Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.045
    Vandaag: 11
    Gisteren: 59
NKV Bokaal, Exoknaag, dit op Pasen dat kouder was dan de Kerstdagen #hamsters #exoknaag 
maandag, 17 april, 2017, 10:10 am - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 1e Paasdag, was het weer zover. Volgens mij de negende editie van NKV Bokaal. De weerberichten hadden gelijk!, het was kouder dan de Kerstdagen. En het gaat 's nachts ook weer vriezen. In de aanloop naar Exoknaag dacht ik "dat gaat niets worden". Als webbeheerder kan ik de inschrijvingen volgen en net voor de deadline waren slechts ongeveer 40 dieren ingeschreven. Dat is 10% van normale hoeveelheid. Maar op de laatste dag kwamen de inschrijvingen massaal binnen en bereikt de NKV bijna 200 dieren. Dat is een mooi aantal rekening houdend met de feestdagen.

Foto behorend bij blog

Voor de NKV was het lastig vrijwilligers te vinden en ik heb aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dan wil ik best een dagdeel schrijven. Gisteren heb ik dan voor het eerst geschreven. En dat was een leuke ervaring! Je krijgt alles mee van de keurmeester en er is zelfs tijd om vragen te stellen. En eenmaal aan het schrijven dacht ik, het is eigenlijk best een eer om keurmeester te zijn en de dieren mogen keuren. Je krijgt zoveel dieren te zien en elk individueel is anders. Er zijn zoveel verschillen wat het keuren niet alleen leuk maakt, maar ook leerzaam. Zo zagen we dat de meeste Goudkleurige Syrische hamsters een buikvlek hebben, op twee na en eentje had slechts een mini vlekje. We zagen een Mahonie zonder onderkleur. En dan sta je stil bij of dit hoort. De Oranje Syrische hamsters zijn minder warm als vroeger en we hebben het over kleurbenamingen gehad. Het is ook een hele eer dat je mag schrijven en iedereen die het leuk vindt om te schrijven, mag zich aanmelden. Ongeacht of je lid van de NKV bent. Het is een leerzame ervaring!

In de ochtend heb ik deze witte Chinese dwerghamster met streep op de foto mogen zetten. Het zou niet gaan om dezelfde mutatie die we in Nederland kwijt zijn geraakt. Dit zou geen dominant spot zijn. Gekruist met wildkleur levert het weer witten met een streep op.

Foto behorend bij blog

In de middag heb ik foto's gemaakt. Daarom dit keer minder foto's. Toen ik bij Katja stond zag zij direct dat er iets mis was aan een keuteltje van een kleurmuis. Jawel, wormen. Ik weet dat muizen maar ook hamsters wormen kunnen hebben. Maar heb dit nog nooit met de blote oog zelf gezien. Dit keer gaat het waarschijnlijk om lintwormen. Op de foto is het heel duidelijk te zien. En dit is een closeup foto!

Foto behorend bij blog

Ook was een Syrische hamster mannetje van maar liefst 312 gram aanwezig. Ergens moeten de keurmeesters een grens leggen en dit keer ging het over de grens en werd dit afgekeurd. Maar wat een prachtig beest!, het heeft zeker wat!

Er waren ongeveer 40 tamme ratten ingeschreven. Nog steeds meer dan vroeger. Ratten zijn leuk om te zien en ze zijn prachtig. Mariska liet mij een bijzonder rat zien, die een hartje op de buik heeft. Prachtig foutje van de natuur.

Foto behorend bij blog

De Syrische hamster Geel waren niet helemaal de kleur zoals de keurmeester graag zou zien. In mijn beleving zaten een paar tussen die Geel Umbrous zijn en dan gaat de kleur meer richting een oranje tint.

Foto behorend bij blog

Ook waren er Campbelli dwerghamsters ingeschreven. De Mandarijn hybride Campbelli variant heeft wel wat, het is een prachtige kleur. Maar de staartdracht was fout en overduidelijk hybride. En dat zag we ook bij de Albino's. Zowel de haren waren niet correct als de staartdracht. Als de populatie meer en meer hybride wordt, zullen we zien dat de stabiliteit hoe ze eruit zien steeds meer varieert en dat de fokkers consequent moeten selecteren op de Campbelli eigenschappen.

Foto behorend bij blog

Er waren volgens mij dit keer wat minder standjes. Maar dat viel niet op. Ze hadden de tafels iets meer uit elkaar gezet en een rij minder als ik het goed heb. Direct na 10 uur liep het vol en het was mega druk. Zo druk had ik het voor Pasen niet verwacht!

Een prachtige dag op een wel vreemde dag om een keuring te organiseren. Super gezellig!