Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Data-compressie, als 12 jarige was mijn gedachten: verwijzen is kleiner dan herhalen 
dinsdag, 26 maart, 2019, 9:27 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Er zijn maar weinig mensen die weten dat ik als kinds al bezig was met programmeren. Dit eerst op de Commodore 64 en later op de Commodore Amiga. Ik kon mij echt uitleven in assembler taal en maakte fantastische leuke dingen. Ik vond het leuk om na te denken over complexe dingen en scripts van maar paar regels uren lang te heroverwegen zodat het beter en beter werd. Helaas ging Commodore in 1994 failliet. Ik denk de Commodore nu nog zou bestaan, mijn leven totaal anders uit had gezien.

Zo moest ik afgelopen week denken aan data-compressie. Iets dat ik als kind van 12 jaar al mee bezig was. In die tijd moest een zelfgeschreven intro of demo zo compact mogelijk zijn. Hoe kleiner het bestand, hoe beter. Maar hoe krijg je een bestand kleiner? Basis principe was heel simpel: het is korter om te verwijzen waar iets van hetzelfde staat dan hetzelfde herhalen.

Maar naast zelfde reeksen is er nog iets waarmee je data kunt verkleinen. Namelijk als je naar een byte kijkt (8 bits), dan komen bepaalde bytes veel vaker voor dan andere bytes. Verklein de notering van de meest voorkomende bytes. Dat zorgt wel ervoor dat de notering van minder vaak voorkomende bytes groter wordt. Per saldo zorgde dit voor data compressie.

Wat ik geschreven had was eigenlijk heel simpel. We beginnen eerst de grote reeksen te elimineren en maken daarvoor een tabel met verwijzingen. Overgebleven data daarvan werd bekeken welke zeven bytes het meest voorkwam. En dat sloeg ik op in een tabelletje. Eerste bit gaf aan of het uit dit tabel gehaald moest worden of niet. %1000 was dan eerste uit het tabel. En %1001 de tweede uit het tabel. En %01000001 was dan byte %10000001. Statistisch zorgde om de meest voorkomende zeven bytes naar 4 bits te comprimeren voor minder data.

Later is een vergelijkbaar compressie gebruikt voor muziek, wat we als MP3 kennen. Als je Wafeforms in data bekijkt, dan zie je allemaal getallen. Het zijn veel verschillende getallen. Iedereen die een waveform fysiek getekend gezien heeft, weet dat een fluit een golf beweging is. Tussen elk opvolgende byte zit weinig verschil. Het is veel logischer om de verhoging of verlaging te noteren, dan de fysieke byte. En daarna de herhalingen te verwijzen. Data wordt dan mega klein. Ruis en kleine foutjes zorgen voor grote afwijkingen maar als het om kleine foutjes in een waveform gaat, hoor je dit niet. Dan kan je beter die plaatsen fysiek de data aanpassen. Zodat compressie nog beter gaat.

Ook was ik bezig om van onlogisch data logische reeks te maken waardoor compressie nog beter zou kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door data te visualiseren en op een ander manier naar de data te kijken. In de visualisering zou je patronen kunnen ontdekken die je met formules kunt terug kunt zetten. En deze patronen in tabellen op te nemen. Daarna data aan te passen waardoor meer logische data reeksen ontstaan. Dit concept idee heb ik nooit in praktijk uitgewerkt.
Het is weer lente, tijd vliegt en passeert 
zondag, 24 maart, 2019, 8:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen vrijdagmiddag, terwijl ik de hamsters aan het verzorgen was en de deur wijd open stond, genietend van de zonnestralen en piek in temperatuur, dacht ik: de winter is alweer voorbij en de lente is weer begonnen. Heerlijk! Volgende week is het alweer zover dat de zomertijd ingevoerd wordt.

Op zulke momenten denk ik ook na over het verleden en dan merk ik hoe snel tijd passeert. Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat mijn moeder overleden is en het knaagt een beetje aan me dat Tommy de huiskat meer tijd bij mij is, dan bij mijn moeder. En bijna 3 jaar geleden van mijn vader. Beide blijven altijd in mijn herinnering en zullen in alle bijzondere momenten aan gedacht worden. Maar ook in simpele dingen zo bijvoorbeeld laatst. Het waaide hard en er vloog een plastic zak voor mijn huis langs. Het rare was dat de zak elke keer weer terug kwam. Tommy zat naar buiten te kijken en aanschouwde het aan. Staartje ging heen en weer, hij vond het prachtig. De plastic zak kwam ook steeds dichter bij Tommy. En dat voor een kwartier lang. Het herinnert mij aan mijn moeder die in de oren van Tommy fluisterde dat zij vogeltjes zou sturen als zij in de hemel zou zijn.

In verband met mijn werk is het begin van het jaar altijd druk en dit jaar is dat niet anders. Druk met diverse werkzaamheden en opdrachten. En ben ook geregeld in Amsterdam aan het werk. Toch neem ik zo af en toe tijd om te hobby'en en zo ben ik begonnen met het herschrijven van scripts van deze website. Ik heb een aantal uren besteed aan een nieuw template, maar ben tijdens het uitwerken erachter gekomen dat mijn huidige template heel goed functioneert en voldoet. Het kent mijn karakterstiek. Het zullen weinig mensen opvallen, maar mijn site is uniek in layout. Het kent een border die deels doorzichtig is en kent een kleurrand met twee gele kleuren. Het zijn strepen en doordat de resolutie hoog is, zie je het niet. En wordt het één kleur. Maar de ogen merken het wel op. Vooral de border is een niet html / website gedachte, het past niet in het normaal denk en ontwerp proces. Ook de nieuwe grid css style opmaak kan dit niet goed oplossen. Het probleem zit in het scalen. De randen mogen niet van elkaar komen. Mijn template bestaat feitelijk uit een header, content en footer. En content wordt gesplitst in een menu en tekst content.

En zo ben ik verder gegaan met een applicatie dat ik in 2016 geprogrammeerd heb. Met de gedachten om het af te ronden en te kijken wat ik hiermee kan doen. Maar ook om delen in mijn website te intergreren. Het gaat om mijn Flex Forms scripts. Wat ik voor versie 5 van mijn website wil maken is een eigen html code voor formulieren. Ik wil niet elke keer allemaal regels maken voor een formulier. Eigenlijk is het heel dom bedacht en kent een formulier veel terugkomende elementen qua code. En is het niet mooi leesbaar. Ik ben nu iets aan het uitdenken en bouwen dat eigen html code omgezet wordt in formulier html code.

Ik ben niet begonnen aan het herschrijven van de teksten. Maar dat wil ik ook dit jaar gaan doen. Ik heb sinds versie 4 van mijn site wel zoveel nieuwe foto's gemaakt dat ik veel kan updaten. Ik merk dat het bezoekersaantallen aan het stijgen is. En dat komt door Google. Die heeft namelijk mobile first geïntroduceerd en biedt websites die mobiel vriendelijk zijn als eerste aan. Ook hebben al mijn websites https protocol en dat gaat Google binnenkort ook voorrang aan te geven.

Over vier weekjes heb ik twee weken vrij. En daar kijk ik naar uit. Lekker even rustig aan doen en even dingetjes doen wat is blijven liggen.
Wintervacht, wat magisch en de onderkleur van het vacht 
zondag, 17 maart, 2019, 8:32 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag kwam mijn broer Peter binnen lopen met twee prachtige schatten van Russische dwerghamsters. Ze worden niet voor niets Winter White genoemd of wel om hun mogelijkheid om in wintervacht te gaan. En niet de kou zorgt hiervoor, te weinig licht. Als een dierenwinkel zondag alle lampen uit houdt en de Russische dwerghamsters staan helemaal in het donker, kan dit genoeg zijn. Maar ook een huisje in de kooi en dat ze hier constant in leven kan ervoor zorgen dat ze wintervacht krijgen. En als ze heel erg in wintervacht gaan, dan worden hun haren prachtig donzig en ietsie langer.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Boven zijn vier foto's van een wildkleur die in wintervacht is gegaan. T.o.v. blauw-wildkleur kan je verschil zien. Een blauw-wildkleur in wintervacht is meer grijzig. Hieronder foto's van een blauw-wildkleur in wintervacht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat ik bijzonder vind en toevallig afgelopen zaterdag bij de kapper nog over gesproken heb, is hun ondervacht kleur wanneer ze in wintervacht zit. Je zou denken dat dit ook wit is. Maar niet dus!! Als een wildkleur in wintervacht zit is de onderkleur donker van kleur. En ik weet niet goed hoe dat kan. Verandert dood materiaal kleur als ze in wintervacht gaan? Nee, dat lijkt mij niet. Ze verharen langzaam. En de haren worden vervangen. Maar hoe is het mogelijk dat al hun haren qua ondervacht zo donker van kleur zijn? Foto hiervan hieronder!

Foto behorend bij blog

Ik moet een keer op zoek naar inkt dat meer dan zes weken lang op de haren kan blijven zitten en niet ongezond is. Dan kan ik eens testen of de haren vervangen worden of dat de inkt blijft zitten terwijl ze in wintervacht gaan.
Gerstekorrel en relatie met veel zonnebloempitten 
zondag, 10 maart, 2019, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb vaker geschreven over gerstekorrel. En jaren geleden dacht ik dat er een link was tussen zomerweer, veel vliegen en ontwikkeling van gerstekorrels. Gerstekorrels zag ik zowel bij mijn wildvang lijn en afstammelingen daarvan, Engelse lijn (mijn referentie lijn die ik al 10 jaar heb en fok) en mijn eigen lijn. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat het niet iets is wat veroorzaakt wordt in een bepaalde lijn. Ze hebben het allemaal, echter sinds 2 jaar een stuk minder! Waarom?, ik schreef al eerder dat ik 2 jaar geleden van voer wisselde.

Een chat met Sylvia bracht een puzzelstukje erbij: zonnebloempitten kunnen gerstekorrels veroorzaken. Sylvia schreef me dat de verhouding Omega 6 - Omega 3 belangrijk is. Als de verhouding verstoord, dan kunnen er met name ontstekingen rondom de ogen ontstaan. Afhankelijk van de soort zonnebloempit kan de ratio 300 tot 400 Omega 6 t.o.v. Omega 3 zijn. Veel zonnebloempitten zorgt voor een verstoring van het evenwicht. Ook pompoenpitten is dit het geval alleen is de ratio beter.

In Kona Corn knaagdierenvoer zit ontzettend veel zonnebloempitten. In mijn huidige voer van Witte Molen is dat veel minder het geval.

Daar zou ik nooit achter zijn gekomen... En zo gaan we verder met ons speurtocht.
Bijzonder moment, meer dan 3 miljoen bezoekers op de site geweest 
woensdag, 6 maart, 2019, 8:28 pm - Overige
door Martin Braak
Gisteravond, terwijl ik muziek aan het luisteren was en wat oude foto's aan het terug kijken was, zag ik ineens de teller van deze website: bijna 3 miljoen! En jawel, vandaag was het zover. De website Dwerghamster.nl heeft meer dan 3 miljoen bezoekers gehad.

Helemaal zuiver is het niet, omdat in het verleden wel eens wat bots zijn meegerekend en natuurlijk ikzelf als bezoeker. Maar de teller werkt pas sinds 2006 en de site bestaat al vanaf 2004. Dat compenseert zeker de bots.

Zo zat ik laatst te rekenen. Gemiddeld komt 1 op de 100 jaarlijks op mijn hamster website. Theoretisch gezien, uitgaande van percentages Nederlandse bezoekers en terug komende bezoekers, heeft 1 op de 10 Nederlanders mijn website bezocht. Vreemde gedachten en iets dat lastig aan te tonen is. Maar welk kind heeft niet op hamster gezocht? En dat al jaren lang.