Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.040
    Vandaag: 6
    Gisteren: 59
Waarom inteelt en waarop te letten, inteelt na onverwante kruisingen 
zondag, 24 september, 2017, 5:32 pm - Russische
door Martin Braak
Je hoort wel eens dat fokkers inteelt doen om te kijken of er sprake is van ziektes. Je leest dit ook terug in topics op het hamsterforum of op website van fokkers. Met inteelt check je niet de aanwezigheid van alle ziektes. Want veel ziektes openbaren pas later. Zoveel later dat je te laat achterkomt. Daarnaast is het niet zo dat wanneer een ziekte genetisch aanstaat de hamster de ziekte ook gaat krijgen. Het kan zijn dat de kans groter is dat de hamster de ziekte krijgt.

Inteelt doe ik bijvoorbeeld om te controleren of dieren genetisch goed zijn en goed aansluiten op elkaar. Ik kijk dan direct naar de kleintjes hoe ze opgroeien en of er verschil in grote is. En of er sprake is van dwergjes die eerste tijd achter blijven en later uitgroeien. En erfelijke defecten die direct zichtbaar zijn. En niet om ziektes op te sporen zoals diabetes. Inteelt kruisingen zegt daarover niet direct wat.

Goede dieren kan je onderling kruisen zonder dat je dit aan het nageslacht ziet. Veel dieren stammen van elkaar af en kans dat je lijnteelt doet, is groot. Lijnteelt betekent dat je kruisingen doet waar in de achtergrond verwantschap zit. Lijnteelt is niet erg zolang je de inteelt coëfficiënt niet te hoog is. Dit is de kans dat recessieve genen bij elkaar komen doordat je met verwantschap fokt.

Eerder schreef ik al een blog dat ik onverwante Russische dwerghamster gekruist heb en daaronder een test kruising aan het doen was. Ik heb een afstammeling van wildvang lijn gekruist met mijn Engelse lijn. Daarna heb ik het gekruist met mijn eigen lijn. Of wel kruisingen van dieren die elkaar tientallen jaren niet gezien hebt. Daarvan heb ik uit hetzelfde nest twee exemplaren geselecteerd en onderling gekruist. Of wel inteelt. Het resultaat is dat er prachtige Rusjes tussen zitten met eigenschappen van mijn eigen lijn, maar ook eigenschappen kent van de wildvang lijn. Maar er zit één ukje tussen. Een dwergje dat niet wil groeien. En met vier weken oud ook kaal aan het worden is. De genen sluiten niet goed aan, de combinatie van DNA is niet goed. Het komt niet door ondervoeding.

Foto 24 september:
Foto behorend bij blog

Foto 17 september:
Foto behorend bij blog

Dat is waar ik naar kijk.
Het wordt herfst, hamsters onrustig bij seizoenswijziging en storm, bijzonderheden #hamsters 
dinsdag, 19 september, 2017, 9:01 pm - Russische
door Martin Braak
Nog maar een paar dagen en dan is het alweer herfst. Wat is de tijd snel gegaan zeg. En terug kijkend denk ik ineens dat ik heel weinig bultjes of wel gerstenkorrels zie. Ik heb wel eens geschreven dat ik vermoed dat vliegjes mede de oorzaak hiervan zijn. Deze zomer had ik ontzettend last van veel vliegen. Dit keer niet de kleintjes, maar voornamelijk grote soort. Vroomshoop staat bekend om vliegenplagen en in mijn straat heeft de gemeente ook vliegenvallen geplaatst. Nu dat het iets kouder wordt, zijn er ineens veel minder vliegen.

Maar het regent ook geregeld. En afgelopen week, terwijl het zo waaide, hadden mijn hamsters veel meer stress. Je kunt merken dat zij gevoelig hiervoor zijn. Ook gevoelig voor seizoensveranderingen. En dan moet ik erop letten dat wanneer ik ruzie geluiden hoor, ga kijken of alles ok is. Vanochtend bij de verzorging zag ik dat veel Rusjes niet met hun waterbakje hadden gesmeerd. Typisch, toeval? Waarom? Deel van de kooien hebben namelijk een klein wit waterbakje en die zijn normaal 's ochtends altijd vies. Het kan zijn dat de rust terug gekeerd is, ze ook 's nachts ff rustig aandoen.

Paar weken geleden had ik weer een Rusje met een zeer dikke tong. Helemaal opgezet en dat is de derde keer dat ik dit in mijn leven gezien heb. Ik weet niet wat dit is en helaas was hier niets aan te doen. Ik vind dit heel vervelend. Het zou een wespensteek kunnen zijn. Ik hoop alleen niet dat het iets genetisch is.

Ook heb ik twee Rusjes met een afwijking dat ze steeds rond draaien. Marika heeft net voor de zomervakantie hiervan een filmpje gemaakt en binnenkort ga ik een blog hierover schrijven. Het is dezelfde afwijking als dansmuizen. Ze tollen rond en dit doen ze vooral als ze stress hebben. De kooi is nu ingericht dat ze een grote molen hebben en een grote voerbak hebben. Het gaat om twee mannetjes die nog steeds samen leven. Ze lopen deels in de molen en deels maken ze grote cirkels om de mogen en voerbak. Maar als ik even kijk zie ik dat ze ook kleine ronde cirkels maken. Op afstand bekeken gaat het redelijk goed en ik laat ze maar rondlopen. Zolang ze zelf maar geen last van hebben. En hopen dat het bij deze twee blijft. Het kwam uit een koppel die hun laatste nest hadden. Ik had eigenlijk nog gehoopt dat ze nog een nest zouden krijgen zodat ik een bevestiging zou krijgen dat het genetisch is. De nesten daarvoor heb ik niets gezien. Deze twee Rusjes draaiden al rond toen ze nog maar een paar dagen oud waren. Ik zag namelijk kleine wormpjes die rond aan het draaien waren en ik dacht wat is dit toch.

Afwijkingen kunnen natuurlijk altijd later ontstaan. Laatst had ik er nog over. Kan je met oude mannen fokken. Jazekers, maar je moet wel stil staan dat zaadcellen elke keer aangemaakt worden en dat zaadcellen ook daardoor later meer veranderingen kunnen hebben.

Daarnaast heb ik een Rus die slechts één ondertand heeft. Ik schrok me rot!, en dacht ow dat gaat niet goed met de boventanden. Tot heden zijn de boventanden nog steeds goed. Ze slijten blijkbaar ook goed af als er slechts één ondertand aanwezig is. Ik wilde nog een blog schrijven over tandvlees ontsteking. Ik vermoed dat bij tandproblemen waarbij tanden worden geslepen om ze weer korter te maken, ook vaak tandvlees ontsteking aanwezig is. Als dat niet verholpen wordt, kan de ontsteking in de kaak terecht komen met alle consequenties van dien. Zou het niet goed zijn om ook antibiotica te geven als een hamster bloedend tandvlees heeft in combinatie met te lange tanden? Daarnaast heb ik gelezen dat vitamine A en D3 belangrijk zijn voor de tanden en dat bij tekort tandproblemen kunnen ontstaan. Toch hoor ik laatste jaar niet zo heel veel meer over tandproblemen. Gelukkig maar.

Dikkie Dik heb ik laatste paar maand niet op de foto gezet. Ik maakte elke zondag foto's van hem, maar door de situatie heb ik dat maar ff laten varen. Dikkie Dik weegt nu 71 gram. Niet zoveel als hij vroeger woog. Hij blijft een super leuk diertje!

Foto behorend bij blog
Wat te weinig moedermelk voor effect kan hebben op de kleur #hamster 
zaterdag, 16 september, 2017, 9:44 am - Russische
door Martin Braak
Laatst zag ik een bijzonder wildkleur. Mijn hartslag ging dit keer niet sneller van lopen. Omdat ik realiseerde dat de moeder heel veel moeite had om de kleintjes groot te brengen. En ik dagelijks al bezig was met bijvoeren. De moedermelk was onvoldoende van kwaliteit en de jongen bleven heel klein. Uit mijn ervaring weet ik dat dit effect kan hebben op de wildkleur. In het nest zat maar één wildkleur, de rest waren Pearls.

In het verleden heb ik hele grijze Rusjes gezien, maar eenmaal dat ze 4-5 weken oud zijn, dan verandert dat al. In het verleden was ik zo blij met een "nieuwe" kleur en tja. Nu ging dit keer niet om grijs, maar om een bruine kleur. Het had heel veel weg van Viesbruin. Maar dat zit absoluut niet in de lijn. Stiekem heb ik wel gehoopt dat deze de kleur zou behouden. Maar helaas, ook deze verandert gewoon naar wildkleur heen.

30 augustus:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

4 september:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

8 september:
Foto behorend bij blog

15 september:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Eerder gedachten "Zwart en Mandarijn zouden wel eens op eenzelfde chromosoom kunnen liggen" 
woensdag, 6 september, 2017, 9:24 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb in het verleden geprobeerd om de Mandarijn met Zwart te combineren. Ik heb daardoor veel Mandarijnen dragen voor zwart gefokt, maar zag alleen incidenteel iets vreemds wat ik niet kon verklaren. Echter het is mij nooit gelukt om een Zwarte of Russisch Blauwe te selecteren uit Mandarijn die daarna Mandarijnen voortbracht. Het kan wel, want ik heb pak weg vijf emails ontvangen met vragen hoe het kan dat er Mandarijntjes geboren zijn terwijl de ouders geen Mandarijn zijn.

Of wel Zwart is overheersend t.o.v. Mandarijn. Dat is best wel vreemd. We zien dat wel eens vaker. Bijvoorbeeld Crème bij de Syrische hamster overheerst over Zwart. Maar ik vermoed dat er nog iets meer aan de hand is.

Ik vermoed dat Zwart en Mandarijn genen op dezelfde chromosoom liggen en daardoor lastiger te combineren valt.

Misschien is dit wel de oorzaak dat een Mandarijn darger voor Zwart zo anders van kleur is. Mandarijnen drager voor een ander kleurmutatie beïnvloed de kleur. Maar Zwart zorgt ervoor dat de kleur heel anders wordt.

Foto behorend bij blog

Op de foto staat een Mandarijn drager voor Zwart. Tevens drager voor Geel roodoog.
Zomaar een paar foto's uit mijn fotoalbum met meer dan 13 duizend foto's 
dinsdag, 5 september, 2017, 8:07 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat mooi aan mijn fotoalbum is, is dat ik door heen kan lopen en terug kan kijken naar de door mij gemaakte oude foto's. Elk foto begint bij mij met een jaartal, maand en dag zodat ik altijd weet wanneer die foto gemaakt is. Bizar dat na bijna 15 jaar zoveel foto's hierin staan. En achter veel foto's zit een verhaal.

Wat ook bijzonder maakt, is dat ik mijn fotoalbum geheel zelf geprogrammeerd heb en geen enkel SQL script kent. Maar!, door het aantal foto's begint het wel trager te worden. Ik heb me dan ook voorgenomen om een keer mijn fotoalbum geheel opnieuw te gaan schrijven en daarbij ook gebruik te maken van de laatste JQuery scripts.

Ik heb een paar foto's geselecteerd.

Foto behorend bij blog

Deze foto is van een vreemd. Toen dacht ik dat het hier om een Mandarijn Lilac ging. Nu weet ik dat die kleur niet gecombineerd kan worden.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 31 december 2007, het was zo mistig dat we op straat niets konden zien. Hierop staat mijn vader.

Foto behorend bij blog

Een foto van mij, van kleins af aan gek op hamsters!

Foto behorend bij blog

Deze foto is in de Efteling genomen, dit in 2006. Het begon enorm te regenen en we zijn binnen gaan zitten. Terwijl ik een kop koffie dronk lag mijn camera op de tafel. En ik had hem zo ingesteld dat hij heel lang over deed om de foto te maken. Een vreemde maar toch een leuke foto geworden.

Foto behorend bij blog

Het resultaat van hybride onderling te fokken waar nog veel Campbelli genen aanwezig zijn.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in Vianden. Prachtig om vanuit het dal naar de oudste kasteel van Europa te kijken. Terwijl daar oude muziek gemaakt wordt en beneden dit kunt horen zoals ze vroeger ook naar geluisterd hebben.

Foto behorend bij blog

Een Camel drager voor zwart. Prachtig grijs geworden en later kreeg hij wintervacht. Hiervan heb ik toen prachtige foto's van gemaakt.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in 2007 en ging later de wereld over. Ik heb deze foto in Rusland, Japan, China etc. gezien. In die tijd was dit een bijzondere foto.

Foto behorend bij blog

Foto kerst 2010. Dit was de eerste Lavendel hamster.

Foto behorend bij blog

Ik dacht toen dat dit een nieuwe mutatie zou zijn. Maar helaas blijkt dit niet zo te zijn. Ik had een aantal Rusjes die vreemd lichter werden namelijk. Nageslacht was gewoon normaal en later kleurde deze Rusjes ook bij en werden ze wat normaler.

Foto behorend bij blog

Een Russisch blauw Rus die ging verschimmelen. Normaal gebeurd dit nooit.

Foto behorend bij blog

Zo om gelachen toen ik dit zag! Een zak voer met een korenwolf erop.

Foto behorend bij blog

Eén van de Golvend haartjes, lastig om dit zo vast te houden. Ze zijn in de jaren minder van haarlengte geworden.

Foto behorend bij blog

Eén van de Rusjes met kringetjes om de ogen. Ik heb er paar gehad, waaronder ook de Wildkleur. Helaas is dit verloren gegaan, ik heb het niet terug kunnen fokken.

Foto behorend bij blog

Een foto waarbij ik een sneeuwdoek gebruik. Rond de kersttijd zijn deze te koop en ik heb een paar hiervan op voorraad.

Foto behorend bij blog

Symbolisch foto voor 5 mei gemaakt, vrijheid.

Foto behorend bij blog

Foto's die ik met kerst maak en op Facebook deel. Ook maak ik jaarlijks een digitale kerstkaart waarbij foto's geanimeerd worden.

En zo zijn er heel veel foto's. Omdat op het hamsterforum geen grote foto's geplaatst mochten worden, zijn de oude foto's slechts 600 pixels breed. Pas later, toen ik minder actief op het forum was, ben ik over gegaan naar de resolutie 800x533. In de toekomst zal dit groter worden. Tenminste dat verwacht ik...