's vergelijkbaar met een 15 W (Verbruik=1,1-watt.)

24 Led's vergelijkbaar met een 20 W (Verbruik=1,2-watt.)

38 Led's vergelijkbaar met een 30 W (Verbruik=2,1-watt.)

48 Led's vergelijkbaar met een 40 W (Verbruik=2,4-watt.)

(spreekt voor zich waarom denk ik)

Voor de rest gaat ook bij mij alles uit met een druk op de knop (k heb ook zo'n handige stekkerdoos)

Ik hoop echt dat meer mensen wat gaan doen aan besparen!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: