Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Is dierlijk eiwit wel zo goed? 
maandag, 16 juli, 2012, 10:07 am - Andere zaken
door Martin Braak
Ik krijg veel vragen met betrekking tot hamsters en een aantal vragen gaan over de leeftijd van een hamster. Als ik vragen krijg waarom hun hamsters niet zo oud wordt, dan stel ik meestal vragen zoals wat geef je voor voer.

Steeds meer krijg ik een beeld dat dierlijk eiwit voor hamsters helemaal niet zo goed is. De vraagstellers waarvan hun hamsters niet zo oud worden, hebben vaak een overeenkomst: ze geven wormpjes, hondenbrokken, extra dierlijk eiwit in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn er gevallen waarvan het om een slecht gefokte hamsters gaat, maar ik baseer het op de mensen die al jarenlang van verschillende mensen en dierenwinkels hamsters hebben.

Ikzelf geef geen dierlijk eiwit. Dat is voor hamsters niet nodig. Er zijn mensen die anders hierover denken. Dat je dierlijk eiwit moet geven als een Syrische hamster jongen heeft. Maar ook dit is in mijn ogen helemaal niet nodig. In het voer zit voldoende plantaardige eiwitten.

Vaak krijg ik een reactie terug dat hamsters in het wild ook insecten eten. Ja, en hoe vaak? Hoe zie je dit dan voor je? Dat een Russische dwerghamster in Zuid Siberië vliegen en insecten vangt? Of dat ze wormen daarzo in grond hebben zitten? In mijn ogen eten hamsters incidenteel insecten, wanneer ze iets tegen komen. En dat blijkt ook wel uit de wetenschappelijke onderzoeken waar ze hamsterbuikjes open snijden om te zien wat ze gegeten hebben. Insecten vinden ze her en der terug, maar in beperkte mate. Ze vinden veelal graszaden, andere zaden en gras/groente als het om de Russische dwerghamster gaat. En de Syrische hamster idem. Ze wachten niet wanneer een vlieg voorbij komt. Ze eten geen wormen en slaken als maaltijd. Ze komen op hun weg soms een slak tegen en dan is dit een lekkernijtje. Maar zo af en toe!

Als je naar fokkers/dierenliefhebbers kijkt die geen dierlijk eiwit geven, dan zie ik oudere leeftijden en ook minder tumoren. Mijn gevoel is dat ontwikkeling tumoren deels te maken heeft met het geven van dierlijk eiwit. Ik kan hier geen bewijs voor vinden c.q. ik heb geen kant en klaar bewijs hiervoor. Het is puur gevoel. Als ik naar de tamme rat kijkt, zie ik dit eigenlijk ook. Aantal fokkers die ik ken en die geen dierlijk eiwit geven, hebben nauwelijks last van tumoren. Terwijl de kleine liefhebber die ook dierlijk eiwit geeft, wel veel last van hebben.

Ben jij een fokker die dierlijk eiwit geeft? Overweeg eens om een aantal dieren niet meer te doen om beeld te vormen. Dierlijk eiwit is slecht voor de nieren en wanneer hamsters ouder worden moet je mate waarin je het geeft, verminderen.




Overige blogposts worden nu geladen...