Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Eerste nest golvend haar x golvend haar geboren 
maandag, 29 december, 2008, 10:40 am - Russische
door Martin Braak
In de zomer had ik ineens vier exemplaren met golvend langer haar. Twee vrouwtjes en twee mannetjes. Hiermee heb ik twee koppels gevormd. Een vrouw is erg mager geworden, rest is mooi dik. Vandaag heeft 1 koppel jongen gekregen. Begin juli 2008 zijn ze geboren, m.a.w. 6 maanden geduurd voordat ze gingen fokken. Er zijn vier jongen geboren.
Fijne feestdagen 
donderdag, 25 december, 2008, 11:13 pm - Russische
door Martin Braak
Iemand heeft bij mij een Zwarte Rus gereserveerd en die heb ik vandaag op de foto gezet. Helaas ligt het hamsterforum eruit en kan ik haar de foto niet sturen.

Foto behorend bij blog

Iedereen fijne feestdagen!!!
Engeltje in de kerstboom 
dinsdag, 23 december, 2008, 8:14 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Toen ik vijf of zes jaar oud was heb ik op school een klein engeltje gekregen. Sinds dien tijd hangt deze altijd in de kerstboom. Al bijna 30 jaar!

Foto behorend bij blog
Waar komen hamsters vandaan? 
vrijdag, 19 december, 2008, 1:45 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week en vandaag heb ik telefonisch contact gehad met een televisie programma waarin de vraag 'waar komen mijn hamsters vandaag' centraal staat.

Het komt geregeld voor dat gezinnen twee hamsters bij elkaar zetten en een nestje fokken. Wanneer ze niet van de kleintjes af kunnen komen, dan is een dierenwinkel een uitkomst.

Maar daarnaast zijn in Nederland diverse serieuze fokkers bezig met het fokken van hamsters. Ze fokken met een doel. Dit kan een kleur zijn, dit kan karakter zijn of zelfs een stapje verder het verbeteren van bouw en type, zeg maar hoe een hamster eruit ziet. Overschot die ze niet kwijt kunnen, gaat eventueel naar de dierenwinkels.

Daarnaast heb je ook ondernemers die doelgericht met hamsters fokken om daar handel mee te bedrijven. Deze kan je onderverdelen in ondernemers die hamsters fokken voor verkoop aan handelaren en in ondernemers die fokken om ze zelf aan dierenwinkels te verkopen. Deze ondernemers fokken ze vaak in wat kleinere kooitjes en het gaat in massa.

Maar er zijn ook importlijnen. In een aantal Oostbloklanden zitten een aantal grote fokkers die puur massa fokken om deze door te verhandelen. Ik heb verhalen gehoord dat er mensen zijn die naast hun normale boerderij ook hamsters fokken en dit in emmertjes die aan het plafond hangen. En natuurlijk in veel kleine kooitjes. Deze handel is een zeer grijs gebied en je velen praten elkaar na. Namen en adressen zij niet bekend. Alleen verhalen van de handelaren die deze hamsters kopen en de grote aantallen die bijvoorbeeld te koop zijn op de veemarkt in Barneveld. Een voorbeeld was de nieuwe kleur Beige bij de Russische dwerghamster. Niet een paar kwamen naar Nederland, ineens massale hoeveelheden.

De Russen die via importlijnen hier heen komen zien er vaak anders uit. Ze zijn vaak langwerperig en de koppen zijn veel spitser. Ook het karakter is anders, ze zijn veel banger, ze zijn immers geen mensen contact gewend.

Maar zijn ze ongezonder? Nee dat ben ik niet van mening. Er wordt niet zozeer op ziektes en afwijkingen gelet, maar door de grote hoeveelheden is er ook grote diversiteit wat ten goede komt.

Om welke aantallen qua import gaat heb ik geen inzicht in. Wel denk ik dat de hamsters die in de Nederlandse winkels verkocht worden, veelal niet van deze importlijnen afkomstig zijn. Maar veel meer van hobbyfokkers en de ondernemers. Zelf denk ik dat de tekorten aangevuld worden. Ongeacht dat de prijzen erg goedkoop zijn. Maar wij willen in Nederland ook kwaliteit.

Nederland is een echte handelsland en dat geldt ook voor hamsters. Wij exporteren veel dieren naar o.a. Singapore, Duitsland en Frankrijk. Hier gaat het juist om grote hoeveelheden. Wie kan deze hoeveelheden leveren? Juist de fokkers uit de Oostbloklanden. Het kost veel te veel om diverse hobbyfokkers (zoals vroeger gedaan werd) langs te gaan om de hamsters en andere dieren te kopen. Dat kan er niet uit.

Geruchten gaan, en dat heb ik van diverse kanten vernomen, dat de importlijnen zich naar Frankrijk verplaatst zijn. Dit omdat de prijzen beter zijn, er zit dan een handelaar minder tussen. Je kunt in Nederland ook merken, er zijn meer dierenwinkels die hamsters te kort hebben.

De vraag waar hamsters vandaan komen kan je ook op een ander wijze bekijken. Hoe zijn wij aan hamsters gekomen? De wetenschappers hebben vorige eeuw naar nieuwe diersoorten voor de laboratorium gezocht. Zo begon Dr. Figala te fokken met twee koppels in het wild gevangen Russen. Dit in het Max-Planck-Instituut te West-Duitsland. Maar het was Klaus Hoffmann die deze Russen heel bijzonder vond. Omdat ze een wintervacht kregen. En ook de Syrische hamster is op een soort gelijk manier naar de laboratorium gebracht. Omdat deze hamstersoorten zo vriendelijk zijn, werden ze in korte tijd naar andere laboratorium gebracht. Ze waren eenvoudig te fokken en voor bepaalde doeleinden te gebruiken. Het duurde niet lang dat er exemplaren naar kleinschallige hobbyfokkers gingen, dit omdat ze zeer geschikt zijn als huisdier.
Kerstboom 2008 
donderdag, 18 december, 2008, 4:51 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen dinsdag heb ik de kerstboom weer opgetuigd. Dit jaar heb ik gekozen voor rode figuren met gouden glitter en witte rode figuren zoals sneeuwpopjes en kerstmannen/gezichten.

Foto behorend bij blog