Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Welk hamsternaam kies jij? 
zondag, 1 september, 2013, 7:19 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Kinderen zijn al soms van te voren bezig: welk naam krijgt de hamster? Maar het nadenken over de naam gebeurd vaakst toch na de aanschaf. Dan wordt nagedacht over de naam. Hoe zal je de hamster noemen?

Wat ik aan namen tegen ben gekomen, dat is echt heel veel. Jantje, Tommy, Hammie, Gismo, Milow, Komeetje, Luna, Vlekje, etc. Er zijn op internet websites met voorbeeld namen. Sommige gaan dieper op de naam in en geven hamsters namen die met de middeleeuwen te maken hebben. Waarbij de naam een achtergrond heeft. Hobbyfokkers geven wel eens letters mee aan het nest voor de registratie. De hamsters krijgen meestal dan een naam die begint met deze letter. Soms is dit best moeilijk, denk maar aan de c en dat een nest uit meer dan 10 hamstertjes bestaat.

Ikzelf geef mijn dwerghamsters geen naam. Dit omdat ik best een aantal heb. Het is dan een hele kunst om meer dan 100 namen uit de hoofd te kennen waarbij sommige exemplaren sprekend op elkaar lijken. Ik geef mijn dwerghamsters registratienummers. Maar mijn Syrische hamsters krijgen wel een naam. Meestal korte krachtige namen zoals Poesje / Poes, Meisje, Glansje, Roxy en de vreemdste Oompa Loompa.

Zelf heb ik het idee dat de Russische dwerghamsters hun naam niet echt kennen. Ik constateer niet dat wanneer ik een naam geef en deze roep, ze tot een ander actie overgaan. Bij de Syrische hamsters heb ik dit wel. Vooral als de naam krachtig is, onderscheidend in hoog en laag. Bijvoorbeeld Poesje, Roxy, Oompa Loompa zijn namen die vrij krachtig zijn. Als ik nu naar mijn Syrische hamsters loop en ik roep Poesje dan komt Poesje uit het nest en Roxy kijkt op. Maar als ik Roxy noem dan komt Roxy heel snel richting de tralies. Terwijl Poesje niets doet. Misschien vreemd dat ik krachtige namen noem. Ik heb het idee dat verschil in klanken herkenbaarheid voor Syren zorgt. Maar wetenschappelijk bewijs..... Wie weet dat een afstudeerder dit leest en denkt ow leuk om dit te onderzoeken!

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...