Kleuren en andere mutaties

 

 

Genetische code

 
Wildkleur / Naturel

De wildkleur Chinese dwerghamster is de kleur zoals hij in het wild voorkomt. Eigenlijk kan je deze kleur niet met een genetische code aanduiden.
AA
Gevlekt

Begin jaren tachtig is deze mutatie in Engeland opgetreden. In 1987 heeft Judith Lissenberg de eerste gevlekte Chinese dwerghamsters naar Nederland gehaald. De mutatie is ontstaan op de Birmingham Universiteit in Engeland. Daar is een witte Chinese dwerghamster mannetje geboren en deze werd op een wildkleur terug gekruist. Hierbij kwamen allemaal gevlekte Chinese dwerghamsters uit. Er zijn een aantal exemplaren naar Roy Robsinson gegaan, maar omdat hij weinig ervaring met Chinese dwerghamsters had, zijn er 30 koppels naar Chris Henwood gegaan. De gevlekte Chinese dwerghamster was gemakkelijk te fokken, echter de witte variant werd maar zelden geboren en waren erg klein.

Deze mutatie is eigenlijk lethaal. Wanneer twee gevlekte Chinese dwerghamsters onderling gekruist worden, zijn de nesten wat kleiner. Tegenwoordig zijn er lijnen waarvan het gen niet meer lethaal is. Uit deze exemplaren komen de Witte Chinese dwerghamsters.
Dsds
Wit

Alle gevlekte Chinese dwerghamsters stammen af van een witte mannelijke Chinese dwerghamsters, geboren op de Birmingham Universiteit in Engeland (1981/1982). Echter, de witte exemplaren werden in eerste jaren zelden geboren. Het gaat namelijk om een lethale factor die soms toch niet lethaal is. Begin jaren negentig is In Nederland de eerste Witte Chinse dwerghamster bij Richard Mastenbroek uit een koppeltje gevlekte Chinezen geboren. Later zijn bij Peter de Vries meer Witten geboren. Peter heeft jarenlang lijnen geselecteerd waar Witte Chinese dwerghamsters uitrollen en heeft nu lijnen waar 25% Witte Chinese dwerghamster uit geboren worden. Wanneer je een Witte Chinees met een Wildkleur kruist, krijg je 100% gevlekte Chinese dwerghamsters uit. Witten onderling fokken lukt op heden niet. Dit levert geen jongen op. In het begin waren de Witte Chinese dwerghamsters kleiner en zwakker. Ook hierop is geselecteerd en de exemplaren van tegenwoordig zijn normaal van postuur.
DsDs
Wit 2

In het boekje De Dwerghamster als gezelschapsdier van Rob Dekker en drs. Fred Petrij staat een ander witte mutatie beschreven. In 1971 zou in de universiteit van Zürich in Zwitserland een witte Chinese dwerghamster zijn ontstaan welke dominant vererfde. De mannetjes waren allemaal onvruchtbaar.

Blijkbaar is deze mutatie niet vrijgegeven. Er bestaan naar mijn weten onder de hobby fokkers geen witte Chinese dwerghamsters die van deze lijn afkomstig zijn.
Wsws

Geen foto beschikbaar!

Piebald / grote bontvlekken

Het gaat om een variant met grote witte vlekken. De mutatie is op 30 september 2007 bij de fokkerij van René Bastiaans ontdekt. In een nest zaten exemplaren met grote witte vlekken en exemplaren die wit waren maar toch een deel van de aalstreep hadden. Op 6 september 2008 werd tijdens Knagerfestijn de eerste exemplaren gekeurd.
Onbekend
Wit met een (deel van de) aalstreep

Op 30 september 2007 is bij de fokkerij René Bastiaans een nieuwe gevlekte Chinese dwerghamster en een witte Chinese dwerghamster met een deel van de aalstreep ontdekt. Later bleek dat de witte Chinese dwerghamster met deel van de aalstreep een combinatie is tussen de bestaande gevlekte variant en de nieuwe gevlekte variant.
Onbekend