Winterslaap bij de Syrische hamster

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq
Bij de familie knaagdieren zijn drie verschillende soorten van winterslaap: normale winterslaap, torpor en verlengd torpor. Alle drie beschermen de knaagdieren tegen koud weer en/of situaties waar weinig voedsel aanwezig is. Torpor is een situatie waarbij knaagdieren hun lichaamstermperatuur verlagen en heel stil gaan zitten om op deze wijze verbruik van energie te minimaliseren. Dit proces is afhankelijk van de voedsel hoeveelheid, daglengte en temperatuur. Op deze wijze wordt de stofwisseling met ongeveer 30% verlaagd. Dit proces begint vaak voor zonsopgang en duurt enkele uren. Daarna komen ze weer bij. Verlengd torpor is wanneer het proces torpor herhaalt zolang dat nodig is om de koude periode met weinig voedsel te overbruggen. Ze verlagen elke dag hun lichaamstemperatuur, maar komen dezelfde dag weer bij. Winterslaap is een proces waarbij de lichaamstemperatuur omlaag gebracht wordt voor een lange tijd.

Van de hamstersoorten die als huisdier worden gehouden kan alleen de Syrische hamster in winterslaap gaan. De dwerghamstersoorten kennen geen winterslaap. De Russische dwerghamster leeft als soort in koude gebieden en kan tijdelijk in torpor gaan. En in erge gevallen zelfs verlengd torpor.

Attentie: een Syrische hamster kan in winterslaap gaan. Dit ziet er bijna zelfde uit als een overleden hamster. Alleen is de hamster zacht en niet hard / stijf geworden. Controleer daarom bij het vinden van een koude Syrische hamster in de winter altijd of het om winterslaap gaat.

Syrische hamster winterslaap

De normale lichaamstemperatuur van de Syrische hamster is 37 graden en hebben een hartslag van ongeveer 400 keer per minuut. Bij winterslaap brengen ze hun lichaamstemperatuur terug naar ongeveer 5 graden. Hun hartslag loopt eveneens terug. Dit kan zelfs terug lopen naar 10 hartslagen per minuut. Op deze wijze wordt er nauwelijks energie verbruikt. Bij wetenschappelijk onderzoek bleek zelfs dat de hersenactiviteiten geminimaliseerd zijn. Daardoor kunnen ze niet horen, zien of bewegen. Maar ze kunnen wel trillingen en omgevingstemperatuur voelen. In de natuur blijven ze ongeveer een week lang in winterslaap en komen daarna voor ongeveer 12 uur eruit. Wanneer de situatie ongewijzigd is en het nog winter is, gaan ze wederom in winterslaap. Deze cycles wordt herhaald zolang het winter is.

Een Syrische hamster die in winterslaap is gegaan, voelt enorm koud aan en je ziet alleen de snorharen trillen. Het grote verschil met een overleden hamster is dat ze zacht aanvoelen en als je ze even in de handen houdt, de pootjes iets gaan bewegen. De Syrische hamster gaat niet zomaar in winterslaap. Daarvoor zijn meerdere omgevingsfactoren voor nodig. Vaak is het zo dat de temperatuur vrij snel gedaald is en tussen de 10-13 graden is. Daarnaast is de daglengte korter geworden.

Wanneer je een Syrische hamster vindt die in winterslaap is gegaan, kan je beste bij de kachel zetten. Het heeft dan ongeveer 2-3 uur nodig om weer helemaal bij te komen. Daarna moet je de hamster voldoende voer geven om de reserves weer op te krikken. Want het proces van wakker worden, kost veel energie. Een ander methode is om de hamster in de handen te houden en warm te blazen. Als je goed warm blaast en warm houdt, zul je zien dat binnen 20-30 minuten de Syrische hamster weer bij kennis is. Eerst beginnen de poten en de snorharen heel hard te trillen. Je merkt dan dat ze iets warmer worden. Daarna begint het bekje en de ogen te trillen. Daarna open de ogen en zijn ze weer bij bewustzijn. Daarna duurt het een poosje voordat de lichaamstemperatuur volledig herstelt is.

Syrische hamster in winterslaap



Hamster in winterslaap

Na 20 minuten warm blazen en warm houden

Hamster ontwaakt uit winterslaap

Film en documentaire







🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq