Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Record muizen klonen verbroken 
woensdag, 13 maart, 2013, 9:24 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om het wereldrecord muizen klonen te verbreken met een nieuwe kloontechniek.

De onderzoekers van het RIKEN Center for Developmental Biology in de Japanse stad Kobe hebben vijfentwintig generaties muizen gekloond uit één donormuis.

In totaal produceerden ze maarliefst 580 klonen door steeds een celkern met alle genetische informatie van een individu in een lege eicel te plaatsen en te laten uitgroeien tot een nieuw embryo.

Om te voorkomen dat er na enkele generaties genetische afwijkingen ontstonden, maakten ze gebruik van een speciale techniek. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Stem Cell.

Genetische afwijkingen

Bij het herhaaldelijk klonen van dieren zoals muizen, katten en honden treden er normaal gesproken altijd problemen op na twee tot zes generaties. De dieren krijgen dan gezondheidsproblemen, of zijn zelfs niet meer levensvatbaar.

"We vermoedden dat deze limiet werd veroorzaakt door een steeds toenemend aantal genetische afwijkingen bij het klonen", verklaart hoofdonderzoeker Teruhiko Wakayama op de nieuwssite van het Britse tijdschrift New Scientist.

De Japanse wetenschappers vonden een oplossing om het probleem te verhelpen. Ze dompelden de celkern van de dieren die gekloond zouden worden eerst onder in een bad van trichostatin, een stof die enzymen blokkeert.

Daardoor worden genetische reacties in cellen gestopt en wordt de celkern teruggebracht in een soort embryonale fase.

Andere dieren

De gekloonde embryo's die ontstonden uit de cellen hadden na deze behandeling minder afwijkingen. "Onze resultaten tonen aan dat het aantal genetische afwijkingen bij de gekloonde muizen niet toenam, ook niet na herhaaldelijk klonen", aldus Wakayama.

Of de onderzoeksresultaten het klonen van andere dieren ook makkelijker maakt, durft Wakayama niet te zeggen. "Ik onderzoek muizen, ik heb geen ervaring met andere soorten."

Artikel/nieuws van: Nu.nl




Overige blogposts worden nu geladen...