Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Blijft het vreemd vinden dat de ondervacht van een wintervacht donker van kleur is 
vrijdag, 31 maart, 2017, 7:49 pm - Russische
door Martin Braak
Wintervacht is en blijft iets bijzonders. Het is een bijzonder gedaante wisseling van kleur en elk Russische dwerghamster ziet er in wintervacht anders uit. Ik heb er nog steeds een aantal vragen die ik niet beantwoord heb. Hoe en waarom ze in wintervacht gaan, dat is me allang duidelijk. Maar waarom de ondervacht donker is terwijl rest van de haren grijswit zijn, dat snap ik eigenlijk niet. Wie weet komen we daar nog een keer achter.

Dit jaar had ik meer wintervacht dan anders. Her en der waren wat hamsters die in wintervacht gingen. En dat is mijn eigen stomme schuld geweest. Want waar het gebeurde, die kooien stonden in schaduw. Op twee kooien na!, en dat kan ik niet verklaren. Eén daarvan is uniek, want daar ging het om jonge Rusjes van drie weken oud die in wintervacht zijn gegaan (of er moet een mutatie zijn, maar daar komen we in de toekomst wel achter).

Foto behorend bij blog

Wat ik nog ooit een keer wil testen is dat ik een hamster een pigment vlek geef net als schapen. En dan kijken wat daarmee gebeurd als een hamster in wintervacht gaat. Ik ben namelijk benieuwd welk tempo de haren verwisseld worden. De verkleuring gaat namelijk heel snel.

De twee kleine Rusjes zijn nu alweer bijna drie maand oud en zitten nog in wintervacht. Heel iets ander patroon zou ik zeggen. Ook is het afwachten of ze een normale zomervacht gaan krijgen.
Positieflijst van de baan? 
dinsdag, 28 maart, 2017, 8:00 pm - Overige
door Martin Braak
Op Twitter las ik het bericht van Mark dat de positieflijst van de baan is. Zoekend naar informatie kwam ik zojuist dit tegen:

Verbod op houden hertensoorten muntjak en mazama vernietigd Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt het verbod op het houden van de hertensoorten muntjak en mazama. De staatssecretaris van Economische Zaken stelde dat verbod in op advies van de Positieflijst Advies Commissie. Deze commissie baseerde dit advies op deskundigenbeoordeling van de Positieflijst Expert Commissie. De wetenschappelijke objectiviteit van die adviezen is echter onvoldoende gegarandeerd oordeelt de rechter, omdat een deel van de experts is verbonden met stakeholders als Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit, Stichting Aap en de Dierenbescherming, en daarmee niet onafhankelijk is. Ook verliep de deskundigenbeoordeling van de Positieflijst Expert Commissie en de advisering van de Positieflijst Advies Commissie onvoldoende transparant en verifieerbaar. Dit betekent dat de staatssecretaris geen gebruik mocht maken van het advies en zijn besluit onzorgvuldig heeft voorbereid. Zie voor meer informatie de uitspraak van het CBb. bron: CBb, 28/03/17


Dat is zeer mooi om te horen en te lezen! Eindelijk spreekt de rechter uit dat de advisering gedaan wordt door niet onafhankelijke organisaties en deze organisaties belang hebben bij de wetgeving. Zoals Stichting Aap.

Laten we de "onafhankelijke" Stichting Aap is onder de loep nemen. Hierbij een link naar het jaarverslag:

https://www.aap.nl/uploads/inline-files/Jaarverslag_2015%20def%20low%20res_0.pdf

Het vermogen van deze stichting bedraagt maar liefst 21.776.822 euro. Ja, 21 miljoen euro! Zij hebben 8 miljoen op de bank staan als vrij geld. In 2015 heeft Stichting Aap bijna 1,4 miljoen subsidie ontvangen. Totaal 8 miljoen aan baten. Maar toch hebben ze jaarlijks een verlies, 2015 bijna 7 ton en 2014 1,8 miljoen euro.

Totaal bedragen de bruto lonen inclusief vakantiegeld in 2015 3.164.569 euro. In hun jaarrekening wordt vermeld dat totaal 89 mensen in dienst zijn omgerekend naar fulltimers. Gemiddeld salaris bedraagt 36.000 euro. Salaris van de directeur bedraagt 74.126 euro.

Voor 2016 is 1,8 miljoen euro verlies begroot.

Zij hebben inderdaad alle belang bij een zeer scherpe wetgeving. Hoe meer dieren zij "op moeten vangen", hoe meer subsidie zij kunnen vragen

Uit hun jaarverslag:

In 2015 heeft AAP 199 dieren opgevangen, 6 daarvan kwamen terug van hun herplaatsadres. Doordat we minder vogels en overige zoogdieren hebben opgenomen dan in 2014 (279), is het totaal dit jaar lager. Dit jaar werden 7 grote katachtigen, 3 chimpansees, 115 overige primaten, 67 overige zoogdieren en 7 vogels opgevangen. Hiervan werden 36 primaten, 7 grote katachtigen en één overig zoogdier (een prairiehond) in de quarantaine in Primadomus opgevangen, de rest in Almere. Opvang In totaal werd in 2015 vanuit heel Europa voor 995 dieren opvang aangevraagd: 70 grote katachtigen,16 chimpansees, 463 primaten, 179 middelgrote zoogdieren en 267 kleine zoogdieren. Dit is wederom meer dan voorgaande jaren. In de categorie grote katten waren de meeste opvangaanvragen voor leeuwen (31), tijgers (20) en luipaarden (16). Bij de primaten waren de meeste opvangaanvragen voor Java-apen (182), klauwaapjes (61) en berberapen (58). Bij (middel)grote zoogdieren staan (niet Europese) wolven (37), wallabies, (25) en stekelvarkens (21) bovenaan. Terwijl bij de kleine zoogdieren vooral opvang werd aangevraagd voor diverse soorten uitheemse eekhoorns (140), degoes (80) en prairiehonden (12). De aanvragen voor primaten kwamen voornamelijk uit Frankrijk (270 dieren), Spanje (105 dieren) en Duitsland (33 dieren). Bij de overige zoogdieren (grotere en kleine) kwamen voor 229 dieren de aanvragen uit Nederland, voor 124 dieren uit Frankrijk en voor 64 dieren uit Spanje. In Nederland werden vooral door particulieren dieren aangemeld (212) en werden 18 dieren aangemeld als ‘gevonden’. Er werden dit jaar geen in beslag genomen dieren aangemeld. Vanuit Spanje werd er voor 210 dieren opvang aangevraagd, 78 dieren hiervan waren inbeslagnames. De meeste opvangaanvragen kwamen vanuit de rest van Europa (550). Hiervan waren 86 dieren inbeslagnames.


Serieus, 67 overige zoorgdieren opgevangen en maar liefst 7 vogels! Wat een triest laag aantal ten opzichte van hoeveel kosten zij maken!

En daarom ben ik blij dat eindelijk een rechter uitspreekt dat deze organisaties niet onafhankelijk zijn in advisering rondom wetgeving.

Foto behorend bij blog

Dit is een plaatje wat ik als grap in 2014 geplaatst heb. Maar kijk eens terug hoe triest het is, welke wetenschapper haalt het in zijn hoofd om hamsters te willen gaan verbieden omdat ze gevaarlijk zijn? En welk ambtenaar denkt ja, dat is goed onderbouwt dossier!! Dat heeft maar weer aan hoe ver de politiek van de wereld staat!
Een oog van dicht bij bekeken 
zondag, 19 maart, 2017, 8:48 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen weken heb ik geen blogs geschreven. Te druk met mijn werk en te weinig tijd om te hobby'en. Ook ben ik bezig met een artikel over hybride Dwerghamsters, alleen kreeg ik dat dit weekend niet af. Dat komt nog!, beter wat langer over doen dan kort houden. Vorige week maakte ik een foto van een Mandarijn rus en het lukte goed om zijn oog op de foto te zetten.

Foto behorend bij blog

Wat je hier heel mooi kunt zien hoe rondom het oog haren zitten, zeg maar wimpers. Deze haren zitten rondom het oog heel mooi gekruld. En de krul is naar buiten toe.

Soms hoor je dat bij rex dieren soms rondom de oog ontstekingen staan. Laatst hoorde ik dat dit ook bij de Mandarijn soms gebeurd. De ogen raken vaker ontstoken. Als dit het geval is, moet je de ogen heel goed bekijken en kijken of deze haren niet de boosdoener zijn. Het kan namelijk erfelijk zijn dat bepaalde haren hiervan een verkeerde krul hebben en daardoor het oogje geïrriteerd raakt.
Tien jaar lang foto's op de frontpage van www.Dwerghamster.nl #hamsters #fotos 
dinsdag, 21 februari, 2017, 9:36 pm - Foto's
door Martin Braak
In 2007 heb ik mijn website www.Dwerghamster.nl aangepast en zijn er twee fotoseries op mijn voorpagina gekomen. Dit met de functie om door te klikken naar de volgende pagina. De foto's worden in regelmaat geupdate. Enerzijds met sfeer foto's zoals kerst, sinterklaas en pasen en anderzijds met leuke en grappige foto's. Het is alweer tien jaar geleden en er staan een paar honderd foto's te bezichtigen.

Hieronder een paar die ikzelf erg mooi en gelukt vind!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's zijn 600 bij 450. Dit komt voort uit het verleden dat op DeHamster forum de foto's niet te groot mochten zijn. Daar mochten de foto's maximaal 600 pixels breed zijn. Later ben ik meer gaan aansluiten bij de verhouding van de foto's die ik met mijn spiegelreflex camera schiet namelijk 800 x 533. Om de serie op mijn voorpagina voort te zetten, is hiervan afgeweken.
Dominant Spot, bont en merle ... Wel degelijk te selecteren, de kunst is geduld, tijd, en passie! #hamsters 
donderdag, 16 februari, 2017, 8:15 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Na het plaatsen van foto's van de door mijn broer Peter gefokte Syrische hamsters kreeg ik veel positieve reacties op deze foto:

Foto behorend bij blog

Wat zijn vlekjes mooi! Wat is het jammer dat je hierop niet kunt selecteren... Ow, maar dat is niet waar! Eerste wel, maar je kunt er wel degelijk op selecteren. Alleen heb je veel geduld nodig. En moet je bereid zijn om jarenlang te fokken en te selecteren. Jaar in jaar uit selecteren op de mooiste gevlekte hamster. En dan krijg je steeds meer van deze exemplaren.

Realiseer dat vaak gevlekte mutaties met een klein wit vlekje beginnen en dat door selectie langzamerhand groter en mooier worden. Een goed voorbeeld is de gevlekte Campbelli dwerghamster en later de hybride variant bonte Russische dwerghamster. Beide begon de vlek als klein wit vlekje vanuit de buik die naar boven kwam. En langzamerhand kwamen er meer vlekjes. En door selectie zijn het nu grote vlekken en veel vlekken.

De Russische dwerghamster variant Merle heb ik de natuur laten gaan, maar heb wel consequent de foutieve tekeningen eruit geselecteerd. En daardoor zie je over de hele wereld deze variant! De eerste exemplaren zijn in Engeland geboren en ik heb ze vroeg kunnen krijgen met veel dank!, want ik ben na ruim 10 jaar nog altijd even enthousiast over deze mutatie. En in 2008/2009 zijn exemplaren van mij weer terug gegaan naar Engeland omdat fokkers deze mutatie kwijt waren geraakt. Nu overal waar ik ze zie, realiseer ik me dat een beetje van mij fokbeleid en mijn passie gedeeld is, familie van mijn dieren!

Foto behorend bij blog