Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Het is hybride, het gaat om een hybride Russische dwerghamster 
zondag, 13 september, 2020, 9:22 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Op Facebook wordt wel eens foto's geplaatst met de vraag wat voor soort hamster heb ik en/of wat voor kleur is mijn dwerghamster. Wat mij opvalt is dat bij de Geel-wildkleur roodoog en de Geel bluefawn vaak geschreven wordt het is een hybride Russische dwerghamster. Door deze kleur kan je dat inderdaad zien en weten. Soms wordt er geschreven dat het geen Russische dwerghamster is, maar een hybride. En het lijkt dat hybride als een aparte soort wordt neergezet wat natuurlijk niet klopt.

Als iemand een foto plaats van een Blauw-wildkleur Russische dwerghamster, dan wordt er niet geschreven dat is een hybride want hij komt uit de dierenwinkel. Of je weet de achtergrond niet en het kan om een hybride gaan. Dat komt omdat de hamster eruit ziet als een zuiversoort. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Campbelli's kunnen ook hybride zijn. En door doelbewust Mandarijn Campbelli dwerghamsters te fokken wordt de populatie langzamer ook meer hybride. We schrijven bij de meeste Campbelli dwerghamsters niet of het om hybride gaat. Omdat iedereen uitgaat dat het om zuiver exemplaren gaat. Wat natuurlijk onzin is. Diverse kleurmutaties komt van oorsprong waar helemaal niet met stambomen gefokt werd. En achtergrond onbekend is. En daarnaast zijn er kleurmutaties terug ontdekt in vermoedelijk hybride lijnen. Grijze Campbelli dwerghamster is weer tot herleven gekomen omdat ze bij Joep Vrijhof weer eruit rolde. Was dat in zuivere lijnen? Of is het terug gekruist met zuivere exemplaren. Dat laatste vermoed ik. Zie ook foto's die ik toen gemaakt heb van de eerste exemplaren. En ik heb toen ook Grijs zelf gefokt en bij deze exemplaren kon ik het zien dat het hybride was + resultaat bij inteelt. Maar het is veel minder erg dan Geel-wildkleur Rus. Want dit is een exemplaar daarvan weet je dat er twee chromosomen aanwezig zijn met daarop genen afkomstig van Campbelli dwerghamsters. En in mijn ogen zijn de Grijze Campbelli dwerghamster veel generaties terug gekruist op zuivere exemplaren. En genen rondom het gen Grijs zijn Campbelli genen. Door recombinatie van chromosomen zijn die genen bij elkaar gebleven.

Maar hybride is geen aparte soort. Eigenlijk zouden ze moeten schrijven: het is een Russische dwerghamster met een hybride kleur. De Geel roodoog is zo Rus dat alles aan hem Rus is. Alleen de kleur niet. Gezondheid idem, ze zijn even gezond. Het is wel zo als je alleen maar Geel-wildkleur roodoog onderling kruist je op den duur eigenschappen ziet die niet mooi zijn. Dat zijn uiterlijke kenmerken zoals te lange oren, te lange staart en oogpunten omdat de ogen te diep liggen. Maar dat geldt voor alle hybride dwerghamsters. Als je die niet met zuivere exemplaren terug kruist en alleen onderling blijft kruisen met hybride dwerghamsters, dan verbetert niets in de populatie en zie je hybride kenmerken terug komen.

Maar eens hybride altijd hybride, alle nageslacht van een hybride dwerghamster is tevens hybride. Maar dat merk je in de praktijk niet heel veel van als je er niet op selecteert. Dan verdwijnen de eigenschappen. Maar blijft niet alleen hybride x hybride fokken, je hebt zuivere exemplaren nodig. Maar bij doelbewust hybride fok wordt op kenmerken van ander soort geselecteerd. En dat is bijvoorbeeld de kleur. Maar kan ook de type vacht zijn omdat je smaak is die niet bij de diersoort past. Zo zie je bepaalde fokkers een type vacht bij de Campbelli dwerghamster selecteert die vermoedelijk afkomstig is van de Russische dwerghamster.

Maar bij niet hybride kleuren is vaak heel lastig te zien dat het om hybride gaat. Zie onderstaande foto. Deze Russische dwerghamster is met zekerheid te zeggen dat het hybride is. Het gaat om een kruising van een Russische dwerghamster met een hybride kleur gekruist met een zuiver exemplaar. En dat kan ik zeggen omdat ik een stamboom bij houd.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En een Russische dwerghamster waarbij beide ouders hybride zijn:

Foto behorend bij blog

Zie de buiging bij de kop c.q. de kopvorm. Tevens liggen de ogen ietsie dieper en je ziet oogpunten voor het oogje.

En beide dwerghamsters zijn trouwens familie van elkaar. De Blauw-wildkleur is zodanig dat ik als specialist niet had gezien dat het om een hybride exemplaar zou gaan. Maar als ik dit in mijn zuiver exemplaren populatie zou zetten, dan is het na een paar jaar tijd alles hybride. En krijg ik onstabiliteit in bouw en type zoals de kopvorm en moet je als fokker gaan selecteren.
Hybride gevlekte Russische dwerghamster en territorium drift 
zondag, 6 september, 2020, 7:11 pm - Russische
door Martin Braak
Zo nu en dan krijg ik vragen over bijtende Russische dwerghamsters. Natuurlijk vraag ik altijd om foto's om te toetsen of het geen Campbelli dwerghamster is. En natuurlijk vraag ik of het wel om bijten gaat of om knabbelen aan de vingers. Maar laatste tijd krijg ik vaak de reactie terug dat het echt om bijten gaat. En wat ik wel ff raak vond qua reactie van iemand: mijn kinderen willen geen bijtende hamster.

Wat is bijten en wat is knabbelen. Want daar zit een verschil tussen. Knabbelen is dat je de hamster uit de kooi kunt halen en dat hij op de hand begint te "bijten". Het gaat hier niet om bijten, maar om knabbelen aan je vingers. En dat ontdekken ze omdat je zweet en omdat het een smaakje heeft. En eenmaal geproefd, vinden ze dit lekker. Het is dan ook raadzaam om dit niet toe te laten. En niet leuk en schattig te vinden. Maar om direct te reageren en te laten weten dat dit niet mag. Hoe langer je wacht met het afleveren, hoe lastiger het wordt om het af te leren. Wat ik zelf altijd doe is tegen de hamster praten of het een kindje van 3 jaar oud is. En op een beetje boze toon vertellen dat het niet mag. Maar wat ik ook doe is mijn hand iets omhoog c.q. heen en weer bewegen. De hamster moet dan zijn evenwicht weer vinden. Ik maak geen grote beweging en ik gooi de hamster niet naar boven. Het gaat om een korte snelle beweging zodanig dat de hamster halve centimeter omhoog komt. En als dit niet voldoende is, dan houd ik de hamster heel even in de nekvel vast. Het lijkt zielig, maar het gedrag moet echt afgeleerd worden en de hamster herinnert dat moeder de hamster in de nekvel pakt op moment dat hij weg gelopen is. En brengt hem op die manier terug naar het nest.

Bijten is dat de hamster echt met de snijtanden bijt. En meestal doen dwerghamsters dit in de kooi. Chinese dwerghamsters, Roborovski's en Syrische hamsters doen dit bijna nooit. Maar bij Campbelli dwerghamsters komt het wel voor. En dat noemen wij territoriumdrift. Zij verdedigen hun leefgebied. En daarom ook binnen in hun kooi. Op de hand zijn ze gewoon tam en bijten ze niet. Maar als huisdierliefhebber schrik je rot als de dwerghamster op je af vliegt om te bijten. Normaal pakken gaat dan niet en je moet de dwerghamster uit de kooi scheppen of leren dat hij op een plato / klepje van een transportbakje stapt om uit de kooi gehaald te worden. Territorium drift is iets natuurlijks en instinctief gedrag. Daar is weinig aan te doen. Met heel veel energie kan je bereiken dat ze wat rustiger worden op moment dat je ze uit de kooi wilt pakken.

Maar Russische dwerghamsters kennen van nature dit gedrag ook niet. Toch heb je Russische dwerghamsters die dit doen. Het gaat meestal om gevlekte Russische dwerghamsters. Maar waarom is dit? De reden is dat de mutatie die voor vlekken zorgt, een mutatie is dat van oorsprong van de Campbelli dwerghamster komt. En het is generaties lang op de Russische dwerghamster terug gefokt zodat het lijkt op een Russische dwerghamster en normaal gesproken ook gedraagd als een Russische dwerghamster. Toch kan bijten terug komen. Want als je hybride dwerghamsters onderling kruist kunnen oude eigenschappen terug komen. Het heeft weinig te maken met dat er weer Campbelli gebruikt is. Het heeft te maken dat er niet goed geselecteerd wordt en zo af en toe niet op zuivere Russen terug gekruist wordt.

Ik weet niet welke fokker deze exemplaren fokt. Maar advies is: zorg ervoor dat je als fokker ook zuivere exemplaren hebt en kruis deze bonte Russische dwerghamsters zo nu en dan terug op deze zuivere Russen. Je zult zien dat dit ten gunste van bouw en type komt, maar ook positief voor het gedrag is.

Foto behorend bij blog
Verslag vakantie 2020: van regen en zonneschijn naar enorme hitte 
zondag, 23 augustus, 2020, 4:24 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als een zeer vreemd jaar en we gaan over 100 jaar nog hebben over hoe we het corona virus hebben aangepakt. Na de vele weken thuis werken en beetje terug op kantoor + langs bij aantal bedrijven, was ik wel erg toe aan deze vakantie. Mijn vakantie begon 11 juli en dit jaar wederom niet gelijk met die van mijn broer. De kinderen hadden al een weekje eerder vakantie.

Mijn vakantie begon met regen en zonneschijn. Ik heb eerst de focus gelegd op de verzorging van de hamsters. En de huishouding. Het regende toch en de laatste weken was qua werk echt heel druk. De hamsterschuur is geheel ingericht. De kooien staan er mooi en het was eerst wel wennen waar wat staat en waar de stofzuiger moet staan bijv. Zondag met z'n allen bij El Capone uit eten geweest. Dit direct na de Formule 1 wedstrijd. Als Formule 1 liefhebber ben ik wel weer heel gelukkig dat het begonnen is. En maandag was het prachtig weer en zijn we naar Arnhem geweest. Lekker daar gelopen en voor het eerst sinds een lange tijd een kop koffie bij Starbucks gedronken. Wat heb ik dat gemist zeg!

Dinsdag had ik wat keelpijn. Beetje hetzelfde als vorig jaar en ik dacht echt, tjonge waar ik vorig jaar mee geëindigd ben, begin ik nu weer mee. Het is geen echte keelpijn, maar toch. Maar gelukkig was dit maar een paar dagen en voor dat ik het door had, dacht ik er niet meer aan. Die dag was heel regenachtig en wat ik niet vaak doe, daarom maar een Netflix dagje van gemaakt. Pas in het weekend was het weer heerlijk weer en hebben we BBQ aangestoken. De eerste week vloog dan ook zo voorbij. Terwijl in de lucht weinig vliegtuigen te bekennen zijn.

En week 2 vloog ook zo voorbij. Heerlijk bij Kreta in Almelo gegeten, met Susan en Peter in Rotterdam gewinkeld. En met z'n allen naar Walibi geweest. Walibi was een vreemde ervaring. Heel veel mensen hielden zich niet aan de 1,5 meter afstand. De achtbanen moest je met een app een ticket voor aanmaken en de wachttijd was op een gegeven moment 2 uur. In de diverse wachtrijen gingen mensen de ander kant op omdat ze geduld niet meer hadden of hun app aangaf dat ze aan de beurt zijn voor de achtbaan. De kinderen wilden er graag naar toe, maar zeiden later ook: dit doen we niet weer. Ook het eten in Walibi was erg slecht. Rotterdam was heerlijk druk. Tja, daar werd ook niet altijd aan de 1,5 meter afstand gehouden. Maar toch is Rotterdam een winkelcentrum dat ik niet vaak terug ga.
In deze week weer voor het eerst naar de film geweest. We kozen voor de film Ava. Bijzonder om te zien dat tussen elke rij ruimte moest zijn en tussen elke bezoeker twee stoelen leeg. We zaten er met z'n 27 en blijkbaar was de film voor twee personen niet leuk. Die liepen halverwege de film weg.

Zaterdag 25 juli was het alweer vier jaar geleden dat mijn vader overleden was. Op die dag doe ik altijd iets bijzonders, maar dit keer was het weer niet zo goed. We zouden in de avond bij restaurant Pan eten en daar keek ik dan ook naar uit. Echter, mijn nichtje Susan verzuimde om thuis te zijn en stuurde tot twee keer toe een appje dat ze naar huis zou komen. Ze was de tijd vergeten. Maar door twee keer een berichtje te sturen zonder thuis te komen word je toch erg bang dat er iets vreselijks gebeurd is. Paar dagen later heb ik de fiets van mijn vader schoon gemaakt en opgeknapt. En ben ik zijn favoriete rondjes gaan fietsen. Heerlijk met soms een herinnering aan verleden. Het was toen ook ineens heerlijk zomerweer wat ik eigenlijk niet meer verwacht had. Maar ineens kwamen er voorspellingen dat we een langdurige hittegolf zouden krijgen.

Ook heb ik in week 3 nieuwe koppels Campbelli dwerghamsters opgezet. Ik heb prachtige wildkleur Campbelli's en er is toch wel zo af en toe vraag naar deze dieren. Ik houd ze zelf in wat groter groepen en dan fokt het niet heel goed. Daarom toch maar overgestapt naar koppelgewijs en trio's.

Ook in deze tijd heel veel bezig geweest met de nieuwe versie van Dwerghamster.nl. Het inlog deel had ik in april en mei verbetert en aangepast. Maar ik kwam er achter dat dit niet goed functioneerde. Nu heb ik het zo gebouwd dat mijn scripts bijhoudt waar precies je ingelogd bent. En je kunt nu met één knop overal uitloggen. Sommige dagen heb ik me uren bezig gehouden met CSS en opmaak. Het wilde maar niet lukken wat ik precies wil. Zowel mobiel vriendelijk als layout goed blijft. Het probleem zit hem meer in Google Ads die aanbieden om zelf de advertenties te plaatsen. Het probleem is dat Google Ads de advertenties te breed maakt. En dat komt omdat ik nog altijd een border rondom de pagina heb. Elke keer zag ik weer iets wat niet goed functioneerde. En tussentijds heb ik diverse dingen voor de site herschreven. En heb ik foto's opnieuw geconverteerd. Omdat ik afstap van de menu aan de linkerkant kunnen de foto's groter zijn. Gelukkig had ik bij veel foto's ook genoteerd wanneer ze geschoten waren. Zodat ze eenvoudig terug te vinden zijn. Ook Tommy krijgt een pagina op mijn site. De website is nog niet klaar en ik ga het pas eind dit jaar online zetten.

Heerlijk bij restaurant Pan gegeten. Lekker Utrecht gewinkeld. Terwijl ik in de stad een salade at, sprak ik met de ondernemer van het restaurant. We hadden over hoeveel huur hij betaalde en hoe de afgelopen maanden gegaan was. En wat zijn verdien model is. Een erg gezellige man en leuk gesprek. En 's avonds thuis gekomen de verschrikkelijke beelden van Beiroet. Wat een enorme knal is dat geweest. Zoveel schade en laten we van geluk spreken dat het aantal overledenen nog beperkt was. Het is natuurlijk altijd te veel, maar het had zoveel erger kunnen zijn. Materiële schade is enorm en dat gaat jaren duren voordat ze niet meer aan dit terug denken.

Foto behorend bij blogMaar hoe regenachtig en fris mijn zomervakantie mee begon, hoe erg het zomerweer daarna was. De hittegolf duurde 18 dagen. De eerste paar dagen viel het wel mee en dat komt omdat het huis nog niet zo opgewarmd was. Ik stond elke ochtend om 5 uur in de ochtend op. De schuur en woning luchten. Terwijl de deuren openstonden ging ik lekker achter de computer zitten. Klussen aan mijn website of voor mijn werk met de adviesmanager. We hebben 8 tropennachten achter elkaar gehad. Gelukkig heb ik airco op mijn slaapkamer en kon ik goed slapen. Maar ook de schuur moest met airco gekoeld worden en mijn stroomverbruik was enorm. Het was pas de eerste werkdag dat de echte warmte weg was.

Totaal had ik zes weken vakantie en in deze vakantie heel wat series gekeken. Ik heb me gehouden aan gemiddeld twee afleveringen per dag. Ik kijk graag een aflevering, maar ben totaal geen type om achter elkaar van dezelfde serie afleveringen te kijken. Dit jaar heb ik weinig films gekeken. Tegenwoordig vind ik de films ook niet echt heel bijzonder meer. Geen echte topfilms. Maar het was erg warm (top 36 graden buiten en 29,5 graden binnen) en in de middag kun je dan ook weinig doen. De zes weken waren zo voorbij en ik had niet het gevoel dat mijn vakantie te lang was.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Drinkfles en algengroei: hoe schoon te maken? 
zondag, 9 augustus, 2020, 11:01 am - Andere zaken
door Martin Braak
Ik wil dat mijn hamsters natuurlijk daglicht hebben en dat kent ook een nadeel: algengroei in een waterfles. Ook al ververs je in regelmaat de waterfles. Als het eenmaal begint te groeien, wordt het meer en meer.

Je hebt speciale schoonmaakborstels en dat werkt goed. Maar ik wilde iets weten: wat is beter? Schoonmaken met 60 graden of schoonmaken met chloor. Daarom een nest gedaan met 20 waterflessen die vies waren geworden. Alle 20 krijgen nu met dit weer veel zonlicht. En waren gelijkwaardig vies en zichtbaar iets groen qua kleur. Ik heb 10 met chloor schoongemaakt en 10 met 60 graden.

Na twee weken zag je in de met 60 graden water schoongemaakte flessen weer heel iets groens ontstaan. En de waterflessen met chloor schoongemaakt, zag je niets. Na vier weken zag je in de waterflessen nog niets terwijl ik de ander waterflessen alweer schoon heb moeten maken.

Of wel: algengroei dood je met chloor waardoor geen restjes achterblijven. En met warm water dood je het niet. En blijft het constant in kleine hoeveelheid achter. Ook met een borstel maak je het niet 100% schoon waardoor je schoon moet blijven maken.

Een ander mogelijkheid is het schoonmaken met rijst. Door reist in een waterfles te doen kan je door schudden heel snel schoonmaken. Mijn volgende experiment zal zijn of een borstel beter is dan rijst. Foto is om te demonstreren dat in erge vorm algengroei eenvoudig schoon te maken is. En was expres in zon eerst gezet om zo te laten worden.

Foto behorend bij blog

Kleurengenerator Russische dwerghamster, 10 jaar geleden gemaakt 
zondag, 19 juli, 2020, 5:40 am - Russische
door Martin Braak
Op dit moment ben ik de website over hamsters aan het herbouwen en herschrijven. En bij het onderdeel Russische dwerghamster kleurengenerator zag ik dat het 10 jaar geleden is dat ik het geschreven heb. In de afgelopen 10 jaar is er ontzettend veel in mijn leven gebeurd. Maar qua kleuren van de Russische dwerghamster... nauwelijks iets!

In de afgelopen 10 jaar zijn er geen nieuwe kleurmutaties ontstaan. Er is alleen één dingetje qua kennis c.q. weetje bijgekomen. Namelijk dat Zwart en Mandarijn niet gecombineerd kan worden. Als je zwarte kleur met Mandarijn bij de Russische dwerghamster gekruist hebt, dan heb je een zwarte dwerghamster. Zwart overheerst over Mandarijn. We zien dit niet zo vaak bij knaagdieren. Een ander kleurmutatie dat ook overheerst is bijvoorbeeld Crème bij de Syrische hamster. Als dat met Zwart gecombineerd wordt, behoud je de Crème kleur. Bij de Campbelli dwerghamster is dat volgens informatie niet het geval. Tegenwoordig heb je Mandarijn hybride Campbelli dwerghamsters en wanneer je die met Zwart kruist, krijg je een soort zachte chocolade kleur. Een warm bruine koffie met melk kleur zeg maar.

Ik heb vandaag mijn 10 jaar geleden gebouwde script op dit punt aangepast. Want alle zwarte mandarijnen werden weergegeven als Mandarijn overige kleuren. En dat is natuurlijk niet het geval. Het is dan zwart of een zwart gerelateerde kleur.

De kleurengenerator is in de afgelopen 10 jaar meer dan 25 duizend keer gebruikt! En t.b.v. 10 jaar bestaan heb ik de layout eveneens aangepast.

Foto behorend bij blog