Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Blauwe Roborovski dwerghamster is op later leeftijd niet zo blauw meer 
donderdag, 30 augustus, 2018, 7:04 pm - Roborovski
door Martin Braak
Afgelopen april heb ik op Exoknaag een Blauwe Roborovski dwerghamster gekocht. Wel eentje die gevlekt is en weinig blauwe vacht kent. Echter, wat mij opvalt is dat het helemaal niet blauw is. Op jonge leeftijd zijn ze echt heel blauw. Maar op later leeftijd, als ze verharen, komen er ook normale haarkleuren bij. Ze zijn wel doffer van kleur. Ik heb het idee dat de onderkleur langer is. Als je de agouti haar bekijkt, bestaat die uit een grondkleur, middelstuk en haarpunt. Bij deze exemplaar lijkt het of de grondkleur langer is en middelstuk korter. Waardoor je een veel donker kleur krijgt.

Wel gaat het om een kleurmutatie in die zin dat de eerste fokkers al succesvol gecombineerd hebben met Cinnamon. Als het met Cinnamon gecombineerd is, lijkt het op een lilac achtige kleur.

De eerste geluiden is dat het om een recessieve mutatie gaat en dat fokkers doelbewust bontfactor in gefokt hebben omdat de effen blauwe niet zo gezond zijn. Maar in de handel wordt dit vaker geroepen en praktijk moet eerst uitwijzen. Toch is het vreemd dat nauwelijks effen blauwe Roborovski's op Facebook getoond worden.

Hieronder een aantal foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Russische dwerghamster met een kuifje, weer eentje! 
vrijdag, 24 augustus, 2018, 12:32 pm - Russische
door Martin Braak
Op mijn website staan een aantal Russische dwerghamsters met een kuif. Afgelopen maand is bij mij weer eentje geboren. Een geel wildkleur merle vrouwtje met een grote kuif. Op jonge leeftijd van twee weken oud zag je de kuif al, maar toen was het nog niet zo lang. Je zag wat uitstekende haren. Maar het viel me direct op. De kuif is mooi groot. Het is ook heel dicht qua vacht qua kuif.

In 2016 had mijn broer eentje. Een pearl met zo'n kuif. Dit is identiek. We hebben ook een wildkleur gehad maar die kende een ronde kuif. Natuurlijk weten we niet of dit hetzelfde is. We hebben nog nooit succesvol terug kunnen fokken. Het lijkt erop of dit niet genetisch is of dat genetisch heel complex vererft.

In de jaren '90 hadden wij al een hamster met een kuif. Maar dit was een witte kuif die heel klein en super lang was. Ook dit hebben we nooit terug kunnen fokken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Pearl uit 2016:
Foto behorend bij blog
Vreemde Pearl met pigment vlek, of een stukje DNA dat het gen uit staat 
vrijdag, 17 augustus, 2018, 10:19 pm - Russische
door Martin Braak
Op jonge leeftijd zag ik de Pearl al. Want hij viel met zijn aparte gezicht direct op. Een two-face maar dan net anders. Ik noem namelijk Pearls die een witte vlek in hun gezicht hebben two-face. Maar deze heeft een pigment vlek in het gezicht. Pas later zag ik dat het eigenlijk geen pigment vlek is, maar een stukje wildkleur. Het is dus een stukje lichaam waarvan het DNA gewijzigd is. De mutatie Pearl is daar uit gegaan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Nogmaals de nieuwe mutatie die in mijn golvend haarlijn zit 
vrijdag, 17 augustus, 2018, 10:03 pm - Russische
door Martin Braak
Nogmaals ff een vastlegging van de nieuwe mutatie die in mijn golvend haarlijn zit. Ik krijg het nu uit verschillende combinaties en het is absoluut genetisch. Alleen de dikke pech dat op volwassen leeftijd totaal niets van terug te zien is.

Foto behorend bij blog

Daarnaast een vastlegging van een wildkleur die mij opviel. Misschien een verband?

Foto behorend bij blog

Wordt vervolgd? Ik hoop het!
Een hamster met een trauma, dit na het overlijden van haar partner 
donderdag, 16 augustus, 2018, 9:07 pm - Russische
door Martin Braak
Ik had laatst met een werkneemster van een dierenwinkel het over dat Russische dwerghamsters sociale dieren zijn en dat ze hun partner missen wanneer ze lang bij samen hebben gewoond en overlijdt. Twee verhalen hieronder die ik afgelopen tijd meegemaakt heb.

Ik heb een Russisch blauw golvend haar mannetje gekoppeld met een vier maand oude wildkleur drager voor zwart. Met als doel om toch nog kindjes van dit mannetje te kunnen krijgen. Hij is al erg oud en heeft een wit ondervacht. Wat eigenlijk heel vreemd is voor een Russisch blauwe kleur. Koppelen was geen enkel probleem en ze hebben twee maandjes bij elkaar gewoond. En ineens lag hij dood in de kooi. Het vrouwtje krijste op moment dat ik het mannetje weg haalde. En het krijsen is niet over gegaan. Elke dag bij de verzorging krijst zij. Ze is enorm bang door geworden. Dit noemen wij een trauma. Ze was daarvoor gewoon lief en schattig. Maar ik kan haar nu niet meer pakken. Ze bijt want ze is enorm bang. Impact is dus enorm. Ik heb dit zelden meegemaakt, maar je ziet hoe het overlijden enorm impact kan hebben. En dat, ondanks ze kort geheugen hebben, ze dit wel lang onthouden.

Het ander verhaal is een Pearl Mandarijn mannetje. Zo'n lieverd, loopt altijd op me af bij het voeren. En soms haal ik hem ff eruit om even aandacht te geven. Zijn partner overleed heel vroeg. Maar vijf maanden oud. Ja dat gebeurd soms. Je merkte aan hem dat hij minder actief was. Hij liep niet meer elke dag naar me toe en bleef soms gewoon zitten. Rustiger, meer slapen ... of wel rauw. Laatst was in het nieuws dat hier weinig onderzoek naar gedaan was en dat er vermoeden was dat dieren ook rauwen. Dit kwam in het nieuws doordat een orca een doodjong anderhalf week bij haar droeg en boven water hield. Dieren kunnen ook rauwen en dat zie je bij sociale dieren. Twee maanden later heb ik dit mannetje opnieuw gekoppeld. Direct gaf zij over en dat gaf ze aan door te krijsen terwijl ze op haar rug lag. Maar binnen vijf minuten zaten ze samen te eten. En hij pakte wat van haar af. En even later pakte zij wat van hem af. Je zag dat hij zijn neusje tegen haar drukte. En dat ze samen gingen slapen. En nu loopt hij elke dag weer op mij af als ik hem verzorg. Rauwen is over.