Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
'Panda's krijgen zware winter' 
zaterdag, 8 november, 2008, 11:55 am - Persoonlijk
door Martin Braak
PEKING - De panda's in de Chinese provincie Sichuan gaan een zware winter tegemoet. Dat verwachten experts op basis van het gedrag van de dieren, meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

De panda's leven in het gebied dat getroffen is door de hevige aardbeving in mei. Tijdens de winter trekken de dieren naar lager gelegen gebieden. Dit jaar gebeurde dat al veel eerder dan normaal.

Elke winter vangt het pandacentrum in Sichuan een stuk of vijf vermoeide en hongerige panda's op. Dit jaar zijn er al twee aangetroffen voor de winter goed en wel begonnen is.

Aardbeving

Door de aardbeving is het complex van het pandacentrum beschadigd. De medewerkers weten dan ook niet of er wel genoeg ruimte is voor de verzwakte dieren.

De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de provincie Sichuan kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Ook een panda kwam om.

(c) ANP

Waarom plaats ik zo'n nieuwsbericht? Laatst had ik hier geschreven dat een Chinese dwerghamster niets deed terwijl ik zijn tanden ging knippen. Net of hij wist dat ik hem ging helpen. Rationeel gezien niet te verklaren, maar op één of ander manier weten dieren dit.

Hoe weten Panda's dat er een koude winter aankomt? Net als waarom trekken dieren weg als er een grote ramp gebeurd?