Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Laten we verschillen Campbelli versus Russische dwerghamster herinneren, bolletjes op de neus 
zondag, 19 januari, 2020, 8:40 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster wordt steeds meet gehybriseerd. Dat zie je terug op foto's die mensen van hun Campbelli dwerghamster plaatsen, maar ook op keuringen. Een verschil in eigenschap is de neus. Vandaag moest ik hieraan denken. We schreven vroeger over de Campbelli neus dat het bolletjes op de neus zijn. En het is goed om dit te realiseren en bij selectie van de Campbelli dwerghamster goed in acht te nemen.

Bekijk deze foto's maar eens:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En vergelijk met deze foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de Campbelli dwerghamster aan de bovenkant van de zijkanten van de neus soort bolletje. Wat bij de Russische dwerghamster minder is.
Ik verkoop hamsters, ben ik omzetbelasting verschuldigd? 
zondag, 12 januari, 2020, 8:39 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In 2020 is iets gewijzigd met betrekking tot de omzetbelasting. Namelijk de kleine ondernemersregeling. Met de kleine ondernemersregeling wil de Belastingdienst bereiken dat niet iedereen een aangifte omzetbelasting hoeft aan te vragen en btw af hoeft te dragen. Het zou wat zijn dat wanneer je regelmatig iets verkoopt tegen kleine bedragen je direct al aangifte omzetbelasting moet aanvragen.

Wet Omzetbelasting is heel duidelijk wanneer er omzetbelasting is verschuldigd, namelijk er wordt belasting geheven op "leveringen van goederen en diensten, welke in Nederland door een als zodanig handelende ondernemer onder bezwarende titel worden verricht". Wat er eigenlijk staat is wanneer iets geleverd wordt of gedaan wordt tegen een vergoeding en in Nederland door ondernemers dit gedaan wordt en omzetbelasting afdragen, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Ondernemer voor de omzetbelasting kent een ander definitie dan ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
Er wordt bij de omzetbelasting niet gekeken naar de winst en winstoogmerk. Als er regelmatig verkopen plaatsvindt, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Maar je raadt het vast wel. Als je paar hamsters verkoopt, hoef je geen omzetbelasting af te dragen. Maar waarom is dit zo? Feitelijk omdat je geen bedrijf hebt. Maar daarnaast door de kleine ondernemersregeling. De nieuwe regeling houdt in dat wanneer je minder dan 20.000 euro aan omzet / verkopen / vergoedingen op jaarbasis hebt, je de kleine ondernemersregeling (KOR) mag toepassen en kunt aanvragen. Je hoeft dan geen omzetbelasting betalen indien je dit toepast. Je moet wel heel veel hamsters verkopen om 20.000 euro aan omzet te halen.
Waarom juist die vier soorten dwerghamster en de Syrische hamster als huisdier? 
zondag, 5 januari, 2020, 9:04 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst kreeg ik een hele leuke vraag, namelijk: waarom juist deze vier soorten dwerghamsters en de Syrische hamster als huisdier gehouden worden. Er zijn nog veel meer soorten, waarom worden die niet als huisdier gehouden?

In 1930 gingen wetenschappers op zoek naar een nieuwe hamstersoort om in de laboratorium te gaan gebruiken. Ze wisten van de Syrische hamster, ook wel Goudhamster genoemd, af. Er werd een moeder met kindjes uitgegraven en slechts vier Syrische hamsters hebben dit overleefd. Medio 1930 werden de eerste nakomelingen van gefokt. De wetenschappers vonden de hamsters enorm leuk en ook lief. Ze beten niet. En dat is ook waarom in 1931 exemplaren naar hobbyfokkers zijn gegaan.

Dit geldt ook voor de vier dwerghamstersoorten. De Russische dwerghamster bijt niet. Als verdedigingstactiek houdt hij zich stil. Want hij heeft de uil als vijand. En wanneer hij aangevallen wordt, gaat hij krijsen en gooit hij een rotte eiergeur uit zijn bek. Hij heeft namelijk hiervoor twee liphoekklieren. Roborovski's bijten eveneens niet. Dat hoeven ze in het wild ook niet te doen. Zij rennen gewoon weg. En Chinese dwerghamsters eveneens. Zij bijten niet.

Maar de Campbelli dwerghamster bijt toch wel? De eerste wildkleur exemplaren beten niet heel erg. Afhankelijk van de omgeving waar de Campbelli dwerghamster vandaan komt, bijten ze veel of minder. Of wel zijn ze assertiever of minder assertief. De eerste exemplaren komen uit Mongolië vandaan, waar de Campbelli dwerghamster een veel leuker karakter hebben als het om huisdieren gaat. De in Rusland gehouden laboratorium dieren kwamen uit de Altai gebergte en die zijn vrij agressief qua verdedigen. De argente en albino kleuren zijn in deze lijnen ontstaan. En door hobbyfokkers gekruist met andere lijnen Campbelli dwerghamsters. Dat is de reden dat in de jaren '90 en '00 de Campbelli dwerghamster erg agressief waren en geen leuke huisdieren waren. Nieuwe exemplaren van verschillende laboratoria zijn veel minder agressief. In 2005 heb ik Campbelli wildvang gehad die vrij tam waren en deze ook aan andere hobbyfokkers gegeven. En nu heb ik wederom van wildvang afstammelingen en die zijn vrij tam. Deze exemplaren komen uit omgeving Kazachstan. Ik heb ze van Joep en hij heeft ze van de laboratorium Uni-Halle.

Maar dan is het toch eenvoudig om alle Campbelli kleuren tam te fokken? Dat valt tegen. In 2005 dacht ik dat te doen en heb ik mijn redelijk tamme van wild afkomstige lijnen gekruist met mijn Campbelli's met kleuren, en ik krijg vrij agressieve dieren uit. Zelfs exemplaren die door de lucht sprongen om hun kooi te verdedigen. Tegenwoordig door selectie, maar ook helaas door hybride Campbelli dwerghamsters te fokken, is het karakter stuk milder geworden. En zijn het redelijk leuke huisdieren. Maar wel met een handleiding en dat maakt het minder geschikt voor kinderen.

Andere hamstersoorten zijn veel agressiever en minder tam te maken. En er zijn exemplaren zoals de Korenwolf die je niet als huisdier mag houden. Ze zijn beschermd. Vroeger heb ik Korenwolf die in gevangenschap gefokt waren, gezien. En die werden met ijzeren handschoenen gehanteerd. Een Korenwolf is veel groter dan een Syrische hamster. Ook de tanden.

Leuk om te weten is dat de in Nederland uitgezette Korenwolf gefokt zijn van exemplaren die in deze regio vandaan komen. Ze zijn hier met uitsterven bedreigd. En via uitzetten proberen ze deze soort te redden. Maar ver hier vandaan zijn er genoeg exemplaren. Waarom niet een paar van daar naar hier brengen? Dat is juist om de aanleg van karakter niet te gaan mixen. Want zij kennen een heel ander gebied qua natuur en hebben een ander instinct. Realiseer dat wij dit met Campbelli's wel gedaan hebben, wij hebben verschillende exemplaren uit verschillende gebieden gemengd. Bij het fokken zie je daardoor verschillen in type en bouw, maar dat kan ook in karakter zitten. Blijf daarom altijd op karakter selecteren.

Foto behorend bij blog
Heeft mijn Russische dwerghamster torpor (winterverlamming) of iets anders? 
donderdag, 2 januari, 2020, 9:41 pm - Russische
door Martin Braak
Torpor is dat een Russische dwerghamster in een toestand komt waarin hij zijn temperatuur evenals zijn activiteiten verlaagd. Torpor wordt ook wel winterverlamming genoemd. Dit doen ze om energie te besparen. Deze toestand gaan ze in wanneer een combinatie van factoren aanwezig zijn: daglengte wordt korter en voedselschaarste. Ingeval de gedachten dat er voedsel tekort is. Er treed een oerinstinct inwerking.

Als je een Russische dwerghamster in torpor aantreft, dan zie je dat direct. De hamster zit stilletjes in de hoek en trilt enorm. Laatst was een vraag op Facebook hoe je het verschil tussen torpor en iets anders zoals Parkinson kunt zien. Dat is te voelen! Want bij torpor is het lichaamstemperatuur verlaagd en voelt de hamster koud aan. En bij andere aandoeningen als Parkinson, voelen ze wel warm en normaal aan. Epileptische aanval is totaal iets anders, dan kunnen ze wel trillen, maar dan liggen ze plat en is het meer stuittrekkingen. En voordat ze een epileptische aanval krijgen, trekken ze met hun bekje net of ze naar lucht happen.

Wat kan je doen als je een hamster aantreft in torpor? In je handen nemen en rustig warm blazen. Wanneer ze de warmte voelen, gaan ze uit torpor. En je zult zien dat ze binnen uur niets meer ziet en de hamster normaal beweegt. Wel kan het zijn dat de hamster nogmaals in torpor gaat. Omdat de gedachten "er is voer tekort" niet altijd direct weg is. Ongeacht dat er voldoende voer in de kooi ligt.

Torpor komt gelukkig zelden voor. Zorg ingeval dat de hamster niet op een slaapkamer staat zonder verlichting en zonder verwarming.

Hamster in Torpor:
Foto behorend bij blog

En zo zwak dat hij stil op de hand ligt:
Foto behorend bij blog

Torpor staat los van wintervacht. Het is niet zo dat alleen Russische dwerghamster met wintervacht in torpor kunnen gaan.

Nog een fototje van een Rusje in wintervacht.

Foto behorend bij blog
Statistieken 2019 
woensdag, 1 januari, 2020, 7:59 pm - Overige
door Martin Braak
De eerste dag van het jaar is het altijd tijd voor de statistieken. In de jaren merk ik dat het lastig is om met korte zoektermen boven aan te komen. Zoek je op "hamster", dan vind je mijn site niet goed. En ik heb geprobeerd om dit aan te passen. Webtitels, webinhoud etc, maar het leek niet te werken. Blijkbaar maakt Google onderscheid in één woord termen en meerdere woorden. Maar anno nu sta ik op pagina 2 met zoekwoord hamster!

En alles leidt tot meer bezoekers. Beetje meer maar. In 2019 heb ik mijn statistiekscript aangepast omdat ik vermoedde dat veel bots ook meetelde. Een complex en goed script en toch leidt dit niet tot heel veel minder qua telling. Mijn script qua statistiek is betrouwbaarder dan ik dacht!

Volgens mijn eigen statistiek routines zijn er 3.182.000 bezoekers geweest (2018: 2.955.000, 2017: 2.752.000) en zijn er 11.557.000 pagina's pagina's bekeken (2018: 10.972.269, 2017: 10.289.000). Of wel 227.000 bezoekers en dat is 12% meer! Zij hebben 584.000 pagina's gelezen. Samengevat: meer bezoekers die minder lezen. Zij lezen slechts wat ze zoeken. En dat is ook logisch, want mijn site is vrij vast qua informatie. Mijn blog is enorm qua aantal blogs, meer dan 1.000. En dat merk je in de statistieken. Want mijn blog is één van de meest gelezen pagina's (4.632.362 pagina's, 40% dus).

Dan de vergelijking met OneStat. Voor de goede orde, OneStat telt niet alles. Ik heb hier vaker over geschreven. Wanneer het plaatje geblokt wordt, wordt het bezoek niet geteld. Daarnaast merkte ik dat bezoekers via www.SyrischeHamster.nl en www.Goudhamster.nl ook niet via OneStat geteld worden.

Volgens Onestat 2019
Totaal pageviews: 279.183
Totaal visits: 169.199
Jaarlijks unieke bezoekers: 137.090
Eerste bezoekers: 134.558
Gem. pageviews per maand: 23.265
Drukste dag: 14-2-2016

Volgens Onestat 2018
Totaal pageviews: 268.502
Totaal bezoeken: 154.879
Jaarlijkse unieke bezoekers: 124.328
Eerste bezoekers: 122.111
Gem. pageviews per maand: 22.375
Drukste dag: 14-2-2016

Volgens Onestat 2017
Totaal pageviews: 295.489
Totaal bezoeken: 164.593
Jaarlijkse unieke bezoekers: 133.710
Eerste bezoekers: 131.238
Gem. pageviews per maand: 24.624
Drukste dag: 14-2-2016

Volgens Onestat 2016
Totaal pageviews: 340.334
Totaal bezoeken: 179.143
Jaarlijkse unieke bezoekers: 147.236
Eerste bezoekers: 145.016
Gem. pageviews per maand: 28.361
Drukste dag: 14-2-2016

Volgens Onestat 2015
Totaal pageviews: 332.322
Totaal bezoeken: 164.403
Jaarlijkse unieke bezoekers: 131.934
Maandelijkse unieke bezoekers: 139.453
Eerste bezoekers: 129.796
Gem. pageviews per maand: 27.694
Pageviews per bezoek: 2,02
Drukste momenten ongewijzigd

Volgens Onestat 2014
Totaal pageviews: 363.093
Totaal bezoeken: 156.460
Jaarlijkse unieke bezoekers: 125.554
Maandelijkse unieke bezoekers: 132.309
Eerste bezoekers: 123.794
Gem. pageviews per maand: 30.258
Pageviews per bezoek: 2,32
Drukste dag: 18-5-2013

Volgens Onestat 2013:
Totaal pageviews: 367.304
Totaal bezoeken: 155.875
Jaarlijkse unieke bezoekers: 126.524
Maandelijkse unieke bezoekers: 132.551
Eerste bezoekers: 124.931
Gem. pageviews per maand: 30.609
Pageviews per bezoek: 2,36
Drukste dag: 18-5-2013 (2.394)
Drukste week: Week 2 2012 (11.975)
Drukste maand: 1-2012 (47.001)

Volgens Onestat 2012:
Totaal pageviews: 440.406
Totaal bezoeken: 164.277
Jaarlijkse unieke bezoekers: 133.856
Maandelijkse unieke bezoekers: 140.682
Eerste bezoekers: 132.018
Gem. pageviews per maand: 36.700
Pageviews per bezoek: 2,68
Drukste dag: 10-1-2012 (2.361)
Drukste week: Week 2 2012 (11.975)
Drukste maand: 1-2012 (47.001)

En de verdeling per land.

Verdeling 2019 qua landen:
1. Nederland, 179.305, 64,22%
2. Engeland, 28.707, 10,28%
3. Overige, 26.818, 9,61%
4. België, 19.761, 7,08%
5. Verenigde Staten, 13.653, 4,89%
6. Zwitserland, 3.211, 1,15%
7. Rusland, 1.414, 0,51%
8. Duitsland, 1.059, 0,38%
9. Frankrijk, 819, 0,29%
10. Polen, 496, 0,18%

Verdeling 2018 qua landen:
1. Nederland, 162.213, 60,41%
2. Engeland, 28.422, 10,59%
3. Overige, 24.776, 9,23%
4. België, 20.911, 7,79%
5. Verenigde staten, 14.384, 5,36%
6. Zwitserland, 8.931, 3,33%
7. Duitland, 1.288, 0,48%
8. Rusland, 1.223, 0,46%
9. Frankrijk, 776, 0,29%
10. Tsjechische Republiek, 752, 0,28%

Verdeling 2017 qua landen:
1. Nederland 182.390 61,72%
2. België 33.145 11,22%
3. Overig 19.338 6,54%
4. Engeland 18.813 6,37%
5. Verenigde staten 13.565 4,59%
6. Zwitserland 8.414 2,85%
7. Canada 6.614 2,24%
8. Duitsland 5.656 1,91%
9. Frankrijk 1.017 0,34%
10. Rusland 872 0,30%

Verdeling 2013 qua landen:
1. Nederland 215.920 58,79%
2. België 55.249 15,04%
3. Verenigde Staten van Amerika 52.671 14,34%
4. Overig 10.978 2,99%
5. Duitsland 5.594 1,52%
6. Hongarije 3.604 0,98%
7. Verenigd Koninkrijk 3.493 0,95%
8. Frankrijk 3.050 0,83%
9. Canada 2.257 0,61%
10. Polen 2.028 0,55%

Google biedt mijn pagina niet aan in het buitenland. Ook wel logisch, als je een hamster gekocht hebt en je spreekt geen Nederlands, dan is het wel heel lastig om deze site te lezen. Vroeger werd dan alles via translate vertaald. Maar tegenwoordig vindt men de standaard info in eigen moedertaal. De stijging van het aantal bezoekers zit hem echt in Nederlandse bezoekers. Wat wel geinig is, bijna 1 op de 100 Nederlanders zijn op mijn site geweest!