Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq    Uiterlijk    Kop    Snorharen    Bek    Ogen    Oren    Neus    Buik    Geslachtsdelen    Poten    Staart    Vacht
 Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq    Uiterlijk    Kop    Snorharen    Bek    Ogen    Oren    Neus    Buik    Geslachtsdelen    Poten    Staart    Vacht
Naar volgende pagina

De poten

Druk hier om extra menu opties te zien
De Russische dwerghamster heeft net als elk ander soort hamster vier poten. De poten zij vrij kort van lengte en vallen wanneer ze zitten en lopen niet snel op. De voorpoten bestaan uit onderarm, bovenarm en een handje met vier tenen en een rudimentair duimpje. Het duimpje is niet meer ontwikkeld en heeft een verminderde functionaliteit. Toch wordt dit duimpje wel gebruikt. Op de vier tenen en het duimpje zijn lange nagels aanwezig. De achterpoot bestaat uit bovendijbeen, onderdijbeen, hiel, middenvoet en vijf tenen. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Bijzonder is dat alle poten zowel van bovenkant als op van onderkant aan de hielen en voetzolen behaard zijn. Dat is namelijk niet het geval bij de Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamster en de Syrische hamster. Bij de Campbelli dwerghamster bijvoorbeeld zie je dat de onderkant wel behaard is, maar rondom de voetzolen minder haar bevinden. De poten zijn bij de Russische dwerghamster meer behaard indien zij een wintervacht hebben.

Voorpoot Russische dwerghamster Bij het stapvoets lopen zet de hamster de voor- en achterpoot voor en achter elkaar. Dit doen zij ook wanneer zij heel snel lopen. Ze maken geen sprongengalop waarbij de voor- en achterpoten tegelijk worden afgezet. Dit zie je bijvoorbeeld de rat wel doen. Ze kunnen daarom ook niet vanuit de loop overgaan tot springen.

Wanneer een hamster gaat springen zal hij dit veelal vanuit de rust positie doen en daarbij worden de achterpoten gebruikt. Bij het springen werken de achterpoten namelijk als scharnieren. Door middel van de snelle openen krijgt hij een explosieve snelheid en bij de landing vangt hij door deze scharnierwerking zijn gewicht op. De harde landing wordt eveneens verzacht met behulp van de zachte voetzolen. Deze scharnierwerking is super handig. De Russische dwerghamster kan daardoor heel goed balanseren. Ze kunnen met behulp van de achterpoten zitten en dan zijn hun handjes vrij om bijvoorbeeld te eten. Maar ze kunnen ook staan zodat ze de geluiden beter kunnen horen en de geuren beter kunnen opnemen.

Aan elke teen zit een nagel dat levenslang doorgroeit. Door beweging op harde ondergrond slijten deze nageltjes af. Normaal gesproken hoef je de nagels van een hamster niet te knippen. Maar soms zie je dat de slijtage niet voldoende is waardoor de nageltjes te lang worden en zelfs Onderkant voorpoot Russische dwerghamster gaan krullen. Een mogelijke oplossing is om in de kooi voor een harde ondergrond te zorgen. Er zijn tegenwoordig voerbakjes te koop in een tegelvorm met rimpeltjes. Zodat wanneer ze hierover heen lopen, de nageltjes wat extra slijten. Maar je zou ook een tegel in de kooi kunnen leggen. Een ander mogelijkheid is om de nageltjes te knippen of te vijlen. Hiervoor zijn speciale nagelschaartjes te koop. Je mag alleen de dode nagelpunt afknippen en je mag nooit een deel van de levende doorbloede deel van de nagel knippen.

Met hun handjes kunnen hamsters voedsel en kleine voorwerpen vastpakken. Bij het schoonmaken en poetsen wordt zowel de achterpoot als het handje gebruikt. Eerst worden de handjes en eventueel de pootjes schoongelikt. Daarna worden de handjes bevochtigd met speeksel en worden de snorharen gewassen. De voorstuk van de snorharen kan met de handjes gemakkelijk gewassen worden. Met een zwaai beweging beginnend achter de oren, daarna over de ogen en snorharen, zorgt hij ervoor dat ook de voelsprieten en de uiteinden van de snorharen in deze beweging meegewassen worden. Daarna wordt vaak de zijkanten gepoetst, dit door gebruik te maken van het bekje, tong en de handjes. De achterpoten worden bijvoorbeeld gebruikt om onder de zijkant van de kin te krabben en te wassen. Dit is een deel dat hij slecht met de handjes kan benaderen. Het geheel is een ritueel dat ze dagelijks meerdere malen doen.

Foto achterpoten



Op de onderstaande foto zie je een Russische dwerghamster slapen. Daarbij houdt hij de achterpootjes omhoog. Je ziet dat de onderkant van de pootjes behaard zijn.

Achterpoot Russische dwerghamster

Onder zie je links een foto van de achterpoot van de Russische dwerghamster en rechts een achterpoot van nageslacht van wildvang Campbelli dwerghamster afkomstig uit de regio Altai gebergte. Je ziet dat de Campbelli dwerghamster uit die regio minder haren aan de onderkant van de poten hebben.

Vergelijk poten Russische dwerghamster
Links de achterpoot van de Russische dwerghamster, rechts de achterpoot van de Campbelli dwerghamster

Foto voorpoot jonge Russische dwerghamster



Jonge Russische dwerghamsters hebben nog niet zoveel haar zowel op de bovenkant als aan de onderkant. Dit groeit met de tijd.

Beharing poten Russische dwerghamster Beharing poten Russische dwerghamster

Nageltjes



De Russische dwerghamster heeft lange nageltjes. Zij kunnen deze iets intrekken en uitsteken net als een kat dat kan. Wanneer de nagels te lang zijn, gaan ze naar binnen krullen. Dan moeten zij geknipt worden omdat de normale slijtage niet meer goed gaat.

Nagels Russische dwerghamster Nagels Russische dwerghamster

Wassen



Verschillende keren op een dag zie je de Russische dwerghamster zichzelf wassen. Het is een hele poetsbeurd! Ze beginnen eerst hun handjes te wassen. Dit doen ze om hun handjes te bevochtigen. Daarna beginnen ze de voorkant van de neus en de snorharen te wassen. De bewegingen worden groter om hun hele kop schoon te maken. Ze gaan met hun handjes helemaal naar achteren om de oren en de uiteinden van de snorharen te raken. Ze kunnen met hun handjes niet goed bij de achterkant van de oortjes en de uiteinde van hun kopje. Daarvoor wordt vaak de achterpootjes ingezet. Ze staan dan op hun handjes en gebruiken een achterpootje om te krabben. Ook de zijkant wordt onder handen genomen. Je ziet dan het hele kopje naar de zijkant gaan en dat ze zich daar krabben en poetsen.

De Russische dwerghamster, verschillende foto's hoe ze zichzelf wassen

Staan



Op de onderstaande foto zie je hoe goed ze kunnen staan op hun achterpootjes.

Russische dwerghamster kan heel goed staan