Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Lijnteelt = gereduceerde inteelt en kan onvruchtbaarheid opleveren 
zondag, 12 mei, 2013, 5:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week stelde iemand de vraag of voer onvruchtbaarheid kan opleveren. En waar hij meer aan moest denken. De geadresseerden zijn top fokkers en al heel snel kwam de eerste reactie. Deze reactie ging in op lijnteelt c.q. inteelt. Lijnteelt is een vorm van inteelt, het is inteelt alleen minder direct. Inteelt is broer / zus / met ouder combinaties. Lijnteelt is dat je dieren gebruikt waarbij beide ouderdieren een afstammeling hebben die familie van elkaar zijn. Bijvoorbeeld achterneef met achternicht. Lijnteelt kan onvruchtbaarheid veroorzaken en de mailer gaf daar een voorbeeld bij.

Het doet me ook herinneren aan een wetenschappelijk onderzoek naar muizen waarbij muizen die niet hoeven te vechten om vrouwtjes minder potentie hadden dan muizen die wel om moesten vechten. Generaties later zag je verschillen.

Daarnaast kunnen andere oorzaken naast voer de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wormen, het weer en seizoen, leeftijd van koppelen, de combinatie van kleur. Ja ook kleur. Er zijn fokkers die geen goede ervaring hebben met Mandarijn vrouwtjes. Mijn ervaring met zwart en zwart gerelateerde vrouwtjes is ook slecht. Ze fokken minder vaak en vaker dat ze geen jongen krijgen.

Maar het weer is ook groot van invloed. Afgelopen winter hebben we een lange koude winter gehad en dat zag ik terug bij mijn fok. Het aantal nesten lag lager, het aantal jongen per nest kleiner en ze groeiden wat minder snel. Terwijl nu, op moment dat het weer lekker is, heel veel nesten liggen en de jongen sneller groeien. Eigenlijk zou ik een test moeten doen: een nest die zonlicht soms ziet en een nest zonder zonlicht, achter raam. Of zou puur de temperatuur zijn? Dat de jongen minder onderkoelen en daardoor beter groeien?

Wat ik ook wel eens mee maak is dat een koppel niet fokt, ik ze een ander kooi op een ander plek geef en dat ze dan wel gaan fokken.

Maar voer kan ook een oorzaak zijn. Het gevaar is dat het om een combinatie gaat en dat je 123 niet ontdekt door wijziging van één element.




Overige blogposts worden nu geladen...