Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Moet een bedelaar belasting betalen? 
woensdag, 21 mei, 2008, 9:26 pm - Persoonlijk
Vandaag stond ik stil bij het volgende: op de La Rambla zag ik diverse mensen als standbeeld staan en vragen geld om met mensen op de foto te staan of om stil te staan zodat je een goede foto kunt maken.

Kunnen ze ervan leven? Zeker! Als je 100 euro per dag maakt, heb je een goed inkomen. En 100 euro dat halen ze met gemak hoor! Tenminste als je wat actief bent en het leuk brengt. Maar... Zouden ze ook inkomstenbelasting moeten betalen als het in Nederland gebeurd?

Bij de inkomstenbelasting kent je inkomsten uit werk en inkomsten uit overige werkzaamheden. Het is belast op het moment dat je geld krijgt voor werkzaamheden. Je moet er feitelijk arbeid voor verrichten.

Stel je hebt een supertegekke buurman en die geef je elke dag 100 euro. Dit is in Nederland niet belast qua inkomstenbelasting. Jij hebt er immers geen arbeid voor verricht. Het valt in dit geval onder schenken. Als je gaat bedelen, dan verricht je ook geen arbeid ervoor. Mensen schenken je geld.

Maar als je als een standbeeld staat? Is dat werken? Hmmjaa, cultuur. Naast inkomstenbelasting moet je ook omzetbelasting afdragen. Wordt het minder intressant he?
Juliet van Ree 
woensdag, 21 mei, 2008, 10:18 pm
Ik kan er helemaal naast zitten maar volgens mij mag je een x bedrag aan schenkingen per jaar belastingvrij ontvangen (een paar duizend euro) en moet je over het overige belasting betalen. Dat is dan natuurlijk weer geen inkomstenbelasting maar weer een andere soort. Ik weet niet of het hierbij uitmaakt of je het van een persoon ontvangt of van meerdere.

Het is natuurlijk op zich een luceratieve baan aangezien alle transacties buiten de boeken omgaan. Bovendien hoef je in sommige gemeentes geen vergunning te hebben als straatartiest om je werk te mogen doen, dus ben je totaal niet te traceren.
Martin Braak 
donderdag, 22 mei, 2008, 6:34 am
Ligt zelfs aan of het 1e graad familie is of niet. Je betaald over schenkingen successierecht. Maar het gaat daarbij om afzondelijke geschenken.

Ik ben het niet met je eens dat alles buiten de boeken gaat, vooral op markten zijn tegenwoordig ambtenaren die registreren dat je staat. Ze kijken dan in je aangifte inkomstenbelasting of je de inkomsten als inkomen uit overige werkzaamheden aangeeft. Om een voorbeeld te noemen, ze zijn afgelopen december maand langs diverse kerstmarkten geweest om zowel het aantal werkzame personen te tellen als te registreren wat er verkocht werd. A.h.v. registratie wie er staat, gaan ze kijken of je werknemers uitbetaald hebt en of je inkomen aangeeft.

Er wordt meer gecontroleerd dan je zelf denkt ;)

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: