Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.042
    Vandaag: 8
    Gisteren: 59
Mutantenfokkerij, een nieuw woord geïntroduceert door Universiteit Utrecht 
zondag, 28 april, 2019, 8:50 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op 18 november 2018 heeft de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht hun bevindingen over het fokken van designerkatten zoals de Bambino Sphynx kat beschikbaar gesteld. Deze bevindingen worden gebruikt t.b.v. de discussie of bepaalde katten- en hondenrassen gefokt mogen worden. In dit schrijven wordt ook het woord mutantenfokkerij gebruikt. In mijn ogen zijn zowel designerkatten, design dieren als mutatenfokkerij emotionele negatieve woorden die doelbewust gekozen zijn.

Artikel 3.4 Fokken met gezelschapsdieren, besluit houders van dieren

In artikel 3.4 lied 1 staat dat het is verboden om te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. In lid 2 staat dat bij het fokken ingeval, voor zover mogelijk, voorkomen moet worden dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen. En in ieder geval, voor zover mogelijk, moet voorkomen worden dat uiterlijke kenmerken worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen die schadelijke gevolgen hebben voor welzijn of gezondheid van de dieren. Tevens staat in lid 2 dat zoveel mogelijk voorkomen moet worden om dieren met gedragsproblemen te fokken.

De Bombino Sphynx kat

Dit is een haarloze kat en heeft korte pootjes net zoals de Munchkin kat. De soort wordt doelbewust gefokt en het gaat om twee dominante overervende (letale) mutaties.

De problemen:
1. Haarloos en korte poten brengt welzijnsrisico's met zich mee;
2. Door haarloos en korte poten kunnen gezondheidsproblemen geven zoals huidbeschadiging;
3. Door haarloos te zijn kan er gedragsproblemen ontstaan;
4. Door haarloos te zijn, zijn de zintuigen minder intens en wordt welzijn belemmerd.

Snorharen vormen een vitaal onderdeel van de zintuiglijke waarneming en daarmee het gevoel van veiligheid. In Duitsland is het verboden om te fokken met katten zonder snorharen.

Mutantenfokkerij

Volgens het schrijven wordt er bewust gefokt met schadelijke erfelijke kenmerken. Ze gebruiken het begrip mutatenfokkerij omdat bij het fokken doelbewust ouderdieren worden geselecteerd met mutaties. En in hun context spreken ze over mutaties die leiden tot schadelijke erfelijke kenmerken.

Emotie via woordkeuze

In het schrijven staat "design katten" en "mutantenfokkerij". Beide zijn woorden die emotie aangeven en niet waarom het gaat. Design katten is een negatief woord voor een raskat. Het gaat hier om een raskat die op uiterlijke kenmerken is geselecteerd. Elk soort hond of kat die in Nederland gefokt wordt, is ontstaan door mutaties. Anders zou een hond een wolf zijn. Het gaat dus niet om mutaties.

Ik ben het eens met dat niet gefokt moet worden met uiterlijke kenmerken die het welzijn en gezondheid benadelen van dieren. Maar dan moet er wel objectief onderzocht worden.

Link deskundigenverklaring

Link: https://www.licg.nl/media/3837/deskundigenverklaring-mutantenfokkerij_designerbreed-bambino-sphynx_van-hagen-en-de-gier-2018.pdf

Foto behorend bij blog

Mag in de toekomst wel of niet meer gefokt worden met design knaagdieren?