Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.055
    Vandaag: 21
    Gisteren: 59
Hybride gevlekte Russische dwerghamster en territorium drift 
zondag, 6 september, 2020, 7:11 pm - Russische
door Martin Braak
Zo nu en dan krijg ik vragen over bijtende Russische dwerghamsters. Natuurlijk vraag ik altijd om foto's om te toetsen of het geen Campbelli dwerghamster is. En natuurlijk vraag ik of het wel om bijten gaat of om knabbelen aan de vingers. Maar laatste tijd krijg ik vaak de reactie terug dat het echt om bijten gaat. En wat ik wel ff raak vond qua reactie van iemand: mijn kinderen willen geen bijtende hamster.

Wat is bijten en wat is knabbelen. Want daar zit een verschil tussen. Knabbelen is dat je de hamster uit de kooi kunt halen en dat hij op de hand begint te "bijten". Het gaat hier niet om bijten, maar om knabbelen aan je vingers. En dat ontdekken ze omdat je zweet en omdat het een smaakje heeft. En eenmaal geproefd, vinden ze dit lekker. Het is dan ook raadzaam om dit niet toe te laten. En niet leuk en schattig te vinden. Maar om direct te reageren en te laten weten dat dit niet mag. Hoe langer je wacht met het afleveren, hoe lastiger het wordt om het af te leren. Wat ik zelf altijd doe is tegen de hamster praten of het een kindje van 3 jaar oud is. En op een beetje boze toon vertellen dat het niet mag. Maar wat ik ook doe is mijn hand iets omhoog c.q. heen en weer bewegen. De hamster moet dan zijn evenwicht weer vinden. Ik maak geen grote beweging en ik gooi de hamster niet naar boven. Het gaat om een korte snelle beweging zodanig dat de hamster halve centimeter omhoog komt. En als dit niet voldoende is, dan houd ik de hamster heel even in de nekvel vast. Het lijkt zielig, maar het gedrag moet echt afgeleerd worden en de hamster herinnert dat moeder de hamster in de nekvel pakt op moment dat hij weg gelopen is. En brengt hem op die manier terug naar het nest.

Bijten is dat de hamster echt met de snijtanden bijt. En meestal doen dwerghamsters dit in de kooi. Chinese dwerghamsters, Roborovski's en Syrische hamsters doen dit bijna nooit. Maar bij Campbelli dwerghamsters komt het wel voor. En dat noemen wij territoriumdrift. Zij verdedigen hun leefgebied. En daarom ook binnen in hun kooi. Op de hand zijn ze gewoon tam en bijten ze niet. Maar als huisdierliefhebber schrik je rot als de dwerghamster op je af vliegt om te bijten. Normaal pakken gaat dan niet en je moet de dwerghamster uit de kooi scheppen of leren dat hij op een plato / klepje van een transportbakje stapt om uit de kooi gehaald te worden. Territorium drift is iets natuurlijks en instinctief gedrag. Daar is weinig aan te doen. Met heel veel energie kan je bereiken dat ze wat rustiger worden op moment dat je ze uit de kooi wilt pakken.

Maar Russische dwerghamsters kennen van nature dit gedrag ook niet. Toch heb je Russische dwerghamsters die dit doen. Het gaat meestal om gevlekte Russische dwerghamsters. Maar waarom is dit? De reden is dat de mutatie die voor vlekken zorgt, een mutatie is dat van oorsprong van de Campbelli dwerghamster komt. En het is generaties lang op de Russische dwerghamster terug gefokt zodat het lijkt op een Russische dwerghamster en normaal gesproken ook gedraagd als een Russische dwerghamster. Toch kan bijten terug komen. Want als je hybride dwerghamsters onderling kruist kunnen oude eigenschappen terug komen. Het heeft weinig te maken met dat er weer Campbelli gebruikt is. Het heeft te maken dat er niet goed geselecteerd wordt en zo af en toe niet op zuivere Russen terug gekruist wordt.

Ik weet niet welke fokker deze exemplaren fokt. Maar advies is: zorg ervoor dat je als fokker ook zuivere exemplaren hebt en kruis deze bonte Russische dwerghamsters zo nu en dan terug op deze zuivere Russen. Je zult zien dat dit ten gunste van bouw en type komt, maar ook positief voor het gedrag is.

Foto behorend bij blog