Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Pearl golvend haar 
dinsdag, 24 juli, 2018, 9:18 pm - Russische
door Martin Braak
Ik wil graag weten of een Pearl zonder zwart ook golvend haar kan zijn. Helaas loop ik tegen één probleempje aan. Je kunt van een Pearl Zwart nauwelijks zien of het wel of niet zwart is. Ik heb nu een Pearl Lilac roodoog golvend haar gefokt. Tenminste ik vermoed dat. Je kunt op de neus net iets pigment zien.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als je de Pearl op de foto bekijkt, dan is het geen mooi type. Ook het golvend haar komt anders over. Het zijn meer krulletjes. Wel mooi is te zien wat roodoog factor doet met de type en bouw. Dit exemplaar is overtuigend een hybride. Ook al fokken wij al 30 jaar roodoog factor, oorspronkelijk gefokt uit de Campbelli dwerghamster. Je kunt het direct zien.

Ik heb in het verleden een Pearl Zwart op Exoknaag op de foto gezet. Nu realiseer ik me dat dat exemplaar een bijzonder donker kop had. Ik heb tot heden geen mooi Pearl Zwart kunnen fokken. Het zijn bijna witte hamsters. Mooi om te zien dat Merle en Pearl zo verschillend zijn en zo anders in combinatie met Zwart gedragen.

Dit is voor mij een mislukte test project. Ik kan hier niet iets mee. De gedachten is om golvend haar zonder zwart hoeven te fokken.

Mandarijn drager Zwart is ook nog waardevol om te testen. Trouwens Merle in combinatie met Mandarijn en drager Zwart reageert ook weer anders. Daarvan kan je geregeld Merle nauwelijks aan terug zien. Er zijn witte haren te zien, maar de witte band ontbreekt vaak of is veel kleiner. Maar ik heb nog nooit golvend haar in de Mandarijn gefokt.

Laatst was ik weer betrokken bij een discussie over de slechte genen die in de zwarte lijn aanwezig waren. Ja dan moet je niet constant Zwart onderling fokken. Alle zwarte Russische dwerghamsters zijn familie van elkaar. Het chromosoom waarop de zwarte mutatie ligt is deels door recombinatie verandert, maar voor deel ook niet. Genen naast de zwarte mutatie zijn gekoppelde genen. Een Russische dwerghamster kent maar 28 chromosomen, 14 paar. Je zou de Mandarijn mutatie kunnen misbruiken om Zwart te verbeteren. Want een Mandarijn drager Zwart zie je meteen. Het duurt alleen 4-5 weken voordat hij zo verkleurt. Maar eenmaal verkleurt kan je de dragers eruit selecteren. Je zou paar generaties de zwarte mutatie over kunnen fokken zonder onderling hoeven te fokken. Wedden dat je dan super mooie types gaat krijgen?





Overige blogposts worden nu geladen...