Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rex satijn ratten: groeiachterstand door te korte snorharen? 
dinsdag, 26 mei, 2015, 8:43 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als freaks was ik met mijn broer aan het praten over haarvariaties en de effecten op de snorharen. Snorharen zijn essentieel voor het leven van bijvoorbeeld een tamme rat of hamster. Bij tamme ratten beginnen de snorharen al te groeien als het embryo twaalf dagen oud is. Als ze geboren worden, dan hebben ze al snorharen die functioneel zijn, echter nog niet kunnen bewegen. Maar ze vinden wel de moedertepels mee. Pas later, tussen de 12 en 13e dag, kunnen ze de snorharen bewegen.

Bij rex en fuzz, haarmutaties die bij de tamme rat voorkomen, zijn de snorharen gekruld. Zolang ze niet tegen het lichaam aandrukken en zolang ze maar lengte hebben, functioneren ze. Wel is het zo dat ze minder luchttrillingen opvangen en vermoed wordt dat ze geen geluidstrillingen waarnemen op moment dat ze gekruld zijn. Maar het aanpassingsvermogen is zo groot, dat ze de snorharen kunnen gebruiken voor het navigeren.

Mijn broer merkte op dat satijn rex ratjes groeiachterstand hebben. Hij vertelde dat in een nest met zowel rex satijn als normale, de normale ratjes gewoon groeien. We vermoeden dat dit aan de te korte snorharen ligt. Satijn zorgt voor een zachter haar en rex zorgt voor vertraging van groei. Het zou kunnen dat deze combinatie ervoor zorgt dat de snorharen moeilijker door de huid groeien en bij de geboorte eigenlijk te kort zijn om de tepels te vinden. En dat de snorharen nog wel bijkomen qua lengte en sterkte.




Overige blogposts worden nu geladen...