Andere soorten grote hamsters

De Syrische hamster is niet de enige soort grote hamster. Er zijn nog meer grote hamstersoorten, alleen deze worden allemaal niet als huisdier gehouden. Dit komt omdat bepaalde soorten zoals de Korenwolf verboden is om te houden en of omdat ze niet zo'n lieve karakter als de Syrische hamster hebben.

Europese hamster / KorenwolfDe Europese hamster wordt in Nederland Korenwolf genoemd. Internationaal worden ze ook wel Common Hamster of Black-Bellied Field Hamster genoemd. De Latijnse naam is Cricetus cricetus. De Korenwolf is groter dan de Syrische hamster, namelijk ongeveer 25 centimeter. Ze hebben een staart van 5 centimeter. De Europese hamster, zoals de formele naam eigenlijk is, leeft in Europa, zowel west als oost Europa zoals in Rusland, Kazakhstan, Turkije, Duitsland en Frankrijk. In Nederland leeft hij in kleine getallen in Limburg. Hun aantallen zijn in West-Europa drastisch gedaald en ze vallen daarom onder de beschermde diersoorten. In Nederland leek het erop dat ze uitgestorven waren, maar door uitzet projecten en optimaliseren van hun leefomgeving is de populatie in Nederland groter geworden. In het oosten van Europa komen ze wel in grotere aantallen voor.

Een Korenwolf ziet er kleurig uit. Ze zijn van boven oranjebruin van kleur, de buik en de poten zijn zwart en bij de kop en hals hebben ze witte vlekjes. De reden dat de buikkleur zwart is, is dat ze 's avonds en in de nacht op pad gaan om eten te zoeken. Bij bedreiging gaan ze rechtop staan. Doordat zijn buik zwart is, valt hij in het donker minder op. In het wild zijn er kleurnuances van de wildkleur ontstaan. De exemplaren in West-Frankrijk en West-Duitsland zijn merkbaar bleker qua dekkleur. En exemplaren uit het gebied Kaukasus (uiterste zuidoostelijke grens van Europa) zijn meer roodachtig. Daarnaast zijn er in het wild ook zwarte exemplaren. Deze komen het meest voor in Oost-Duitsland. Ook zijn er albino exemplaren gezien, maar het lijkt erop dat deze in het wild geen grote overlevingskans hebben en zich niet genesteld hebben.

Eind 2015 toonden hobbyfokkers uit Engeland foto's op Facebook van zwarte Europese hamsters. Deze exemplaren hebben een weg gevonden naar de hobby fokkerijen. Ze zijn goed hanteerbaar, maar kunnen ook een slechte humeur hebben waarna ze flink kunnen bijten. Het is daarom altijd raadzaam om ze voorzichtig en beschermd te hanteren. Het herintroductieprogramma in Duitsland heeft geconstateerd dat de wat tammere exemplaren in gevangenschap minder goed fokken dan exemplaren die wilder zijn.

Voor filmpjes van de Korenworlf zie: http://www.youtube.com/user/TheFeldhamster
Een weblog over de Korenwolf in het Dutis: http://feldhamster-in-wien.blogspot.nl/
Foto is van M. Umlauft, http://hamstergehege.blogspot.com/, bron kleuren en locaties Chris Henwood
Foto van de zwarte Europese hamster is van Tammy Buckland

Turkse hamsterTurkse hamster De Turkse hamster wordt ook wel Brandt's hamster of Azerbaijani hamster genoemd. De latijnse naam is Mesocricetus brandti. De Turkse hamster is nauw verwant aan de Syrische hamster en het is mogelijk om met Syrische hamsters te kruisen. Echter nageslacht is onvruchtbaar. Er zijn exemplaren die 44 en 42 chromosomen hebben. Toch kunnen deze twee varianten met elkaar gerkuist worden en dit levert een exemplaar op met 43 chromosomen. In de jaren zeventig zou deze soort ook met de Roemeense hamster gekruist zijn, maar allen waren eveneens steriel en kenden veel problemen. Ze zijn qua karakter agressiever dan de Syrische hamster en niet echt leuk als huisdier. Qua kleur zijn ze minder warm dan de Syrische hamster. Leefgebied is niet alleen Turkije. Ze komen in Europa en AsiŽ voor waar het land 1.000 tot 2.200 meter boven zeespiegel ligt. Hun aantallen zijn niet groot en ze zijn vrij zeldzaam.

De Turkse hamster gaan al tussen de drie en de vijf weken oud zelfstandig en alleen leven. Met acht weken oud zijn ze geslachtsrijp, maar ze worden pas sexueel actief wanneer ze zes maand oud zijn. Gemiddeld krijgen ze twee tot vier nesten per jaar. Op verschillende websites en in verschillende documenten worden verschillend geschreven over hun nestgroottes. Zo wordt er geschreven dat een nestgrootte tussen de 4 en de 20 hamsters bestaat en dat ze gemiddeld 6 of 10 jongen per keer krijgen. Gezien het feit dat ze het meest op de Syrische hamsters lijken, is het aantal van 20 erg onwaarschijnlijk.

Foto afkomstig van Martin-Luther Universiteit.

Roemeense hamsterRoemeense hamster Internationaal worden ze Romanian hamster of ook wel Dobrudja hamster genoemd. De latijnse naam is Mesocricetus newtoni. Ze komen in Bulgarije en RoemeniŽ voor. Ze zijn ongeveer 18 centimeter groot en wegen tussen de 80 en de 115 gram. Ze hebben een kleine staart van 1,2 tot 2 centimeter lang. Ze zijn bruin van boven, de buikkleur is wit met een bruine vlek. De kaakstrepen lopen tot de schouderbladen en op de kop is eveneens een zwarte streep aanwezig die tot aan de nek loopt. Ze zijn nagenoeg kleurenblind (onderzoek Williams en Jacobs, 2008). Ze behoren tot de familie Mesocricetus net zoals de Syrische hamster. Ze hebben namelijk een gezamenlijke voorouder. Ook al lijken ze op elkaar, toch zijn er zeer grote verschillen en zijn ze geen rechtstreekse familie van elkaar. De Roemeense hamster heeft 38 chromosomen terwijl de Syrische hamster 44 chromosomen heeft. Wetenschappelijk is er geŽxperimenteerd om de verschillende soorten te kruisen. Dit is gelukt, echter alle nageslacht waren niet vruchtbaar en kenden veel problemen.

Foto van Fiktur.

BalkanhamsterBalkanhamster Internationaal worden ze Ciscaucasian Hamster. De latijnse naam is Mesocricetus raddei. Ze komen in Rusland en GeorgiŽ voor, zowel in op grote vlaktes als in bergachtige gebieden. In de steppengebied lans de hellingen van de Kaukasus in Dagestan aan de Don rivier en de Zee van Azov. Ze kunnen wel 28 centimeter groot zijn. Ze zijn op de vlakke land wat kleiner dan de exemplaren die in de bergachtige bieden voorkomen. Ze zijn geelachtig bruin van kleur met een crŤme-witte keel. Op de buik is een zwarte vlek aanwezig en ze hebben twee brede zwarte strepen op de schouders. De oren zijn groot en rond van vorm. Ze leggen grote hamstervoorraden aan die kan oplopen tot 16 kilo. Ze worden daarom soms als een echte plaagdieren beschouwd. Ze krijgen gemiddeld 12 jongen per keer, maar hun nestgroottes kan oplopen tot maar liefst 20 jongen. In de bergachtige omgeving krijgen ze gemiddeld twee nesten per jaar, maar op de vlaktes krijgen ze gemiddeld 3 tot 4 nesten per jaar. Daarom zijn de populaties aan grote schommelingen onderhevig en kunnen ze van tijd tot tijd een plaag zijn.

Foto afkomstig van Martin-Luther Universiteit.