Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Minst gelezen pagina op mijn website 
dinsdag, 14 juni, 2011, 9:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Veel onderdelen van deze website worden veel en vaak gelezen. Zo staat op nummer 1 de voorpagina van deze site en nummer 2 mijn weblog. En nummer 3 kan je vast wel raden. Namelijk de eerste pagina van het onderdeel Russische dwerghamsters. Nummer 4 staat mijn weblog en nummer 5 ga je niet 123 raden!! Namelijk de eerste pagina over de Roborovski's.

Ja de Roborvski's hebben de Campbelli's ingehaald. Ik denk dat de schuldige op het hamsterforum bevindt, namelijk Nella. Door haar aanwezigheid, het fokken met Roborovski's etc. heeft het geleid dat er veel meer mensen in Robbies geïntresseerd zijn. Of ik moet het mis hebben!

Maar wat is nu de slechts bekeken pagina? De slechts gelezen pagina's zijn de afzondelijke pagina's over de kleurmutaties. Bij de Russen worden namelijk elke kleur met een eigen pagina toegelicht. En die worden echt maar heel weinig bekeken.

Dit is de slechts bekeken pagina:
http://www.dwerghamster.nl/russische/kl ... /index.php

De beschrijving van de kleur Camel roodog. Dit is namelijk 281 keer bekeken. Echt weinig!
Verjagen van het mannetje 
zondag, 12 juni, 2011, 7:30 pm - Russische
door Martin Braak
Het is een raar weekend. Ik schreef al op mijn blog dat ik een koppel uit elkaar had gehaald die in mijn woonkamer staat en later weer bij elkaar gezet heb. Maar in dit weekend heb ik totaal vier mannen van het vrouwtje moeten scheiden. Zojuist weer eentje. Een koppel die al heel lang bij elkaar zitten en de mooiste golvend haartjes uitgekomen zijn. Ze hebben al denk ik een half jaar lang geen kindjes meer gehad. En ik zag eergister al wat onenigheid. En vandaag: het vrouwtje valt het man aan en het mannetje blijft zitten, doet niets, laat het over zich heen komen.

Soms heb ik dit vaker en ik merk dat het vaker voorkomt dat ineens meerdere koppels zijn. Ik heb nog geen logica kunnen ontdekken. Zo was dit weekend ook een vrouwtje die jongen heeft en het mannetje verjaagde. Het gaat dus om verschillende koppels van verschillende leeftijden in verschillende kleurslagen.

Toch moet er iets zijn. Te lang mooi weer? Verandering van weer opkomst?

Ik kan mij voorstellen dat in het wild een situatie voor kan komen dat het niet verstandig is om jongen te krijgen. En dat dan het mannetje weg moet. Uit zelfprotectie. Maar waarom nu, net voor de zomer? Anderkant, vanaf begin maart hebben ze prachtig weer. Zouden er exemplaren zijn die denken dat het herfst wordt?

Als je gaat kijken wat anders is, is dat dit weekend veel bewolking is en gisteren flink geregend heeft. Vandaag was het deels bewolkt, maar geen regen. Misschien zorgt de bewolking van afgelopen dagen het gedrag.
Soms zijn het vreemde beestjes 
vrijdag, 10 juni, 2011, 7:48 am - Russische
door Martin Braak
Gisteravond, gemok, gedonder, gevecht, een koppel die in mijn woonkamer staat die onenigheid hadden. Het vrouwtje viel de man aan. De man op de rug en onderdanig. Dan is het mis!

Wanneer het vrouwtje de dominante positie in neemt en het mannetje geeft zich over, dan zie je vaak dat het vrouwtje de man weg jaagd. Wat ik ervaaf is dat dit vaak in combinatie is dat het vrouwtje drachtig is. Het mannetje wil dingen die het vrouwtje niet wil. En als hij niet luistert... dan de aanval.

In zulke gevallen kan je proberen om met wat wc-papier of wcrolletje de aandacht af te leiden. Slechts 1 op de 4 (zo op mijn gevoel) lukt dit. De overige gevallen moet je ze echt gaan scheiden. En kan je ze over aantal weken weer pas koppelen. In sommige gevallen is koppelen nooit meer mogelijk omdat het mannetje altijd onderdanig blijft.

Vanochtend zag ik dat hij zijn opvangkooitje geopend had. Gelukkig zat hij nog in het kooitje en was hij niet ontsnapt. Ik dacht, laat ik eens proberen om terug te zetten bij het vrouwtje. Gaat vast niet goed, maar dat zie ik direct. Maar wat denk je?! Het vrouwtje ruikt ff, geeft zich over en ze slapen nu alweer naast elkaar. Gedrag net of ze elkaar totaal niet herkennen en een nieuwe kennismaking was.

Vreemde beestjes soms...
Verzilvering, ze hebben mij bedonderd!? 
zondag, 5 juni, 2011, 5:11 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je misschien op mijn weblog dit jaar gezien heb, heb ik verschillende posts geplaatst van Russische dwerghamsters die veel lichter van kleur zijn. Eerst dacht ik dat het wintervacht was, maar omdat er totaal geen vlekpatroon aanwezig was, dacht ik aan een nieuwe mutatie. Twee Russisch blauw uit hetzelfde nest die telkens van kleur veranderde en twee Blauw-wildkleuren die totaal licht van kleur waren. Eentje hiervan wilde niet groot worden en deze overleed al met 3 maanden oud.

De ander Blauw-wildkeur is nu helemaal weer bijgekleurd. Net zo blauw als ze normaal zijn. Ik zie geen verschil meer! Maar ik heb van dezelfde ouders twee volledige nesten gehouden. Typisch wat er tussen zit zijn wat lichter gekleurde wildkleuren. Maar de vraag is of dit wel zo spannend is. Zelf denk ik dat de Blauw-wildkleur me bedonderd heeft en het gewoon wintervacht was. Wildkleur kan afhankelijk van seizoen iets van kleur verschillen.

De twee Russisch Blauwen kleuren nu ook bij. Ik moet het in de gaten houden, maar er ontstaat nu een vlekpatroon. Hebben ze mij eveneens bedonderd?

Foto behorend bij blog
Lente weer 2011 
zondag, 5 juni, 2011, 4:59 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen maanden is het extreem droog en de temperaturen zijn hoger dan normaal. Er is veel zon en je zou denken dat mijn diertjes er last van hebben. Dit omdat de zon hele tijd op de bijkeuken schijnt. Meer nee, totaal geen last tot nu toe. Dit komt omdat het behoorlijk waait. Door de wind koelt het beter af. Daarnaast door droogte tot voor het weekend nauwelijks last van vliegen gehad. Maar, zoals het weer nu omslaat, verwacht ik ze weer.

Foto behorend bij blog

Ik kan me herinneren dat een paar jaar geleden ook veel wind was. Enerzijds is het goed (minder warm), maar anderzijds vind ik het niet prettig. Dit komt omdat wanneer ik de dieren verzorg ik graag de achterdeur open wil houden. Lekker bezig zijn terwijl je de vogels hoort etc. Met veel wind gaat dit niet.

Nog zeven weekjes en dan heb ik vakantie. Dit jaar geen 3, maar 4 weken lang. Lijkt mij heerlijk. Ben benieuwd of de voorspelling dat juni eveneens een zeer droge maand zou worden plus dat medio augustus juist heel nattig wordt, uit gaat komen.