Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Wintertijd, dagen worden korter en ineens zie ik: begin van wintervacht 
zondag, 8 november, 2020, 8:31 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
De tijd gaat ontzettend snel. Dagen, weken en zelfs maanden vliegen voorbij. Het is alweer meer dan 2,5 maand geleden dat ik nog lekker zomervakantie had en genoot van de vrije tijd. Volgende week komt Sinterklaas alweer. De afgelopen weken is veel gebeurd. Helaas ook weer ziek geweest en ben daar nog vermoeid van. Er zijn veel signalen dat je voor de tweede keer corona kunt krijgen.

Ik ben nog bezig met de nieuwe website Dwerghamster.nl. Enerzijds is het super mooi, anderzijds ben ik niet te vreden. Te veel bugfixing en daar houd ik niet van. Ik bedoel eigenlijk dat ik iets neer heb gezet qua layout en dat ik daarna elke keer problemen moest oplossen om deze layout overal aan het werk te krijgen. Bijvoorbeeld dat het nog wel werkt met IE8. Maar tja, wie gebruikt Internet Explorer nog? En elke keer loop ik maar aan iets nieuws wat gek is. Vooral door Google Ads die zelf reclame op de site zet. Maar goed, ik hoop dat eind dit jaar hem toch online kan zetten. Op moment van schrijven ben ik bezig om hem Php8 proof te maken. En dan gaat de website zeker drie jaar mee zonder dat ik aan de technische kant wat hoeft te doen.

Deze week bij de verzorging van de hamsters zag ik ineens grijze vlekjes boven de ogen. Terwijl ik dagelijks de lamp aan doe en dat ze "stabiel" licht hebben. Maar dit jaar is het anders. Want ik werk veelal vanuit huis. En dan doe ik 's ochtends de lamp aan en poosje later weer uit. En 's avonds weer aan. Terwijl als ik naar mijn werk zou gaan, ik hem hele dag aanlaat. Het maakt blijkbaar toch uit. Ik heb een pak weg 5 Russische dwerghamsters gezien met wintervacht verschijnselen.

Zie foto, net boven de oogjes is het te zien.

Foto behorend bij blog
Eerste vlog van Susan Braak 
donderdag, 5 november, 2020, 6:50 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mijn nichtje is gestart met vloggen! Paar jaar geleden had ik haar al getipt om te beginnen. En het heeft wat jaartjes geduurd voordat ze dit durft. Maar eenmaal gestart, wat ontzettend leuk!



Ik zeg kijk en abonneer!
Inteeltcoëfficiënt berekenen, alternatieve berekening met de hand 
zondag, 1 november, 2020, 12:19 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als je ZooEasy als stamboomregistratiesysteem (mooi scrable woord!) gebruikt, dan wordt de inteeltcoëfficiënt voor je berekend. En dan ga je maar vanuit dat de software dit goed berekend. Maar software kan dit alleen maar berekenen als ze voldoende informatie hebben over de voorouders. En als je een stamboom van een hamster invoert met drie generaties, dan gaat ZooEasy daarmee rekenen. En dat moet je in je achterhoofd houden.

Wat is inteeltcoëfficiënt?

In mijn eigen woorden zeg ik: het is het percentage verwantschap. Eigenlijk de kans dat genen van gemeenschappelijke voorouders bij elkaar komen.

Hoe lager het inteeltcoëfficiënt is, hoe beter dit is. Hoe hoger het getal, hoe groter de kans aanwezig is dat recessieve genen bij elkaar komen. Hoe groter het inteeltcoëfficiënt is, hoe meer gemeenschappelijke genen aanwezig kan zijn, hoe lager de diversiteit is.

Wat is acceptabel?

Even voor de mensen die Google gebruiken, dit is per diersoort verschillend en afhankelijk van wat aan problemen voorkomen. Bij hamsters is het gelukkig zijn dat het om knaagdieren gaat die van nature weinig genetische defecten kennen en van nature veel voorplanten. Van een kleine populatie moeten in de natuur naar een grote populatie kunnen.

Bij hamsters is het ook nog eens heel persoonlijk wat je acceptabel vindt.

Algemeen geldt:

> 25% is incest
12,5% < en < 25% is nauwe inteelt
5% < en < 12,5% is matige inteelt
< 5% is geringe inteelt

Outcross

Maar doe na een hoge inteeltcoëfficiënt resultaat een outcross. Dit betekent dat je een kruising maakt met geheel onverwant exemplaar. Daardoor is de kans dat de volgende generatie genen bij elkaar komen minimaal.

Mag je twee hamsters met een hoge inteeltcoëfficiënt onderling kruisen?

Als je deze vraag stelt, begrijp je het eigenlijk niet. Want het gaat niet om de uitkomsten van de voorouders, maar om de uitkomst van de hamster. Hoge uitkomst van het inteeltcoëfficiënt van de voorouders zegt alleen iets over hunzelf, tenzij het om gemeenschappelijke voorouders gaat. Maar dan nog moet je alleen naar de uitkomst van de hamster kijken.

Of wel hoge IC x hoge IC zonder gemeenschappelijke voorouders = 0% IC.

Standaard uitkomsten

Ouder x Kind => 25 %
Broer x Zus => 25 %
Halfbroer x Halfzus => 12,5 %
Ouder x Kleinkind => 12,5 %
Neef x Nicht = 6,25 %
Zoon x Kleindochter = 6,25 %
Kleinzoon x Kleindochter = 3,13 %
Achterneef x Achternicht => 1,56 %

Inteeltcoëfficiënt berekenen

FX = SOM VAN [(½^(n1+n2+1)) * (1+FA)]

Daarbij is:
FX = inteeltcoëfficiënt van individu x
n1 =aantal generaties van ouder 1 van x tot aan gemeenschappelijke ouder
n2 =aantal generaties van ouder 2 van x tot aan gemeenschappelijke ouder
FA =inteeltcoëfficiënt van de gemeenschappelijke ouder

En de meesten van ons zullen nu denken: daar snap ik helemaal niets van! Het is 1/2 tot de macht hoe groot de afstand is vermenigvuldigd met het inteeltcoëfficiënt van gemeenschappelijk ouderdier.

Simpel berekenen

Wat je beste kunt doen is de stamboom voor je neerleggen. En bij de verste familieleden beginnen met het noteren van hoeveel procent zij gemeenschappelijke genen hebben t.o.v. de partners kant. En dan terug rekenen naar de hamster waar het om gaat. Je berekent feitelijk hoeveel procent gemeenschappelijk DNA aanwezig is. Links in het voorbeeld gaat het om eenzelfde ouderdier. De generatie erop bekijk je van elkaar hoeveel gemeenschappelijk DNA aanwezig is. Moeder krijgt 50% van DNA van Opa1. T.o.v. vader hebben zij 25% gemeenschappelijk DNA.

Voorbeelden

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat als dit niet wilt berekenen

Om zo min mogelijk risico te lopen, zorg dan ervoor dat de ouders, voorouders en daarvoor (dus drie generaties) geen gemeenschappelijke voorouders aanwezig zijn in de zin van zelfde ouderdieren, broer of zus. Stel dat in de vierde generatie eenzelfde ouder zit, dan bedraag het inteeltcoëfficiënt maar 1,56%.

Grafisch weergave van gemeenschappelijk voorouder en het inteeltcoëfficiënt:

Foto behorend bij blog

Bron plaatje: Paul A.M. van Dongen, inteelt, uitteelt en incent. Onder staat de uitkomst F inteeltcoëfficiënt.
Moeder met jongen: hoe de kooi schoon maken? Mag ik de kooi schoon maken? 
zondag, 25 oktober, 2020, 6:23 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
De vraag of je een moederhamster met jongen de kooi mag schoonmaken en vanaf welk leeftijd dit mag, wordt zo nu en dan gesteld. En natuurlijk is het afhankelijk van de soort dwerghamster. M.b.t. dwerghamsters houd ik altijd de volgende regel aan: ik maak niet de complete kooi schoon tot dat de jongen bij de moederhamster weg gaan.

In mijn begin jaren heb ik het wel eens gedaan en ook daarmee op mijn bek gegaan. Wat bij mij gebeurde is dat de dwerghamster de jongen ging verstoten. Vooral als de jongen de ogen open hadden. Of dat de moederhamster in stress raakte en bezig bleef met het maken van een nieuwe nest.

Ook al is de kooi vies, ik laat het zo. Tenzij het echt niet anders kan. Dan haal ik de moederhamster eruit, graaf de helft van de kooi af. Dit is het deel waar de nest niet bevindt. Daar leg ik de nieuwe bodembedekking neer. Tevens leg ik daar nieuw voer neer. En dan zet ik de moederhamster terug.

Meestal gaat dit goed en gaat ze na het eten weer op haar nest liggen c.q. gaan de jongen niet kris kras door de kooi lopen maar komen ze allemaal terug naar het nest. Zelden is het dat de moederhamster gestrest wordt. Als dat gebeurd, geef ik altijd een velletje wc papier. Ze gaat dan over tot het versnipperen van dit papier en het te gebruiken als nestmateriaal. Waarna ze weer terug gaat liggen op haar nest.

Foto behorend bij blog
Grijze Campbelli dwerghamster, genetisch niet op de c-locus 
woensdag, 23 september, 2020, 7:00 am - Campbelli
door Martin Braak
Soms heb je een vraag nodig om iets te doen. En zo vroeg iemand laatst: ga jij nog een keer een kleurengenerator voor de Campbelli dwerghamster bouwen? Het is alweer 10 jaar geleden dat ik die voor de Russische dwerghamster gemaakt heb. En ik kan mij nog herinneren dat ik de eerste versie verwijderd heb. Omdat ik er niet uitkwam. En ik laat dingen niet los, ik knok altijd verder. En een jaar later heb ik een script geschreven die wel werkte. Tenzij!, want als er teveel combinaties waren, duurde het te lang. En dan kreeg de gebruiker een witte pagina zijnde niet gevonden, niet geladen. In 2015 heb ik dit opgelost. Want bij de Tamme rat had ik hem ook gebouwd en daar zijn nog veel meer combinaties. En dat heb ik op een moment opgelost dat ik de griep had. En in al die jaren heb ik diverse emails hierover gekregen hoe ik dit geflikt heb. Ik ben niet de enige die tegen het probleem aanloop dat er te veel combinaties zijn.

Maar ik zal nogmaals een tip geven: een schaakprogramma gaat echt niet alle mogelijke zetten door. Hij neemt een schema door met de meest gebruikelijke zetten. En als mens weet je dat wanneer het een albino is. Het een witte albino is en blijft ongeacht wat je aan kleurmutaties toevoegt. En een script moet je niet alle mogelijke oplossingen doorrekenen. Maar aan de hand van de kleurgenen beredeneren wat de kleur is.

En zo stond ik vandaag stil of de Grijze mutatie bij de Campbelli dwerghamster toevallig niet op de c-locus ligt. Want dat zie je bij andere diersoorten wel eens namelijk. Zoals de kleurmuis. Een simpel vraag die ik stelde kon Mark Hissink beantwoorden. Is er ooit een albino uit een grijs exemplaar gefokt? Antwoord: ja, zovaak.

Foto behorend bij blog

Als het op dezelfde locus zou liggen als albino, dan had dit niet gekund. Want dan kan een grijs exemplaar niet voor het albino gen dragen. Immers, Grijs is recessief en daarvoor heb je twee genen nodig. En als een grijze exemplaar op de c-locus beide posities in bezit heeft, kan daar geen c-gen liggen. En daarom zou dan uit een Grijs x Albino combinatie nooit Albino gefokt kunnen worden. Het antwoord van Mark geeft dus aan dat het op een aparte locus ligt. Veelal wordt de kleurcode dg voor gebruikt. En dat is niet wetenschappelijk onderbouwt. We moeten in de toekomst eens kijken of het inderdaad Dark Grey is qua mutatie. Of meer vergelijkbaar is met Zilvergrijs zoals die bij de Syrische hamster voorkomt. De kleurnuances zijn zeer klein. Maar ze zijn er.