Voortplanting / fokken

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq

De dekking



De Syrische hamster is bij een gewicht tussen de 90 en de 120 gram vruchtbaar. Bij de meeste Syrische hamsters van goede afkomst is dit al rond 4e-5e weken oud. Het beste is om pas met een vrouwtje vanaf week 16 te fokken. Dan is ze volwassen en goed volgroeit. Wanneer je eerder een nestje laat krijgen, kan zij complicaties krijgen en daarnaast wordt ze tijdens het zogen te uitgeput.

Syrische hamsters zijn solitaire dieren en dat betekent dat ze alleen leven. In het wild komen de Syrische hamsters in de nacht elkaar op de velden / buiten tegen. Wanneer een vrouwtje willig is, dan kan er een paring plaatsvinden. Na de dekking gaan ze uit elkaar. Wanneer het mannetje toch door wil paren terwijl het vrouwtje niet meer wil, jaagt het vrouwtje de man weg. Wanneer je wilt fokken, kan je het beste de natuur nabootsen. Je zet een vrouwtje en mannetje op een vreemde plek bij elkaar en wacht even af of het vrouwtje bereid is tot paren. Indien niet, dan zet je ze weer terug in hun kooien. Indien wel, dan zie je het staartje van de vrouw omhoog gaan en dit is een teken dat ze willig is. Ook scheid ze een geur af. Wanneer het mannetje goed door heeft hoe alles moet, vindt er een paring plaats. Sommige mannetjes zijn nog onervaren en weten niet wat ze moeten doen. Ze snuffelen en gaan rond het vrouwtje lopen. Laat dit gewoon zijn gang gaan, tenzij het vrouwtje agressief wordt. Dan moet je ze uit elkaar halen.

Niet elke dekking is succesvol. Het beste is om het vrouwtje en het mannetje over vier dagen weer bij elkaar te zetten. Wanneer het vrouwtje dan weer willig wordt, was het geen succesvolle dekking geweest. Dan begint het ritueel weer opnieuw. Een vrouwtje is namelijk precies om de vier dagen willig.

Er zijn fokkers die het ritueel te lang vinden duren. Ze koppelen de twee hamsters voor een poosje. Dit is ten strengste af te raden indien je niet weet welke lijnen je mee fokt. Er zijn ook lijnen die vrij vriendelijk tegen elkaar zijn en dan levert een koppeling minder grote problemen. Ze stammen af van lijnen die op deze wijze gefokt zijn en feitelijk door natuurlijke selectie zo overleefd hebben.

Dekking Syrische hamster
Dekking Syrische hamster

Kooi, draagtijd en voorbereiding



Na een aantal dagen kan je bij het vrouwtje waarnemen dat ze wat dikker wordt. Ze komt qua gewicht ook aan. Bij dag 14 is het ongeveer elke gram aangekomen 1 jong.

Wanneer het haar eerste nestje is, kan het nestje iets eerder geboren worden. De bevalling vindt dan zo rond de 15e dag na de paring plaats. Het tweede en opvolgend nestje is de draagtijd bijna altijd 16 dagen. Het komt ook voor dat het nest wat later geboren wordt, maar dan kunnen er verschillende complicaties voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld een baarmoedeontsteking zijn of dat de jongen dood geboren worden.

Het is verstandig om een paar dagen voor de bevalling de kooi schoon te maken en haar voldoende nestmateriaal te geven. Je kan bijvoorbeeld meerdere velletjes wc-papier geven.

Een kooi waar je een hamster in laat bevallen moet qua onderbak hoog genoeg zijn. De jongen gaan namelijk al op jonge leeftijd lopen. Wanneer de onderbak te laag is en het bovenbak bestaat uit tralies, kan het zijn dat de kleine jongen door de tralies heen kunnen lopen. Ook moet de kooi groot zijn. Wanneer zij een groot nest krijgt en de jongen zijn op een leeftijd dat ze ogen open hebben en veel lopen, dan moeten ze wel voldoende ruimte hebben om te lopen. Aan te raden is om een kooi van minimaal 60-70 centimeter lang te gebruiken. Nog groter zijn zeker ideaal, maar kunnen ook andere problemen opleveren. Wanneer de kooi heel groot is, kan het zijn dat het vrouwtje vaker haar nest verplaatst en / of haar nest gaat slepen. In deze gevallen gaat tijdens het slepen en verplaatsen eventueel jongen verloren.

De bevalling



De bevalling vindt meestal in de avond of nacht plaats, maar het kan ook in de vroege ochtend of in de middag plaatsvinden. Wanneer zij bevalt moet je haar niet storen. Meestal zie je na de bevalling wat rood gekleurde nestmateriaal. Dit kan je het beste eerste aantal dagen laten liggen. Ze ligt na de bevalling hoog op het nest, onder haar liggen de jongen. Ook hoor je vaak piepjes van de jongen zelf.

Het aantal jongen kan variëren tussen 1 en de 18, maar er zijn ook grote nesten bekend. Gemiddeld krijgt een Syrische hamster 10 tot 12 jongen.

Het vrouwtje moet goed gevoerd worden. Het zogen kost namelijk haar best veel energie. Veel fokkers geven hun hamster een paar dagen na de bevalling brinta. Dit kan aangemaakt worden met kittenmelk (zit minder lactine in), maar dat hoeft niet. Je kunt ook volle koffiemelk gebruiken waarin meer vet zit. Bij dag 10 beginnen de jonge hamsters ook al vast voer te eten. Je moet dan goed voeren en vooral voer dat klein van sturctuur is. Zorg ervoor dat dit voer dit bij hun nest ligt. Meestal sleept de moederhamster het voer naar het nest, maar jonge hamsters willen maar al te graag op stap gaan. En wanneer ze dicht bij het nest voer vinden, zijn ze niet ver weg van hun moeder. Wanneer de hamsters hun ogen open hebben, kan je af en toe groen voer zoals sla of andijvie geven. Geef alles in mate, te veel groenvoer is niet goed voor hamsters. Ze kunnen als ze te veel groenvoer hebben gehad, diaree krijgen. Als het nest erg groot is, kan je ze ook bijvoeren met brinta. Ook hier kan je volle koffiemelk gebruiken zonder dat de kleine hamsters problemen ondervinden.

De kleintjes



Jonge hamsters
Jonge hamsters
Klik hier om de foto's van de de kleintjes van dag 1 tot en met dag 27 te bekijken.

Tam maken



Wanneer de jonge hamsters hun ogen open hebben, kan het tam maken beginnen. Begin eerst rustig te aaien en daarna voorzichtig op te pakken. Je zult zien dat ze binnen een aantal dagen vlink beginnen te groeien en het echte hamsters worden. Ze zijn dan ook gemakkelijker vast te houden.

Scheiden van moeder



Tussen de 25ste en 30ste dag kan je de jongen bij de moeder weghalen. Het beste voor de jongen is om medio week 4 de jongen bij de moederhamster weg te halen. Het is een beetje afhankelijk hoe de moeder op de jongen reageert. Ze kan er behoorlijk zat van zijn en dan jaagt ze de jongen weg. Dit is het moment om ze bij hun moeder weg te halen. Langer dan vier weken bij hun moeder laten is niet verantwoordelijk. Haal daarom minimaal bij de 28ste dag de jongen bij hun moeder weg. De mannetjes en vrouwtjes moeten bij week 4 op geslacht gescheiden worden. Ze zijn meestal dan al vruchtbaar en er kan dan een succesvolle dekking plaatsvinden.

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq