Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dode muis of rat gevonden? Keutels gevonden? Pas op: Hantavirus! 
zaterdag, 23 mei, 2015, 9:33 pm - Overige
door Martin Braak
In Nederland, Overijssel, Twente, is het Seoel Hantavirus geconstateerd. Dit is voor de mens een zeer gevaarlijke virus. Het kan namelijk voor hoge koorts en voor ernstige nierfunctiestoornissen veroorzaken. Gelukkig wordt niet iedereen besmet met dit virus ziek!

Wat het virus zo gevaarlijk maakt, is de lange overlevingsmogelijkheid buiten een host. Het virus kan door ratten en muizen meegedragen worden. En het virus wordt via urine, speeksel en poepjes uitgescheiden. Het virus kan, afhankelijk van het weer, wekenlang in het milieu overleven. En mensen kunnen het via stof dit inademen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je een dode rat of muis vindt, of zelfs poepjes, je dit voorzichtig opruimt c.q. schoon maakt. Voorkom dat bij het opruimen gaat stoffen. Dus niet met de bezem heen en weer, maar spoel het met water eerst goed nat.

Er zijn verschillende Hantavirussen bekend waaronder ook eentje die tot longproblemen kan leiden. Gelukkig is het een virus dat niet van mens op mens gaat. In Nederland worden per jaar slechts pak weg 20-25 besmettingsgevallen geconstateerd die tot problemen leiden. Maar omdat nu bij de ratten in Overijssel dit type virus geconstateerd is, gaat men ervan uit dat het virus verder in Nederland verspreid wordt en dat het aantal besmetting kan gaan stijgen.

De meeste mensen worden niet ziek van het Hantavirus. Als iemand toch ziek wordt, zijn de klachten: spierpijn, hoofdpijn, koorts, misselijk, gevoel of je griep krijgt.

En als de virus tot nierproblemen leiden: hoge koorts, braken, pijn in de buik en in de zij, niet goed kunnen zien.




Overige blogposts worden nu geladen...