Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe knip ik de nagels of tanden van een hamster? 
woensdag, 29 juli, 2009, 5:50 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatste tijd krijg ik vragen binnen m.b.t. hoe je nagels of hoe je tanden moet knippen. Beste advies is om naar een dierenarts te gaan indien je geen ervaring met het knippen hebt. Hij of zij is gespecialiseerd en heeft ervaring hier mee. Maar als je het zelf wilt doen, dan hierbij mijn uitleg.

Voor zowel de tanden als de nagels gebruik ik een zelfde nagelknipper, namelijk deze:

Foto behorend bij blog

Nagels:
Beste is om met twee personen te zijn. De ene persoon houdt de hamster vast en pakt één voorpoot vast en knijpt die beetje dicht. De nagels gaan daardoor naar voren staan. Dan kan de ander persoon de toppen van de nagels afknippen. Knip niet te veel weg. Vaak wanneer ze te lang zijn, zijn ze geboven of zit er een knik in. Tot deze knik kan je beste afknippen.

Probeer daarna met natuurlijke hulpmiddelen een natuurlijke slijtage te bevorderen. Dit kan door een zandbakje in te doen met chinchillazand, een steen of wat takken in de kooi te doen. Ze hebben iets nodig waarover ze heen kunnen lopen en waardoor hun nagels slijten.

Tanden:
Je moet proberen om de hamster in een zodanige houding vast te houden zodat de tandjes vrij komen. Dan kan je de top van de tandjes afknippen. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat bij dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster het vrij lastig is. Dit omdat ze vrij bewegelijk zijn. Daarom probeer eerst zonder nagelknipper of je de hamster in een juiste houding kunt houden.




Overige blogposts worden nu geladen...