Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Foutje van de natuur 
vrijdag, 28 december, 2018, 4:32 pm - Russische
door Martin Braak
Zo noem ik dit: foutje van de natuur. De reden dat ik dit zo noem is dat ik ooit een leuk artikel heb geschreven met de titel foutje van de natuur. Dit is een Russische dwerghamster met de kleurslag Pearl en heeft een grote blauwe vlek. Marika heeft toevallig ook een Pearl met een grote vlek. Deze vlek is zwart van kleur. Dat deze blauw van kleur is, is logisch. Het gaat om een Blauw-wildkleur Pearl. De vraag is of het nu om een vlek gaat veroorzaakt door het uitgaan van de mutatie Pearl. Of dat op deze plek meer pigment gemaakt wordt.

Veelal is dit niet genetisch. Dat komt omdat de eicellen of zaadcellen niet beïnvloed c.q. niet verandert zijn. Als dat wel zo is... dan gaat het om een mutatie dat ook doorgegeven kan worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vlek lijkt een beetje op een vogel. Lol!

Op Facebook wees iemand mij erop dat bij de Gerbils een mutatie bestaat die dit veroorzaakt. Dat wordt dark patched genoemd. Duim duim ... voor meer exemplaren!
Fijne feestdagen gewenst! 
zaterdag, 22 december, 2018, 10:01 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik wens al mijn website en blog bezoekers fijne feestdagen!

Foto behorend bij blog
Waterfles 
dinsdag, 18 december, 2018, 7:53 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een nieuw waterfles moet je altijd eerst goed controleren en niet blind vertrouwen dat hij functioneert. Het lijkt een opmerking die heel logisch is, maar toch merk ik bij de vele emails dat dit niet gedaan wordt. Iemand die voor het eerst een hamster koopt inclusief kooi denkt daar niet aan. En wanneer ik de vraag krijg "mijn hamster groeit niet zo hard" of in die trend, dan stel ik altijd de vraag: heeft de hamster een waterfles en is die gecontroleerd?

Het is niet altijd dat de waterfles totaal niet doet. Soms is het zo dat het heel licht doet. Dat merk je aan de hamster want die gaat heel vaak likken. Als de hamster heel veel likt, controleer dan ook altijd de waterfles.

Ook bestaande waterflessen kunnen dicht slippen. Dit door kalk, maar ook haren die langzaam via het likken binnen komen.

Hieronder een foto van een voorbeeld dat een waterfles bij aanschaf niet goed is.

Foto behorend bij blog

Hier zitten twee bolletjes in en aan de uiteinde zat het bolletje wel. Maar het tweede bolletje zit vast aan de ander uiteinde.
Mandarijn Campbelli hybride voorlopig in Nederland erkend 
maandag, 17 december, 2018, 9:53 pm - Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen jaar en dit jaar zijn de hybride Campbelli dwerghamsters met de kleur Mandarijn geregeld op de Nederlandse shows ingeschreven en Joep Vrijhof heeft ze dit jaar voor erkenning aangedragen. En dit met succes: ze zijn voorlopig erkend.

Zelf begrijp ik enerzijds wel dat het erkend kan worden. Men kijkt niet naar de achtergrond en KLN kijkt puur naar wat gepresenteerd wordt. International vraag ik me af hoe ze hierna kijken. Een hybride soort die erkend wordt. Bij vogels is dit ook zo.

Persoonlijk ben ik tegen en wel omdat het nog te pril is en ik veel hybride eigenschappen zie. Ik denk dat men nog 15 generaties minimaal op zuiversoort terug moeten fokken om iets stabiliteit te krijgen en dat het echt Campbelli achtig wordt. Ik hoop dat alle Campbelli dwerghamster fokkers realiseren dat je de Mandarijn apart moet houden en nooit een ander kleur moet selecteren die je terug fokt in Campbelli. Om zo niet andere kleuren te hybriseren.

Helaas zie ik steeds meer hybride Campbelli's op de keuringen.

Foto's die ik op de laatste Exoknaag heb gemaakt:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de kop rondom de ogen veel weg heeft van de Russische dwerghamster, dat de ogen en rondom niet correct is. Ook de aalstreep en de verbreding op de kop is niet correct.


Exoknaag / NKV Bokaal 
zondag, 2 december, 2018, 6:42 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover: Exoknaag. Meestal kijk ik ruim van te voren naar uit. Dit keer om eerlijk te zijn niet. Ik heb wat last van mijn boven been en wilde eigenlijk rustig aan doen in plaats van paar uur in de auto zitten en de hele dag staan. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik mee ging.

In de auto realiseerde ik me dat ik mijn nieuwe lens niet bij me had. Ik had voorgenomen om foto's te maken met deze nieuwe lens. Maar tja. 's Ochtends begon de normale routine werkzaamheden qua verzorging van mijn dieren. En in verband met mijn been was ik niet zo snel en kwam ik tijd te kort. Onderweg ging de tijd erg snel. We praten zo uren over diverse onderwerpen. Tijdens het rijden regende het en later op de dag bleek het de warmste 2 december te zijn. Ach beter dan sneeuw. Eenmaal aangekomen was het niet eens zo druk... dat leek zo. De ingang was naar voren gehaald. De ruimtes waren anders ingericht en dichter op elkaar gezet.

Op de NKV Bokaal waren pak weg 200 dieren ingeschreven. Dit lijkt een vrij stabiel aantal voor de december show te zijn. Vroeger had de NKV wat meer dieren, maar dat kwam voornamelijk door een aantal buitenlandse inschrijvers die nu niet meer inschrijven. Voordat de keuring begon ben ik met Gabriëlle een rondje gaan lopen. Goed voor mijn benen en het was nog niet zo druk. Leuk om alle standjes te zien. En rond te kijken. En ff bij praten.

Foto behorend bij blog

Mark keurde vandaag de Campbelli dwerghamsters, Aly de gerbils en tamme ratten en Katja de Russische dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en kleurmuizen. Dit keer waren er veel meer Campbelli's ingeschreven dan Russen. Dat waren er niet zoveel en Katja was snel klaar met de Rusjes en Chinezen. Ook dit keer waren er weer prachtige witte Chinezen ingeschreven. Ook de tamme ratten waren erg mooi. Tussen de gerbils zaten een paar onrustige types waardoor Aly elk gerbil aan de staart vast hield. Ze durfde ze niet meer los te laten! Logisch, ik zou dat ook niet durven! Tussen de kleurmuizen zaten bijzondere exemplaren. Prachtige maar ook rare vreemde exemplaren. Zo had er eentje een te lage oorstand. Beide oren stonden niet op gelijke hoogte. En eentje met een rare neus. Wat je precies aan zag ... Ingeval vreemd. Bij de Syrische hamsters zaten ook prachtige exemplaren. Eentje die mooi van type was en een bijzondere driekleur die geen echte gele vlekken had. Maar in mijn ogen komt dat door de umbrous factor. Satijn, gevlekten, driekleuren, langhaar, ze waren er allemaal.

Tussen de vele Campbelli's zaten exemplaren waarbij de verhouding oogbol en oogkast niet helemaal klopte. Wanneer de Campbelli draaide en de ogen daarbij bewoog, zag je in de ooghoek iets wat daar niet thuis hoorde. Het zijn net snoepjes, zo veel verschillende variaties.

Foto behorend bij blog

In de middag ben ik bij de presentatie "bedrijfsmatig houden van dieren" geweest wat erg interessant was (van www.Capseurope.nl) . Wanneer ben je bedrijfsmatig bezig? Het was niet zo zwart wit als men doet denken. Bij opvang van dieren is het wel zwart wit. Dan moet je gecertificeerd zijn. Wanneer je enkele dieren opvangt, dan kan je dit beter uitbesteden aan een bestaand opvangcentrum dat wel gecertificeerd is. In samenwerking met een dergelijk gecertificeerd opvangcentrum is het wel mogelijk om je in te zetten als gastouder. Bij katten en honden is een aantal gefokte exemplaren doorslag gevend. Dat komt vanuit de oude honden- en kattenwet. Maar voor andere dieren zijn geen aantallen beschreven. Het gaat om dat je fokt met als doel om dit te willen verkopen. Dan ben je bedrijfsmatig bezig. Een fokker die dieren fokt om de beste er uit te selecteren, die heeft niet als doel om het te verkopen. Dan ben je niet bedrijfsmatig bezig. In de wet staat niet dat je bedrijfsmatig bent indien je aan anderen dan familie en vrienden verkoopt. RVO wil op haar manier meer duidelijkheid geven, maar het tegenovergestelde bereiken ze hiermee. Nee, het gaat niet alleen om dat je adverteert, een website hebt en aan niet vrienden verkoopt. Het gaat erom dat je fokt met als doel deze dieren te verkopen en daarbij op lange duur winst maakt. Een bijzonder papegaaien soort dat 12.000 euro per stuk kost, en je fokt er vier stuks van. Dan heb je met gemak een jaarinkomen verdient. Maar het gaat om lange termijn met weinig risico. Als je slechts één koppel van deze papegaaien hebt, dan bestaat de kans dat er eentje overlijdt aanwezig. De rechter vindt dit zo'n risico dat dit niet als bedrijfsmatig beschouwd wordt. Het gaat om grote aantallen waarmee gefokt wordt met als doel om nakweek te verkopen en daarbij voor lange termijn winstgevend te zijn.

Dieren fokken is veelal niet winstgevend. En daarnaast heeft een fokker veelal het doel om te fokken om goede dieren te selecteren. Om niet bedrijfsmatig gekwalificeerd te worden, moet je tegenbewijs kunnen leveren en geven. Wanneer een ambtenaar aan de deur staat, dan heeft hij recht om je huis te bezoeken en door heen te lopen. Dit is niet de dierenbescherming. Maar iemand van dierenpolitie c.q. iemand van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij onaangekondigd bezoek moet je ze binnen laten. Als ze dan veel kooien zien, dan zeggen zij heel snel dat het bedrijfsmatig is. Maar wanneer je voor shows fokt, dan kan je dit aantonen door middel van een lidmaatschap van een vereniging, door te laten zien van showuitslagen. En door je verhaal waarom je fokt. Daarnaast is het advies om een kasboek bij te houden om te laten zien wat je verkoopt en welke kosten je daarvoor maakt. Dan kan je direct verdedigen dat je niet winstgevend bent. En daarom niet bedrijfsmatig bezig bent. Bij opvang wordt niet naar winstgevendheid gekeken evenals als je meer dan 20 katten of honden fokt. Na de presentatie heb ik nogmaals het criteria winstgevendheid nagevraagd en daar was de persoon heel duidelijk in: het staat in de wet en er is jurisprudentie over. Samengevat, de gemiddelde fokker die hobbymatig fokt, hoeft niet bang te zijn. Vertel waarom je fokt en onderbouw dat je geen winst maakt door middel van overzicht van ontvangsten en uitgaven.

Foto behorend bij blog

Het was weer een zeer geslaagde dag! En ik had na afloop best veel last van mijn been. Naar huis rijdend hebben we ff bij de McDonalds gepauzeerd. En onderweg heb ik naar kerstbomen gezocht. Ik kom tot de conclusie dat er nog niet heel veel staan. Ik moet eerlijk zeggen: gister op 1 december heb ik de kerstboom opgetuigd. Normaal zet ik die op na Sinterklaas, maar ik had nu al zin om hem op te zetten en heb volgende week niet zoveel tijd. Eén iemand was ingeval heel blij dat ik weer thuis kwam, namelijk Tommy de Huiskat.