Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kunnen dwerghamsters in Nederland overleven? 
maandag, 22 september, 2008, 6:25 pm - Andere zaken
Laatst was er een discussie over het mogelijk is dat een dwerghamster in de Nederlandse natuur kan overleven. Dwerghamsters komen uit het steppengebied en natuurlijk kunnen zij in Nederland overleven. Maar dan moeten de condities goed zijn en daar zit het addertje onder het gras.

De Russische dwerghamster komt uit Zuid Siberië en de Campbelli dwerghamster uit een wat warmer steppen gebied, bijvoorbeeld regio Altai. De Roborovski eveneens, de Chinese dwerghamster komt in delen van China voor. Het zijn allemaal soorten die van graszaden en noten leven, maar eveneens alles eters zijn.

In Nederland heb je een hele grote vijand, namelijk de Bruine rat. Wanneer een dwerghamster in de buurt komt van deze rat, dan wordt hij opgegeten. Ook uilen en andere roofvogels vinden dwerghamsters maar al te lekker.

Maar wanneer een dwerghamster bij boeren terecht komen waar weinig ratten zijn, dan is het best mogelijk dat hij het overleefd. Het klimaat is niet iets wat ze niet tegen kunnen, daar wennen ze snel aan. Ze moeten een grasgebied vinden waar ze een holletje kunnen graven. Tarwevelden zijn eveneens ideaal. Daar kunnen ze ongemerkt verblijven. Alleen een uil is dan de grote vijand, want die vangt op gehoor en niet zozeer op het zien.

Maar een dwerghamster alleen, is maar alleen en zal zich niet voortplanten. Maar indien je meerdere in een gunstige omgeving los laat... Dan kan het wel eens een plaag worden! Zo was er jaren geleden een Russen plaag in Italië.

Iemand maakte een opmerking dat wanneer je in gevangenschap gehouden dwerghamsters los laat, dat ze niets gewend zijn. Maar realiseer dat e.e.a. instinct is. Het paren is instinct, het grootbrengen van jonge hamsters is puur instinct. Het overleven is ook instinctief vastgelegd.

Dus maar niet loslaten! Mocht je dat overwegen ;)

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: