Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Laat de kleine Rusjes niet te lang bij de moederhamster als het mannetje nog bijzit 
dinsdag, 14 oktober, 2008, 8:18 pm - Russische
Vandaag was het weer zover, ik zag helaas bij een koppeltje dat ze een jong dood hadden gebeten. Ik fok koppelgewijs en dan komt het voor dat direct na een nest een volgend nest gebeurd. Heel soms hebben de jongen groeiachterstand waardoor je als fokker de beslissing neemt om de jongen zo lang mogelijk bij de moederhamster te laten. De Russische dwerghamster staat bekend om het verjagen van de jongen indien ze het niet meer tolereert en dit kan verergeren als ze een tweede nest heeft.

En zo in dit geval ook, moederhamster had een tweede nest gekregen terwijl het eerste nest nog in zat. Helaas was ik te laat en heeft een jong het niet gered.

Meestal zal een fokker hier niets over zeggen en mensen die het horen of lezen denken ow wat erg. Ik schrijf er toch over, want zo kan ik andere waarschuwen en vertellen dat ze alert moeten zijn. Ik ben alert, maar ook ik maak inschattingsfouten, helaas!

Bij de Campbelli dwerghamster zie je dit gedrag niet, ook bij de Robbies niet. De Russen wel en daarom mijn advies laat de jongen nooit te lang bij de moeder, ook al zit het mannetje er niet meer bij. Het kan zomaar zijn dat de moeder de jongen niet meer tollereert met alle consequenties van dien.
Juliet van Ree 
donderdag, 16 oktober, 2008, 11:52 am / http://www.julietvanree.com
Goed dat je hier een stukje over schrijft. Het is mij ook een keer overkomen dat ik een nestje direct op een eerste nest kreeg. Moeders besloot toen de nieuwe jongen te dumpen (geen nestje gemaakt en gewoon in de kooi laten liggen). Gelukkig was ik er op tijd bij en heb de oudere jongen weggehaald en toen ging de moeder weer voor haar nieuwe jongen zorgen. Ik schaamde me toen heel erg dat ik niet gezien heb dat ze weer zwanger was, maar het waren ook maar 2 jongen dus misschien was het ook wel logisch. Ik vond het ook wel typisch dat ze de jongste kroost verstootte. Ik had het eerder andersom verwacht (de kwetsbaarsten het eerst verzorgen). In ieder geval: goed blogartikel, ik schaamde me toen te erg om er over te schrijven maar ik ben blij dat jij het wel doet.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: