Andere soorten dwerghamsters

Muishamster (Calomyscus bailwardi)De Muishamster wordt in beperkte aantal als exotische knaagdier gehouden. De Muishamster heeft een staart van ongeveer 7-10 cm. Hij heeft echter geen wangzakken. Maar hij hamstert voer. De Muishamster komt voor in Tukmenistan, Iran, Pakistan en Afganistan. Hij leeft vooral in de hooggebergten tot zo'n 3,5 km.

Muishamster
Muishamster

Eversmann

Eversmann dwerghamster (Allocricetulus eversmanni)De Eversmann dwerghamster is ťťn van de grotere dwerghamstersoorten. Hij is ongeveer 15 cm groot. Hij heeft een klein staartje van ongeveer 2-3 cm. De bovenkleur is donkerbruin / roodbruin en de onderkleur is lichtgrijs tot wit. Op de borst heeft hij bruinachtige vlek. De Eversmann dwerghamster komt voor van Kazachstan tot MongoliŽ. Hij wordt niet als huisdier gehouden.

Foto rechts (c) Georgy Ryurikov

Daurische dwerghamster (Cricetulus barabensis)De Daurische dwerghamster is een echte langstaart-dwerghamster en lijkt heel erg veel op de Chinese dwerghamster. De grote kan variŽren tussen de 8 en de 13 cm. Hij is iets groter dan de Chinese dwerghamster. Hij heeft een staart van 2-3 cm. De bovenkleur zit tussen grijs en de kleur roodbruin. Hij heeft een zwarte aalstreep die van kop tot staart loopt. De voetzolen zijn in de winter behaart, ter bescherming van kou. In de zomer zijn ze kaal. De Daurische dwerghamster leeft op de steppen en in de halfwoestijnen van Centraal AziŽ.

Langstaart dwerghamster (Cricetulus longicaudatus)De Langstaart dwerghamster heeft een staart van ongeveer 3 tot 4,5 cm lang. De lengte variŽrt tussen de 8 en de 12 cm. De bovenkleur is grijsgeel. Hij heeft geen aalstreep. De buikkleur is wittig. Op de kop en nek zitten wat kleine vlekjes. De Langstaart dwerghamster komt voor in grote geiben van Centraal AziŽ.

Grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius)De Grijze dwerghamster is de enige dwerghamster die in een vrij groot deel van Europa voorkomt. Hij leeft o.a. in Griekenland, Bulgarije, RoemeniŽ, Turkije, Kazachstan, Rusland en ook in AziŽ zoals Pakistan, Afghanistan en India. De Grijze dwerghamster is ongeveer 10 tot 14 cm groot. De kleur variŽrt tussen licht grijs tot donkergrijs.

Grijze dwerghamster
Grijze dwerghamster, foto van VladimŪr Motycka, Biolib.cz

Tibetaanse dwerghamster (Cricetulus lama)Van deze soort is niet zoveel bekend. Hij komt in Tibet voor en is genoemd naar de Dalai Lama. Hij bewoont daar in de gebergten zoals de Himalaya. Hij lijkt erg op de Grijze dwerghamster en zou theoretisch gezien een ondersoort van kunnen zijn.

Mongoolse dwerghamster

Mongoolse dwerghamster (Allocricetus curtatus)De Mongoolse dwerghamster is zo'n 10 tot 15 cm groot. De bovenkleur is geelachtig grijsbruin en de buikkleur is wit. Hij heeft geen borstvlekken. De Mongoolse derghamster lijkt qua karakter en uiterlijk erg op de Eversmann dwerghamster. Beide soorten hebben echter een ander aantal chromosomen en het zijn dus aparte soorten. De Mongoolse dwerghamster komt in MongoliŽ voor. De jongen van de Mongoolse dwerghamster komen geheel grijs ter wereld en krijgen pas later de geelgrijze kleur. Ook deze soort wordt niet in gevangenschap gehouden.

Foto rechts (c) Georgy Ryurikov

Triton dwerghamster (Tscherskia triton)De Triton dwerghamster wordt onder de dwerghamstersoorten gerekend, maar klein is hij niet. Hij is ongeveer 18 tot 25 cm lang en hij heeft een staart van 8-10 cm lang. Ook wordt hij wel Ratachtige dwerghamster genoemd. Dit omdat hij zo groot is en een lang uitgerekte snuit heeft. De bovenkleur is dongerbruik en de buikkleur wit. Hij leeft in natte gebieden in de omgeving Korea en Noordoost-China.

Hamster
Grijze dwerghamster in de natuur gefotografeerd door Georgy Ryurikov

Bron: De Dwerghamster als gezelschapsdier, geschreven door Rob Dekker en Drs. Fred Petrij