Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Augustus 2009»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.049
    Vandaag: 15
    Gisteren: 59
Hamster Duvessa's Sony overleden 
vrijdag, 7 augustus, 2009, 12:29 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op 7 augustus 2009 is Sony, een Geel Umbrous Witband mannetje, overleden. Sony is heel oud geworden en is door mijn broer voor fokdoel einden gebruikt. Sony stamt namelijk uit februari 2007. M.a.w. 2,5 jaar oud geworden.

Foto behorend bij blog

Mijn broer heeft diverse hamsters van Sony gehouden en stuk voor stuk leven ze nu nog! Geen enkel gezondheidsklacht te zien. Sony was drager voor crème en vermoedelijk ook voor een recessieve vlekgen.
Mi x Mi = lethaal: wit oogloos 
donderdag, 6 augustus, 2009, 9:36 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag zat ik wat oude foto's terug te kijken en zag ik dat ik bij René foto's van een wit oogloos had gemaakt. Deze foto's had ik nog niet op mijn website gezet c.q. gebruikt.

Mi-factor is een bontfactor die oorspronkelijk bij de Campbelli dwerghamster is ontstaan. Later is dit gen naar de Rus over gebracht. Het gaat om een bontfactor die vanaf de buik begint en naar boven heen gaat. Meestal is er een nekband aanwezig, vaak van beide zijden, maar dat hoeft niet. De eerste hybride Rus met bontfactor had slechts een halve nekband en generaties lang bleef dit zo. Pas vele generaties later begonnen er ook vlekken op de rug te vertonen en door selectief verder te fokken onstond er steeds grotere witte vlekken. Maar het is niet echt dat er spontane kleine vlekjes aanwezig zijn.

Helaas heeft dit gen een aantal nadelen. Een nadeel is dat de vlekpatroon ook in de hersenen voor kan komen waardoor de dwerghamster niet geheel goed functioneert. Eigenlijk is het probleem niet heel groot. Je ziet dat ze niet zo goed tegen stress kunnen en wanneer ze stress hebben, dan kunnen ze een epileptische aanval krijgen. De eerste exemplaren Rus met vlekken die gekeurd werden, kregen één voor één zo'n aanval.

Een ander nadeel is dat wanneer het dubbel vererft, het lethaal is. Het is niet zo dat het in de baarmoeder afgestoten wordt. Nee, de jongen worden wel geboren, maar er is geen oogontwikkeling. Je kunt ze gemakkelijk erkennen. Dit omdat ze spierwit zijn. Het nadeel is dat wanneer je deze factor kriskras door heen fokt, je exemplaren kunt fokken waarvan slechts 1 haar wit is. Dit exemplaar is genetisch gezien Mi en zo kan er onbewust witten ooglozen gefokt worden. Dus weer heel voorzichtig met het fokken van bonte exemplaren.

Foto van een wit oogloos:
Foto behorend bij blog

Close up:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Nest:
Foto behorend bij blog

Als je heel goed kijkt, zie je bij de wit oogloos totaal geen oogbol vorming. Terwijl je bij de normale exemplaren in het nest wel oogbol vorming ziet.

Ze gaan meestal dood omdat de oogleden wel open gaan en daarna een dodelijke infectie optreedt.
Juli, zonnig, regenachtig, winderig, onweerachtig 
zondag, 2 augustus, 2009, 8:37 am - Persoonlijk
door Martin Braak
De maand juli zit er weer op en terug kijkend is het weer erg wisselvallig geweest. We hebben veel zon gehad, maar ook flinke buien. Soms regende het zo hard, dat de straten blank stonden. In Enschede is de tunnel vlak bij mijn werk wederom een keertje ondergelopen. Typisch is altijd dat mensen door blijven rijden. Er is dan altijd eentje die het niet red. En die heeft dan de hele auto onder water staan.

Foto behorend bij blog

Dit jaar waait het veel harder dan andere jaren. De hamsters van mij hebben nauwelijks last gehad van de warmte. Dit jaar ook geen hittegolf, ja eentje eerder dit jaar, kort van duur.

Foto behorend bij blog

Het lijkt of het weer steeds meer grote verschillen kent, warme dag en boem onweer. De maand juli 2009 had dan ook 2x meer blikseminslagen dan andere jaren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

30 juli 2009:
Foto behorend bij blog

Augustus is met een prachtige zomerdag begonnen en de tweede dag regent het.

Smurf overleden, mijn eerste Blauwe Syrische hamster 
vrijdag, 31 juli, 2009, 3:26 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Vandaag is Smurf, mijn eerste Blauwe Syrische hamster die ik in begin 2007 heb gekregen, overleden. Hij is ruim 2,5 jaar oud geworden. Ik heb nog nooit zo'n vechter gezien, hij vocht maar door. En dat hij oud was, was aan hem te zien. Vanochtend zag ik hem nog ademhalen. Heel rustig. Einde van de ochtend was hij geheel stil. Ik heb hem gepakt en op mijn handen gehouden. Hij was koud, maar nog niet hard. Toen zag ik een stuiptrekking. Maar zijn hartje klopte niet meer.

Smurf is een bijzondere hamster geweest. We waren geen echte maatjes omdat hij niet gepakt wilde worden. In mijn handen vloog hij soms zo weg, en dat is hem een keer zeur be(ge)vallen. Toen dacht ik ook dat hij dood zou gaan, was een behoorlijke smak. Maar nee, ook toen vocht hij en hij kwam er gewoon boven op.

Smurf is de vader en voorvader van bijna al mijn Syren. Dit omdat ik de kleur wil behouden en daarnaast wil weten wat het precies is. Binnenkort komt er weer een nieuw nestje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Hoe knip ik de nagels of tanden van een hamster? 
woensdag, 29 juli, 2009, 5:50 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatste tijd krijg ik vragen binnen m.b.t. hoe je nagels of hoe je tanden moet knippen. Beste advies is om naar een dierenarts te gaan indien je geen ervaring met het knippen hebt. Hij of zij is gespecialiseerd en heeft ervaring hier mee. Maar als je het zelf wilt doen, dan hierbij mijn uitleg.

Voor zowel de tanden als de nagels gebruik ik een zelfde nagelknipper, namelijk deze:

Foto behorend bij blog

Nagels:
Beste is om met twee personen te zijn. De ene persoon houdt de hamster vast en pakt één voorpoot vast en knijpt die beetje dicht. De nagels gaan daardoor naar voren staan. Dan kan de ander persoon de toppen van de nagels afknippen. Knip niet te veel weg. Vaak wanneer ze te lang zijn, zijn ze geboven of zit er een knik in. Tot deze knik kan je beste afknippen.

Probeer daarna met natuurlijke hulpmiddelen een natuurlijke slijtage te bevorderen. Dit kan door een zandbakje in te doen met chinchillazand, een steen of wat takken in de kooi te doen. Ze hebben iets nodig waarover ze heen kunnen lopen en waardoor hun nagels slijten.

Tanden:
Je moet proberen om de hamster in een zodanige houding vast te houden zodat de tandjes vrij komen. Dan kan je de top van de tandjes afknippen. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat bij dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster het vrij lastig is. Dit omdat ze vrij bewegelijk zijn. Daarom probeer eerst zonder nagelknipper of je de hamster in een juiste houding kunt houden.