Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Eiwit geneest muizen van vergeetachtigheid 
vrijdag, 30 augustus, 2013, 5:48 pm - Nieuws
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat geheugenverlies is te voorkomen met behulp van een specifiek eiwit.

Als oude muizen vergeetachtig worden, kunnen wetenschappers die ouderdomskwaal ongedaan maken door de productie van een eiwit met de naam RbAp48 kunstmatig te verhogen in het lichaam van de dieren.

Ook bij mensen is aangetoond dat het eiwit verband houdt met geheugenverlies op latere leeftijd. Dat melden onderzoekers van de Columbia University in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Overledenen

De wetenschappers onderzochten eerst in hoeverre het eiwit voorkwam in de hersenen van overleden mensen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hadden gesteld.

Ze voerden sectie uit op de hersenen van acht overledenen tussen de 33 en de 88 jaar. In het brein van de oudste personen werd relatief weinig van het molecuul RbAp48 gevonden in een hersengebied dat verband houdt met het geheugen.

Vervolgens voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit met muizen om de uitwerking van het eiwit op het geheugen te testen.

Jonge muizen

Jonge muizen waarbij de aanmaak van RbAp48 werd onderdrukt, bleken kwalen te vertonen die leken op ouderdomsklachten. De dieren hadden bijvoorbeeld moeite met navigeren en het herkennen van objecten.

“Het was opmerkelijk. We manipuleerden maar één molecuul in een specifiek gedeelte van het brein en de jonge muizen leken opeens op oudere muizen”, verklaart hoofdonderzoeker Scott Small op de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Geheugenverlies

Bij oude muizen waarbij de productie van het eiwit kunstmatig werd verhoogd, verbeterde het geheugen juist spectaculair.

“Deze studie toont daarom aan dat een tekort aan RbAp48 waarschijnlijk ook bij mensen direct bijdraagt aan leeftijdsgerelateerd geheugenverlies”, aldus Small op nieuwssite ScienceNow.

Het hersengebied waar de afname van het eiwit bij mensen het sterkste is, speelt overigens geen rol bij Alzheimer. De wetenschappers vermoeden dan ook dat geheugenverlies vaak een normaal symptoom van ouderdom is en niet altijd samen hoeft te gaan met Alzheimer.


Bron: Nu.nl
Ratten verdreven meeste Australische diersoorten 
maandag, 26 augustus, 2013, 8:36 pm - Nieuws
door Martin Braak
Van alle in Australië geïntroduceerde dieren zijn ratten waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitsterven van de meeste inheemse soorten. Dat hebben wetenschappers vastgesteld.

De introductie van ratten in Australië heeft er toe geleid dat 15 tot 30 procent van de inheemse diersoorten op specifieke eilanden uitstierf. De knaagdieren doodden vooral veel kleine soorten met een gewicht onder de 2,7 kilogram.

De invloed van andere door kolonisten meegebrachte dieren zoals katten, vossen en dingo's was veel kleiner. Waarschijnlijk hebben hebben deze soorten zelfs een positieve invloed gehad op de overlevingskansen van inheemse dieren.

Dat melden onderzoekers van de Australian National University in het wetenschappelijk tijdschrift Global Ecology and Biogeography. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een database aan te leggen van 934 levende en 107 uitgestorven zoogdiersoorten op 323 Australische eilanden.

Indringers

Ze zochten voor elk eiland uit welke uitheemse diersoorten sinds 1800 waren geïntroduceerd. Vervolgens bepaalden ze de invloed van deze indringers op dieren die van nature in het gebied voorkwamen. Ratten bleken verantwoordelijk voor veruit de meeste uitstervingen van inheemse diersoorten.

Opvallend genoeg daalde het aantal uitstervingen vaak als er katten, vossen en dingo's op eilanden werden geïntroduceerd. In sommige gevallen namen aantallen van inheemse soorten zelfs weer toe als vossen en dingo's op het toneel verschenen.

Verbaasd

"Daar waren we erg verbaasd over", verklaart hoofdonderzoekster Emily Hanna op nieuwssite Science Now. "We dachten eerst dat we een fout hadden gemaakt."

Vermoedelijk houden dingo's, vossen en katten de populatie ratten in toom, waardoor de schadelijke effecten van de knaagdieren op de inheemse soorten worden beperkt.

De wetenschappers moedigen het introduceren van de dieren in nieuwe gebieden echter niet aan, omdat hun precieze invloed op de omgeving nog onduidelijk is.


Bron: Nu.nl
Hoe sociaal zijn Roborovski's? 
woensdag, 21 augustus, 2013, 9:26 pm - Roborovski
door Martin Braak
Wat je veel hoort is dat Roborovski dwerghamsters sociale dieren zijn en heel goed in groepjes kunt houden. Ik waarschuw vaker: verdiep eerst goed in deze diersoort voordat je een groep Roborovski's gaat houden en sta stil of je acceptabel vindt dat het mis kan gaan.

Roborovski's zijn inderdaad sociale dieren. Sociaal in de zin dat ze bij elkaar slapen en bij elkaar blijven zolang het getolereerd wordt. En daar zit het probleem. Robbies leven namelijk in kleine groepjes en in de natuur is het zo dat wanneer de tolerantie er niet meer is, ze ergens anders gaan wonen. Eventueel met nieuwe soortgenoot die ze tegen komt en toekomstig partner.

Om te waarborgen dat de groep klein blijft en niet te groot wordt, worden de zwakkeren uit de groep verjaagd. Zij moeten maar ergens anders wonen. Als ze toch blijven, worden ze door anderen uit dezelfde groep achterna gezeten tot eventueel de dood volgt. Ik weet niet of dit in de natuur gebeurd, maar door observeren van groepen zie ik dit gedrag.

Dat is waarom dat na de zomer, vaak in de maanden september en oktober, het verkeerd kan gaan. Ineens is er een kink in de kabel en vinden er ruzies plaats. Ze jagen op de zwakkere en je hoort krijsen dat ze elkaar even niet meer aardig vinden. De kondje van de zwakkere raakt beschadigd en eenmaal beschadigd gaan ze nog meer achter deze aan. Als liefhebber grijp je vaak direct in en haal je dit exemplaar eruit. Wat tot gevolg kan zijn dat de volgende aan de beurd is indien ze vinden dat de groep nog steeds te groot is of dat er nieuwe alfa dieren gekozen worden.

Alfa dieren zijn de Roborovski's die het voor het zeggen hebben en mogen fokken. Binnen een groep fokt niet alle Roborovski's namelijk. Vaak zie je een alfa koppel of trio.

Afgelopen week gebeurde dit bij mij bij twee verschillende groepen. Eigenlijk veel te vroeg en ik had het nu nog niet verwacht. Twee exemplaren die aangevallen waren. Beide groepen stammen totaal niet van elkaar af, totaal ander bloedlijn. Blijkbaar is er een signaal dat het zo ver is. Enige wat ik als logica zie is de temperatuurdaling in combinatie met hoeveelheid licht dat verminderd. Want het gaat hard qua donkerder worden: 2-3 minuten per dag. En deze maand had ik geen lamp bij hen aangezet.

Sociaal zijn zij, maar wil je een groep Roborovski's houden. Houdt dan de groep klein en zorg voor genoeg schuilplaatsen. Wanneer het mis gaat, haal dit exemplaar eruit. Later kan je dit exemplaar opnieuw proberen samen te zetten. Ook met de exemplaren die dit exemplaar verjaagd hebben. Het gaat niet altijd goed, maar vaak wel. Wil jij een groep houden, dan moet je acceptabel vinden dat het mis kan gaan. Twee of meer dieren in eenzelfde kooi kan altijd verkeerd aflopen. Ongeacht welk soort het omgaat.

Foto behorend bij blog
Vakantie 2013 weer voorbij 
zondag, 18 augustus, 2013, 4:18 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Als ik het goed heb, schreef ik vorig jaar met betrekking tot mijn zomervakantie dat de tijd zo snel voorbij ging. Tja, dit jaar was het niet anders. Terwijl ik 32 dagen vrij had, vlogen ze wederom voorbij. De eerste paar dagen heb ik even alles goed schoon gemaakt, rommel opgeruimd etc. Dat doe ik meestal, even mijn hoofd leegmaken en vaak richting de zomervakantie ben ik wat minder druk met het huishouden. Ach, dat kan straks wel, denk ik dan.

Soms vind ik de Tour-de-Frans erg leuk, vooral in de bergen. De eerste twee dagen van mijn vakantie zat ik in de middag dan ook voor de buis gekluisterd. Vooral omdat de Nederlands het goed deden en het bijzondere ritten waren. Maar de Telegraaf melde al snel dat er een hittegolf aan zou komen. Uh?, hittegolf? Hele jaar was het rampzalig koud, lente laat op gang gekomen en ineens ... zou het toch? Ik realiseerde me dat mooi weer aankwam en heb de huishoudelijke klussen dan ook snel afgerond.

Wat een prachtig weer hebben wij deze zomer gehad. Twee hittegolven, rampzalig warm met record. Ik heb nog nooit in de auto gezeten die 40 graden aanwees, maar op de warmste dag was dit zo. Buiten was het in mijn dorp 37 graden!, op dat moment. Bij de hamsters heb ik een zeil voor de kleine raam gemonteerd en een doek over de achterdeur gedaan. En dat werkte mega goed zeg. De hamsters hebben geen last van gehad.

Met mijn broer en zijn twee kinderen zijn wij verschillende dagen uit geweest waaronder Efteling. Efteling blijft leuk vind ik. We nemen altijd oud brood mee om dit aan de eendjes te voeren. Dat vinden de kinderen geweldig. Ravelijn was qua opzet gewijzigd, maar moet eerlijk zeggen van ene kant goed te volgen, ander kant niets te zien. Rampzalig als je daar zit zeg. En dat was voor ons het geval. Gelukkig konden wij later in de middag nog een keertje in.

Foto behorend bij blog

Moviepark waren we al een aantal jaren niet meer geweest. Ik moet zeggen dat ik dit park wel klein vind. Het is eigenlijk helemaal niet groot. Verschillende shows gezien. Moet wel eerlijk zijn dat bepaalde actracties heel mooi afgewerkt zijn.

Foto behorend bij blog

Dierentuinen zijn altijd leuk en ook dit jaar weer naar Ouwehands Dierenpark geweest. Via Marktplaats koop ik altijd kaartjes voor 10 euro per persoon. En dat is voor deze park niet duur. En vooral niet met dit mooie zomerweer. Op een gegeven moment ging het regenen en iedereen ging weg. Wij gokten dat het droog zou worden en dat was de juiste keus. Toen hadden wij het park voor ons alleen... Niemand te bekennen.

Foto behorend bij blog

Deze zomer had ik veel last van de mieren. En tja dan ben ik iemand die eigen gif ga maken. Uiteindelijk kwam ik tot het middel zelfrijzende bakmeel gemengd met ranja. En dat vinden de mieren toch lekker ... maar ze gaan eraan dood!

Foto behorend bij blog

Qua regen en 'noodweer' moet ik zeggen dat was maar ene dag onweer en een dag met veel regen. Te verwaarlozen! Men gaf vaker weeralarm voor de hitte. Gelukkig koelde einde van mijn vakantie wat af en heb ik nog wat programmeer werk en bouwwerk voor de vereniging NKV gedaan. Ik ben bezig om de hele site te verbouwen. Binnenkort hier meer over! En misschien zoals jij als lezer wel gezien hebt, op deze website is een inlogdeel gekomen. Dit heb ik afgerond en mensen kunnen nu registreren. De geregistreerde gebruikers kunnen nu alleen nog maar een link opgeven. Maar in de toekomst kunnen ze foto's sharen en berichten plaatsen. Wordt vervolgd!

Foto behorend bij blog

Het zomerweer was afgelopen week iets minder warm a 20-25 graden, maar volgens het nieuws komt het zomerweer terug qua 25-28 graden en dat voor twee weken! Wat ik begrepen heb is dat wij, in Nederland, meer het weertype gaan krijgen dat een paar maand lang hetzelfde weer. Paar maand koud, paar maand nat, paar maand erg droog en warm. We zullen het zien!
Oompa Loompa, veel te jong en einde project 
zondag, 18 augustus, 2013, 4:02 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De mensen die me goed kennen weten dat een kleine twee weken geleden Oompa Loompa op mijn hand gestorven is. Oompa Loompa is niet meer. Ik had geen zin om er over te hebben of over te schrijven. Het is en blijft een bijzonder diertje. Oompa Loompa is in november 2012 geboren en viel direct op. Niet alleen om zijn bijzonder patroon en vacht. Maar ook qua gedrag. En het idee was snel geboren om elke dag foto's van haar te maken. Zodat ik later een YouTube filmpje kon maken van eerste dag tot dat ze zou overleden. Helaas na een kleine 8 maandjes is ze er niet meer.

Kleine schat heeft me wel wat ellende bezorgd. Niet alleen dat ze op een gegeven moment niet meer stil wilde zitten en op de ren ging als ik een foto wilde maken. Maar ook dat ze ontsnapt was. Niet zomaar ontsnapt! Op een avond, nadat ik terug was van een bezoek in Amsterdam, ontdekte ik dat Oompa Loompa ontsnapt was. En ik overal zoeken maar kon haar niet vinden. Mijn broer gebeld of hij mij wilde helpen. Beide ontdekten we geleid onder de keuken. Dus de voorgevel van de keuken eraf, maar onder de keuken was niets te zien.... wel te horen! Bleek ze om hoog geklommen te zijn en zat ze achter de keukenkast ... vast. Wanneer ik haar naam Oompa Loompa riep, hoorde ik haar krijsen van bangigheid. Mijn broer zijn reactie was dat ik maar moest wachten totdat ze naar beneden kwam. Maar de hele nacht heeft ze daar gezeten en ik heb in de ochtend iemand een gat in mijn kastje laten boren. Want daar op die plek, daar zit ze... Helaas bleek minder waar toen de gat geboord was. Maar ineens kwam ze aankruipen en kon ik haar pakken.

Oompa Loompa, ik zal haar niet snel vergeten zeg. Een bijzonder prachtige hamster, een super fotomodelletje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Samen met haar moeder:
Foto behorend bij blog

En een filmpje van haar eerste 44 dagen: