Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Odd-eyed bij de Russische dwerghamster 
zondag, 28 september, 2014, 5:58 pm - Russische
door Martin Braak
In regelmaat krijg ik vragen over odd-eyed dat soms bij de Russische dwerghamster voorkomt. Vaak wordt gevraagd hoe dit kan en soms zelfs de vraag hoe kan je dit fokken?

De odd-eyed bij de Russische dwerghamster is niet anders dan toevallig een pigment vlek op het oog. Je kunt dit een beetje vergelijken met een moedervlek. Waar de moedervlek zit, is het bruin(er). Bij de Geel-roodoog en de daarop gerelateerde kleuren komt soms pigment vlekjes voor. En wanneer toevallig zo'n pigment vlek op het oog komt, dan wordt de kleur van het oog donkerder.

Hier een foto van een prachtige odd-eyed:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hieronder een foto van een Lilac roodoog waarop je kunt zien dat rondom het oog meerdere pigment vlekken aanwezig zijn:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Hoe ziet een zieke Russische dwerghamster eruit? 
vrijdag, 26 september, 2014, 8:07 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg soms de vraag hoe je aan een Russische dwerghamster kunt zien of hij ziekjes is. Bij het verzorgen zie ik het direct aan de houding en de ogen. De blik zelf en het ontbreken van de glans. In de standaard hoe de Russische dwerghamster eruit hoort te zien en bij een keuring moet voldoen, staat ook dat de ogen en de haren moeten glanzen.

Ik heb een zieke hamster op de foto gezet om het te tonen. Helaas dezelfde dag is zij overleden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet direct dat de houding niet goed is en dat de ogen niet stralen. Ook de glans van de vacht is veel minder.
Tumor bij tepel 
vrijdag, 19 september, 2014, 11:20 am - Russische
door Martin Braak
Soms krijg ik de vraag wat nu precies het verschil is tussen een tumor die bij de tepel zit en een abces c.q. een tepelinfectie. Het grote verschil is dat een tumor ongeremde groei van cellen betreft en een abces is een met etter of pus gevulde zwelling. Meestal is een tepelinfectie meer rood van kleur, wanneer je het rondom aanraakt is het minder hard dan een tumor. Een tumor is meestal meer behaard dan een abces en groeit vaak harder dan een abces.

Afgelopen week ontdekte ik een tumor en die heb ik op de foto gezet:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

NKV ledenvergadering en clubdag 
zondag, 14 september, 2014, 11:28 am - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 7 september 2014 was het dan zover: de algemene ledenvergadering en clubdag van de knaagdieren vereniging N.K.V. Dit gehouden bij Rebas te Gassel.

Op de ledenvergadering vertelde de voorzitter René Bastiaans dat hij te weinig tijd en energie had om de verenging te trekken en aan te sturen. En dat hij vond dat hij te weinig bereikte. En dat hij tot de conclusie is gekomen om de voorzittershamer door te geven. Als potentiële kandidaat had het bestuur Rolf op het oog, echter op het laatste moment heeft hij afgezegd. Roxanne had zich van te voren aangemeld en bij de verkiezing was bijna iedereen voor dat zij de nieuwe voorzitter wordt.

Tijdens de vergadering heb ik een stuk toegelicht over het nieuwe besluit Houders van dieren en toegelicht waar de knelpunten zitten en hoe e.e.a. gezien moet worden.

Anneke Vermeulen kreeg een speltje uitgereikt in verband met dat zij 40 jaar lid was van de vereniging. Tja dan ga je zelf ook eens nadenken. Hoelang ben ik al lid? Om eerlijk te zijn weet ik dat niet. Ik was denk ik al lid toen ik 15 was. Dus pak weg 25 jaar of langer!

Het was prachtig weer en de tijd vloog voorbij. In de middag zijn er diverse dieren besproken die voorlopig erkend zijn. Zoals de driekleur muis die voorlopig erkend is zijnde een combinatie van drie erkende kleurslagen. Echter de driekleur muis is vaak een combinatie van een albino-variant kleur, bontfactor en splash. Splash zorgt ervoor dat de c-mutatie weer uitgaat.

Tussentijds was er een BBQ.

Ik zou nog een stuk vertellen over tandproblemen voorkomen bij de Russische dwerghamster, maar de groep werd na de BBQ al snel weer kleiner. Wel hoorde ik dat bij de muizen een defect voorkomt dat ervoor zorgt dat zowel boven als onder dubbele snijtanden groeien. Ik had hier nog nooit iets over gehoord.
Epigenetica: Moederhonger slecht voor sperma 
zaterdag, 13 september, 2014, 8:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen jaren zijn er steeds meer wetenschappelijke artikelen geplaatst met betrekking tot epigenetica. Afgelopen juli is dit artikel op Wetenschap24.nl geplaatst. Ik hoop dat ze niet erg vinden dat ik zo af en toe een artikel van hun op mijn blog zet. Ik doe dit om de info te bewaren zodat wanneer de website weg is, het artikel hier nog staat. Voor fokkers is dit onderwerp ook belangrijk.

Als een moeder tijdens haar zwangerschap honger lijdt, krijgen hierdoor niet alleen haar kinderen, maar ook haar kleinkinderen last van stofwisselingsziekten.

Voedselgebrek maakt de meeste mensen hongerig, traag en geobsedeerd door eten. Mensen met (erfelijke) aanleg tot anorexia voelt zich dan juist verzadigd, energiek en niet onder de indruk van de honger.

Het is al jaren bekend dat kinderen van moeders die honger lijden zelf last krijgen van ‘welvaartziekten’, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Het is ook al langer bekend dat dit veroorzaakt wordt door epigenetica: het proces waarbij bepaalde genen door omgevingsfactoren worden aan- of uitgezet.

DNA zelf kan niet veranderen, maar welk deel van het DNA daadwerkelijk wordt gebruikt wel. Als er een extra molecuul aan het DNA wordt gehangen, rolt dat stukje DNA als het ware op waardoor het niet meer te gebruiken is. Dit proces heet ‘methylering’.

Honger verandert sperma van zonen

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat honger bij zwangere moeders niet alleen invloed heeft op de gezondheid van hun kinderen, maar ook op die van hun kleinkinderen. Maar opvallend genoeg werden de stofwisselingsproblemen alleen doorgegeven door zonen en niet door dochters. Dit is deze week gepubliceerd in Science.

DNA met methylgroepen

Moedermuizen die tijdens hun zwangerschap op een sterk caloriearm dieet werden gezet, kregen zonen waarvan het DNA van hun sperma was veranderd. Regio’s van het sperma-DNA die eigenlijk uitgezet hadden moeten worden door methylering, waren nu aangebleven. Deze regio’s in het DNA hadden te maken met de regulering van de stofwisseling. Dus in andere woorden: de kinderen hadden niet alleen zelf last van stofwisselingsziekten, maar ze hadden ook nog eens sperma dat ervoor zorgde dat deze kwalen doorgegeven werden aan hun eigen kroost

Veranderingen blijven

Het idee van epigenetica is dat de veranderingen gemakkelijk omkeerbaar zijn, omdat het DNA zélf niet verandert, maar alleen informatie over het aan- en uitzetten van het DNA. De onderzoekers verwachtten dan ook dat het DNA van de spermacellen van de zonen opnieuw geprogrammeerd zou worden na de bevruchting, zodat hun eigen kinderen geen last meer zouden hebben van de kwalen. Maar dit was niet het geval.

Slechte omstandigheden tijdens een zwangerschap hebben dus gevolgen voor meer generaties dan gedacht. Maar blijven de veranderingen door een hongerlijdende moeder voor altijd aanwezig? De onderzoekers vonden geen epigenetische veranderingen in het DNA van de kleinkinderen. De kans dat ze hun gebreken weer door zullen geven aan hun kinderen is dus waarschijnlijk klein.