Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tamme ratten: Black-eyed Siamees en Burmees gen liggen op dezelfde locus 
zaterdag, 20 juni, 2015, 4:14 am - Overige
door Martin Braak
Het is even wennen en toch ook weer niet zo vreemd. Ik zette afgelopen week een link op Facebook naar de concept versie van de kleurengenerator voor de tamme rat. Daarop kreeg ik van Rian diverse opmerkingen waaronder dat het Bes-gen en Burmees gen op dezelfde locus liggen. Ik heb daarna nog wat informatie over ingewonnen en ook aan haar gevraagd hoe dit nu precies zit.

Rian had verschillende nesten Burmees en Siamees beoordeeld en constateerde dat wanneer uit een Burmees combinatie Siamezen geboren worden, ze altijd of roodoog zijn of donkerogen hebben. Dit kan alleen maar omdat het op dezelfde locus liggen.

Daarom is de genetische code niet Bu maar Be(bu). Be staat in dit geval voor de afkorting Black-Eyed. Be in combinatie met Siamees gen is een donkeroog versie van Siamees. En Be(bu) gecombineerd met Siamees gen, een Burmees. En Be(bu) dubbel vererft een Sable.

Een goede Burmees is genetisch gezien aac(h)c(h)Be(bu)_ waar _ staat voor onbekend. Als dit aac(h)c(h)Be(bu)Be is en je zou dit kruisen met een roodoog Siamees aac(h)c(h)bebe zul je altijd of Burmees of Siamees donkeroog uitkrijgen. En ingeval het een Burmees zonder Bes betreft, aac(h)c(h)Be(bu)be, dan hebben alle Siamezen altijd roodoog.

Foto behorend bij blog