Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Geen moedergevoelens, dood bijten van haar jongen 
maandag, 2 juni, 2008, 7:54 pm - Roborovski
Afgelopen week heb ik bijzonders en vervelends meegemaakt. Ik was mijn dwerghamsters aan het voeren en ik ontdekte dat een koppel rusjes zeven kindjes van pak weg 10 dagen oud dood gebeten waren. Ze lagen op een rij, allemaal een bijwond aan de kop. Verder niet opgegeven, op 1 deels na.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een jong dood bijt. Maar alle zeven? En dan ook nog zo laten liggen? Ik heb dit nog nooit meegemaakt! Ongelovelijk, en het was haar eerste nest niet eens! Haar tweede nest was dit. Eerste was prima verlopen.

Soms verloopt het eerste nest niet goed. Dit komt omdat het eerste nest wennen en nieuw is. Ze weten instinctief niet alles. Vaak als het fout is gegaan, gaat het tweede nestje wel goed.

Maar ik heb een koppel WF x WF Roborovski's waarvan de moeder totaal geen moedergevoelens heeft. Ze rent door de kooi als ze jongen heeft, is gestrest en laat de jongen dood in liggen.

Afgelopen weekend was het weer raak en ik zag 1 jong liggen. Ik heb eerst een foto van gemaakt en daarna overgeplaatst. Helaas is ook dit jonge dwerghamster overleden.

Maar waarom een foto? Omdat de navelstreng en de moederkoek nog aanzat. Zelfs dat heeft het vrouwtje niet afgebeten.

Het komt soms voor dat een vrouwtje een hele zware bevalling heeft en te vermoeid is om de navelstreng af te bijten. Als je dit als fokker ziet, dan nooit een schaar pakken en afknippen. Dit zijn te fijne wondjes waardoor de baby dwerghamster overlijdt. Beste is om met twee nagels de navelstreng kapot te scheuren. Ja ik heb dit zelf zo in praktijk geleerd. Eerste ervaring was 7 rusjes met allemaal navelstreng eraan. Met schaar eraf geknipt, maar de dag erop waren ze allemaal dood. Ik heb toen lang nagedacht over waarom. En toen weer een geval en dit keer ook 7 stuks. Toen heb ik het met mijn nagels gedaan en alle zeven hebben het overleefd.

De foto:
Foto behorend bij blog
Gitte 
woensdag, 4 juni, 2008, 12:14 am
wat zielig zeg.
ik heb zojuist een nestje van 9 roborovski's.
puur toeval want dacht dat het 2vrouwtjes waren.
alle 9 zijn in leven.
hoop dat de moeder weet wat ze moet doen en dat ze alle 9 in leven mogen blijven.
Chretienne 
zaterdag, 7 juni, 2008, 7:13 pm
Hoi martin

Ik heb toevallig afgelopen week ook een nest gehad van rustjes. Was het 2 of het 3 de nest van deze combinatie. En zaten er 7 in geloof ik. Ze hadden alles genoeg, dus ook genoeg eiwitten. 6 van de 7 dood gebeten in de nek. Heb daar nog 2 hoofdjes van terug gevonden. En de 7de was ook in de nek en op de poot gebeten maar die leefde nog. Ik heb geprobeert om die te laten leven, en dat ging eingelijk boven verwachting. Het kleintje at er goed, en ik hield die op temperatuur door in een washandje op een kruik te leggen. Op een nacht had ik de hamster om 3 uur gevoert. was nog erg actief. Heb ik de kruik op nieuw verwarmt, en om half 6 toen ik weer wakker was om te voedden lag die dood in het was handje. Ik denk dat de infectie parte heeft gespeelt.

Jij bent dus niet de enige waarvan bij het nest dood gebeten word door de moeder.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: