Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rol afweersysteem belangrijk bij tandbederf, diabetes kan leiden tot tandproblemen 
dinsdag, 27 augustus, 2019, 8:52 am - Andere zaken
door Martin Braak
Muizen zonder het immuumsysteem eiwit LAMP-2 krijgen last van tandplaque en parodonitis. Het afweersysteem speelt een grote rol bij het voorkomen van ernstig tandvlees- en kaakbotziekten (parodontitis). Tandproblemen kunnen dus ook veroorzaakt worden indien immuumsysteem niet goed functioneert.

Het gaat om één gen genaamd LAMP-2 en wanneer dit gen uitgeschakeld wordt, dan worden de witte bloedcellen niet goed gecodeerd en zorgt dit voor meer tandplaque, tandontsteking en daardoor verlies van bot rondom de tanden.

Maar ook diabetes kan zorgen voor dit effect. Wanneer diabetes speelt, speelt er vaker problemen met de tandvlees. Waardoor botverlies optreedt. En botvlies kan ervoor zorgen dat de snijtanden uit elkaar gaan staan. En daardoor de tanden niet goed afslijten.

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2008/02/16/rol-afweersysteem-is-onverwacht-belangrijk-bij-tandbederf-11488306-a649656
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/10/screenen-test-spoort-bij-mensen-met-slecht-tandvlees-diabetes-op-7302093-a1549756
Muizen weer jongen door één stofje, wat is de status hiervan? 
zondag, 25 augustus, 2019, 9:09 am - Nieuws
door Martin Braak
Op 23 maart 2017 plaatste NRC een artikel over een stofje dat muizen weer jonger zou maken. Zie artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/een-stofje-en-oude-muis-is-als-herboren-7529021-a1551561

Oude muizen verjongen door een stofje dat aan het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld is. Oude cellen doen het niet meer omdat het DNA beschadigingen bevatten. Het stofje dat FOXO4-DRI Proxofim genoemd wordt, herstelt beschadigde cellen. In eerste instantie wordt gedacht om dit stofje te gebruiken bij kanker behandelingen.

12 juni 2018 plaats de Volskrant een artikel hierover, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bert-kocht-het-levenselixer-foxo4-dri-via-internet-ook-al-is-dat-levensgevaarlijk. Iemand met spierziekte ALS heeft dit spul via internet gekocht en ingespoten. Dit omdat hij ongeneeslijk ziek is. Ontdekker moleculair bioloog Peter de Keizer geeft aan dat de via internet verkregen middelen niet altijd hetzelfde betreft. Maar het artikel kent verder totaal geen inhoud.

2017 was een jaar dat veel over gepraat is. Haargroei, nierfunctie, spieren kunnen hiermee herstelt worden. En ze willen eerst richting herstel onderzoeken zoals herstel na chemokuur. En dan pas onderzoeken of dit effecten heeft voor levensduur. Maar Google geeft niet 123 nieuwe resultaten.

Wordt vervolgd.
Natuurlijk instinkt om poepjes te eten, dit is nodig om vitamine b12 binnen te krijgen 
donderdag, 22 augustus, 2019, 8:11 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Je eigen ontlasting eten? Dat doe je toch niet? Dat is vies! Dat stinkt! De reden dat dit stinkt is dat wij vlees eten. En doordat wij vlees eten, krijgen wij vitamine B12 binnen. De hamsters die geen vlees eten en alleen maar nootjes, zaden en ander plantaardige producten eten, krijgen op deze wijze geen vitamine B12 binnen. Net als Gorilla's, die geen vlees eten, maar wel heel veel planten en dingen dat van planten afkomen. Dat is de reden dat je Gorilla's ontlasting ziet eten.

In ontlasting zit hele belangrijke vitamines en mineralen. Zo ook vitamine B12. Vitamine B12 wordt in de dikke darmen aangemaakt. En vitamine B12 is heel belangrijk. En door ontlasting te eten, krijgen ze alsnog vitamine B12 binnen. Dit wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen, die voor de dikke darm zit.

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en het bloed. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de vorming van rode bloedcellen. En is essentiële factor voor de groei. Dat is ook de reden dat je jonge hamsters poepjes ziet eten.

Vitamine B11, ook wel foliumzuur, is ook van groot belang. Daarom zit in voer tarwe, gerst en pinda's. Daarin zit vitamine B11. Dit ziet niet in pompoenpitten, mais en bijvoorbeeld zonnebloempitten. Maar wel in sla en andijvie. Tussen B11 en B12 zit een nauwe relatie en is beide nodig om een goede groei te realiseren en om de witte en rode bloedcellen aan te maken. Wanneer hamsters te weinig foliumzuur binnen krijgen, krijgen de jongen vaker misvormingen. En dat komt omdat slechte voeding het erfelijk materiaal in sperma verandert. Maar ook omdat bij mannetjes die te weinig B11 binnen krijgen, bepaalde genen uit gaan staan en invloed hebben op het nageslacht. Daarnaast heeft B11 een grote rol bij de vruchtbaarheid.
Schrik en stank, rotte eieren geur veroorzaakt door Russische dwerghamster 
donderdag, 22 augustus, 2019, 6:35 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Vanochtend bij de verzorging glipt een kooi door mijn hand. Schrik!, ik kan het net nog opvangen. De bodembedekking was naar één kant opgeschoven en ik zag twee Russische dwerghamsters verschrikt kijken. Ze hadden totaal geen geluid gemaakt. Maar wat ruik ik? Rotte eieren geur.

De Russische dwerghamster heeft twee klieren en die heten liphoekklieren. Deze twee klieren scheiden een stofje uit dat ruikt naar rotte eieren geur. Ik dacht altijd dat dit bij het krijsen aangemaakt zou worden. Dan zie je de witte klieren opgezet worden. Maar blijkbaar kan het ook zonder het krijsen.

Ze doen dit omdat wanneer ze in het wild door vijanden aangevallen worden, ze een geur verspreiden dat ze niet meer lekker zijn. Dieren die denken ow een lekker hapje, denken dan ineens ow wat vies. En gaan dan weg. Een zeer goede manier om te overleven.

Eind jaren '80, begin jaren '90 hebben wetenschapper dit onderzocht. De Roborovski dwerghamster, de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster hebben deze klieren. Dit zou kunnen betekenen dat deze drie dwerghamsters een gemeenschappelijk voorouder hebben. Terwijl de Roborovski dwerghamster genetisch erg verschilt van de twee ander soorten. De klieren bevinden in de hoeken waar de boven- en onderlip bij elkaar komen. De klieren zijn direct bij de geboorte aanwezig en groeien in de eerste 10 dagen het sterkst.

Uit de klieren komt een vies stinkend wit geel goedje. De chemische samenstelling is complex en bestaat uit meer dan 35 verschillende vluchtige stoffen. Ze hebben maar 35 gelokaliseerd, maar waarschijnlijk bestaat uit nog meer stofjes. Onder deze stofjes zit onder andere diwaterstof-sulfide, trimethylamine en boterzuur. Ook bevat de afscheiding heel veel vitamine B12. In de klieren zitten bacteriën met name Streptococcus faecium en Microbacterium oxydans. Deze bacteriën zijn betrokken bij de uiteindelijke vorming en samenstelling van de klierafscheiding.

De klieren zijn van groot belang. Niet alleen voor de verdediging. Wanneer de klieren namelijk verwijderd worden, groeien de dwerghamsters veel slechter. En gaan er meer jongen dood aan onder andere bacteriële darminfecties en aan overmatige gasvormingen in de darmen. Ook duurt het langer dat ze geslachtsrijp zijn. Het immuunsysteem ging bij deze experimenten achteruit. Dit komt omdat de bacteriën die in de liphoekklieren voorkomen ook een belangrijke rol spelen in de vorming van de uiteindelijke darmflora.

Foto behorend bij blog

Bron: Liphoekklieren bij dwerghamsters, artikel geschreven door Dr. Marcel AG van der Heyden in 2009.
Chinese dwerghamsters zijn geen dwerghamsters!, of toch wel?! 
zaterdag, 17 augustus, 2019, 6:09 pm - Chinese
door Martin Braak
In 2017 kreeg de Nederlandse Knaagdierenfokkers Verenging via het contactformulier een bericht binnen dat informatie op de website onjuist zou zijn. En dat de vereniging hier echt iets mee moet doen, want ook de andere sites in Nederland zouden dezelfde fout maken. Namelijk: de Chinese dwerghamster is geen dwerghamster. In Amerika c.q. internationaal wordt deze soort niet als een dwerghamster beschouwd.

Internationale benaming zijn vaak anders dan de Nederlandse benaming. Kijk maar eens naar de kleurbenamingen. Nederlandse namen zeggen vaak iets meer over hoe iets eruit ziet. Dat zou ook bij de Chinese dwerghamster kunnen gelden, maar dat is niet het geval. De verwarring ontstaat door iets anders.

De verwarring ontstaat omdat op diverse Engelse sites staat dat Phodopus de groep dwerghamsters omvat. De Chinese dwerghamster valt echter niet onder de soort Phodopus. Maar dat betekent niet dat het geen dwerghamster is. Net als bij muizen en ratten worden de soorten ingedeeld aan de hand van hun grote. Alle kleine soorten worden muisachtigen beschouwd en alle grote soorten ratachtigen. En dat geldt ook voor de hamstersoorten waar een splitsing is gemaakt in kleine hamstersoorten en grote hamstersoorten. De kleine hamstersoorten noemen wij dwerghamsters.

Bij de kleine hamstersoorten wordt een onderscheid gemaakt in kortstaart en in langstaart. De groep kortstaart dwerghamsters heet Phodopus en de groep kleine hamsters met wat langer staart Cricetulus. Hieronder vallen niet alleen de Chinese dwerghamster, maar ook bijvoorbeeld de Grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius).

Van de Chinese dwerghamster bestaan er twee soorten: Cricetulus barabensis en de Cricetulus griseus. Van de in gevangenschap gefokte Chinese dwerghamsters weten we niet om welk soort het gaat. Dit is namelijk nooit goed onderzocht en in bijvoorbeeld het boekje Dwerghamsters geschreven door Fred Petrij wordt ook verder ingegaan om welk soort het precies zou kunnen gaan.

In de Engelse (wetenschappelijke) taal wordt het woord 'dwarf' vaak weggelaten. En daardoor ontstaat mede de verwarring. Ze hebben het over de Grey hamster. En over de Chinese hamster. Maar ook over de Djungarian hamster (= Phodopus). Maar feitelijk gaat het om dwerghamsters.

Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog