Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 april 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 445.466
    Vandaag: 54
    Gisteren: 60
Geel-wildkleur roodoog 
maandag, 31 maart, 2008, 6:18 pm - Russische
door Martin Braak
De Geel-wildkleur roodoog is niets anders dan de pink-eyed dilution mutatie. Genetisch gezien gaat het om 'pp'. In het begin toen ik ze samen met mijn broer gefokt hadden, toen noemden we ze Argente. En niet Geel-wildkleur.

Geel-wildkleur is later door andere fokkers bedacht. Dit komt omdat bij deze kleur de wildkleur kenmerken zoals drieboog en aalstreep zichtbaar zijn. Bij de keuringen worden de kleuren namelijk ingedeeld in kleuren met uitmonstering c.q. kleuren met wildkleur eigenschappen en éénkleurigen. Bij de Russen kennen ze toen nog geen éénkleurigen, maar omdat het toch een drieboog heeft, hebben ze het Geel met wildkleur eigenschappen genoemd, dus Geel-wildkleur.

Wat de pink-eyed dilution mutatie in feite doet is alles wat zwart pigment heeft, pigmentloos en/of kleurverdunnen. De oogkleur wordt in principe kleurloos. Maar omdat er bloedvaten door heen lopen, worden de ogen rood van kleur. De haren zijn normaal bruin, door deze verdunning wordt het geel.

De aalstreep kleur kan verschillen. De aalstreep kan zowel zilvergrijs als bruin zijn. De Geel-wildkleur roodoog is een typische kleur waaraan je kunt zien waaruit je het gefokt hebt. Uit verdunningskleuren blijf je nageslacht zien dat het uit lichtere kleuren is gefokt, uit donkere kleuren niet. Een Geel-wildkleur roodoog met zilveren aalstreep is heel vaak ook drager voor het Blauw-wildkleur gen. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Meestal zit dan wel voor in de generaties Blauw-wildkleur.

Aan een Wildkleur drager Geel-wildkleur roodoog kan je vaak zien dat het voor draagt. Er is veel meer geel pigment aanwezig.

Ik doe nu ervaring op met betrekking tot het fokken van Geel-wildkleur roodoog uit een Zwarte lijn. Deze exemplaar is daaruit gefokt en is tevens drager voor Zwart.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de kleur van de aalstreep bruin is. De dekkleur is erg licht, maar hier gaat het nog om een jonge dwerghamster van 3 weken oud. Later zal ik wat foto's maken wanneer zij volwassen is.