Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zomaar foto's 
zondag, 30 september, 2018, 7:51 pm - Russische
door Martin Braak
Ach in de jaren heb ik toch heel wat foto's gemaakt. Ik merk aan mijzelf dat ik de laatste tijd weinig foto's van mijn hamsters maak. Dat kwam in de zomer door de temperatuur, nu komt het vooral omdat ik nog steeds de deur dicht houd voor de vliegen die er nog steeds zijn. En dat ik elke keer toch druk bezig ben met andere dingen.

Ik blog een paar leuke grappige foto's van de laatste tijd.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Roborovski's vind ik altijd lastig om op de foto te zetten. Dat komt omdat ze zo snel zijn. Ik heb wel eens een doos uitgeknipt en gevouwen zodat ik de Roborovski kon fotograferen op een boomstam en als hij weg zou schieten, dat hij in de doos zou komen. Maar ik heb ook hele tamme Roborovski's gehad en dan zijn foto's maken heel gemakkelijk. Dit exemplaar hierboven is vliegensvlug! En dan maak ik de foto's op de trap. Want dan schieten ze wel heen en weer, maar ze gaan niet zomaar eraf.

Foto behorend bij blog

Dit is mijn kat Tommy. Tommy woont al bijna een jaartje samen bij mij en was de kat van mijn moeder. Op sterfbed van mijn vader in 2016 heb ik pa beloofd om voor ma een kat zou zorgen. Ik moest aan mijn vader beloven dat ik er ook voor zou zorgen in de zin van de kattenbak. Toen mijn moeder dit hoorde, moest ze enorm wennen aan het idee om toch in haar situatie een kat te nemen. Me moeder was slecht te been en kon niet goed lopen. Maar eenmaal gewend aan het idee, zag ze op Marktplaats een kat die sprekend op onze vorige kat Ringo leek, van jaren geleden. Tommy en mijn moeder waren één en hebben een jaar met elkaar geleefd. Nu is het mijn maatje en past hij op mij en andersom.

Foto behorend bij blog

Wanneer een dwerghamster jongen heeft en/of zit in een kooi waar ik geen waterfles kan monteren, dan geef ik een waterbakje. Een niet al te grote waterbakje van 5 cm. Sommige exemplaren spelen ermee. En soms gaan ze erin liggen. Ik heb niet altijd een camera in mijn hand en vaak leg ik grappige situaties dan ook niet vast. In dit geval wel een keer.

Ik heb trouwens ook één kooi die elke keer harde brokjes in het waterbakje leggen. Elke dag weer. Waarom ze dat doen.... Geen idee.

Foto behorend bij blog

Dit vind ik de grappigste foto die ik dit jaar heb genomen. Je kunt de emotie van Tommy zien. Blijf het prachtig vinden als ik de reeks foto's terug zie. Tommy wil wel eens helpen met foto's maken en gaat erbij zitten. Maar voor mij betekent dit dat ik zowel op de hamster als Tommy moet letten. Niet altijd heel praktisch. In dit geval zette ik de hamster niet op foto, ik wist dat Tommy er ging zitten en was het juist bedoeld om hem zo op foto te zetten.

Foto behorend bij blog

In mijn fotoalbum staan de foto's die ik op Facebook heb gezet. En er zitten ook andere niet hamsterfoto's tussen. Zo ook bovenstaande foto. Op 30 juni kreeg ik een bos bloemen van mijn werkgever Eshuis, Accountants en Adviseurs. Deze foto heb ik zowel op Facebook gezet als getwitterd. Het is geheel in style van Eshuis kleuren, logo en slogan.

Foto behorend bij blog

Nog een lach momentje dat ik goed op foto kon zetten. Jonge Russische dwerghamsters kunnen zo geweldig met elkaar vinden. En samen liggen slapen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog



Ik schrok me rot: beestjes in hamstervoer 
zondag, 23 september, 2018, 8:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week schrok ik me rot en gelukkig zag ik ze redelijk op tijd: beestjes in het hamstervoer. En niet een paar, maar een hele boel.

Het ging om Rijstkevers. Het zijn echte voorraadaantasters. Ze leven namelijk vooral tussen opgeslagen voorraad zoals rijst, meel, brood, koekjes en dus ook hamstervoer. Ze leggen hun eitjes in graan. Een vrouwtjes knaagt een gat in het graan en legt er eieren in. De vruchtbaarheid van een vrouw wordt geschat op 300-500 embryo's. Na het leggen van eieren bedekt de kever het gat met zijn afscheidingen. De ontwikkeling van embryo's duurt 6 tot 12 dagen.

Normaal zou ik zeggen: leg het voer in de diepvries en je bent ze kwijt. Maar in dit geval durfde ik dit niet aan. Want ze kunnen in rustfase gaan en maanden lang overleven. Ik heb de hele zak voer weg gegooid. Geen risico nemen met dit soort ongedierte. Want ook al duurt de cycles lang, ze knagen door plastic heen, kunnen goed overleven en je weet nooit of het eitje in een graankorrel echt kapot is gegaan.

Dit diertje komt uit het buitenland en normaal in de herfst en wintermaanden kan het in Nederland buiten niet overleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Laatste zomerdag letterlijk en qua weer, storm op komt = onrust 
donderdag, 20 september, 2018, 8:30 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gister was net als de dag ervoor en vandaag heerlijk warm. Toen ik thuis kwam was het dan ook warm bij de hamsters. Maar dat geeft nu niets, want het koelt ook snel af en dan doe ik de verzorging zo rond de 8 uur 's avonds. Heerlijk de buiten deur open, heerlijk genieten. Maar gisteren merkte ik onrust. Twee moeders die hun jongen aan het verjagen waren. Een mannetje die ik apart moet zetten. En vandaag wederom. Tijdens de verzorging merk ik onrust. Onrust onder de Russische dwerghamsters. Storm op komst?

Jawel, ik had namelijk het nieuws niet gevolgd. Maar inderdaad storm en afgelopen tien jaar heb ik dat al een paar keer geblogd. Het is geen toevalligheid, maar er zit een relatie tussen dat mijn hamsters weermannen zijn en voorgevoel hebben op wat aan het komen is. Het komt door luchtdruk verschillen. Tenminste, ik heb hierover gelezen. Ik heb alleen niet gecontroleerd of nu ook daadwerkelijk de luchtdruk al anders is.

Foto behorend bij blog

Gisterochtend had ik een bijzonder moment. 's Ochtends bij de verzorging had ik ook de buitendeur open en ineens zag ik een muis. Deze muis maakte een sprongetje naar links richting de schutting van mijn buren. Maar daarna ook direct ook weer rechts en keek me aan. Hij keek gewoon wat in mijn hamsterkamer te zien was. Toen ik een stap zijn richting deed, soef, weg was hij. Wel dacht ik even: zou dit dezelfde muis zijn die ik een aantal maanden geleden zag?

Bijzonder dag vandaag. Bijzonder is dat dit de laatste zomerdag van 2018 is. Zowel qua weertype als dat morgen herfst is. We hebben bizar weer gehad. Al vroeg heel mooi, al vroeg had ik geen trui meer aan en nu nog steeds 24,5 graden in mijn woonkamer. Bizar hoeveelheid dagen boven de 20 graden. En nu is het over, morgen overdag is het kouder dan aankomende nacht.

Dag lieve zomer, dag lieve schat.
Aan de vrolijkheid die jij hebt meegebracht heb ik weer veel gehad.
Maar de dagen worden korter en nog heel even dan is het voorbij,
dan gaat het regenen en wordt het koud. De herfst komt naderbij.
Bladeren gaan al verkleuren, sommige liggen al op de grond.
En nu zit ik hier te denken, op deze septemberavond.
Ik denk aan de zon, die mij vele dagen vrolijk heeft gemaakt.
Die drie maanden, ze waren voor mij volmaakt.
Over paar uur is het herfst, dat moet ik maar weer overleven.
Wind en regen, en in oktober veel herbeleven.
En dan is het aftellen tot kerst, daar kijk in naar uit.
Vrije dagen, kerstboom, versiering, heerlijk eten en lekker onderuit.
Er was een klein hamstertje ontsnapt, hoe weet ik dat? 
dinsdag, 18 september, 2018, 8:38 pm - Russische
door Martin Braak
Al drie dagen geleden wist ik het. Het is weer raak! Er is een hamster ontsnapt. Dat komt niet heel vaak voor. En vooral niet dat ik hem niet direct vang. Dit keer wist ik ook dat het om een zeer jong hamstertje zou gaan. En hoe wist ik dat?

In de hamsterkamer heb ik in elke hoek lege doosjes staan. Eentje waarin 9 raketijsjes zaten, een ander magnum doosje en wat kleine doosjes met het merk Mora erop. Ze staan er niet voor niets. Het is niet zo dat ik mijn rommel niet opruim. Ze staan er doelbewust. Wat ik ervaren heb is dat een hamster die los loopt de voorkeur heeft om in zo'n doosje te gaan slapen. Bij mij in de hamsterkamer ligt op de grond ook voer. Bij het voeren valt er geregeld wat op de grond en eens in de paar dagen stofzuig ik alles weer. Loslopende hamsters hamsteren dit. En verzamelen dit. Mijn ervaring is, is dat ze dit verzamelen in zo donker mogelijk plekje. En dat zijn die kartonnen doosjes.

Ik controleer deze doosjes geregeld. En drie dagen geleden lag er voer in drie doosjes. Echter het was heel weinig voer. Ook lag er wat kleine keuteltjes in. En zo wist ik dat een zeer jonge dwerghamster ontsnapt was.

Nadeel van zo'n jong diertje is dat hij snel is. Dat hij ook overal kan liggen slapen. Blijkbaar ging hij niet in zo'n doosje slapen. En was hij een uitzondering. Vandaag drie dagen later, zag ik hem ineens lopen. En dan ben ik wel zo snel om hem snel te pakken. En aan zijn bouw te zien is hij drie weekjes oud. Hebbes!

Foto behorend bij blog
Vroegere kat Ringo Star, Sterretje, Pinkeltje 
zondag, 16 september, 2018, 8:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag moest ik denken aan mijn, eigenlijk onze, kat Ringo Star. Toen ik nog studeerde overleed de kat van mijn moeder. Een zwarte kat met de naam Tommie. Mijn broer Peter had een Persische kat Tanja en we namen contact met de fokker op met de vraag of zij nog een kitten hadden. We mochten komen kijken want ze hadden een Brown Tabby pers van 5 maand. Niet geschikt voor keuringen want hij was erg angstig, scheet alles onder en was op de hotelkamer niet stil te krijgen.

Aangekomen had ik hem direct in mijn armen. Zo rustig dat hij was lag hij als een kindje in mijn armen. Mijn moeder twijfelde enorm. Want hun eerlijk verhaal gaf geen beeld bij een perfecte kat. Maar ik wist het zeker: we nemen Ringo Star! De naam die de fokker hem gegeven had omdat hij ringetjes rondom zijn pootjes had qua kleur.

Ringo was een prachtige pers met korte pootjes. Ringo en ik trokken altijd met elkaar op. Als ik aan het leren was, zat hij vaak voor mij. Af en toe met de pen spelen. Of mijn notitieblok iets aan de kant schuiven. Ringo liep op commando naast me en hij praatte terug. Ringo at wel slecht en daarom voerde mijn moeder Ringo met de hand. Hij kon de brokjes uit de hand beter opeten en hij gaf ook zelf aan als hij wilde eten. Toen ik bij Eshuis ging werken en 's avonds terug kwam van mijn werk, stond Ringo mij op te wachten. Ringetje zoals ik hem vaak noemde, maar ook Pinkeltje of Sterretje.

Ringo was de enige kat die mijn vader ook leuk vond. Dat kwam omdat hij zo lief karakter had en zijn nageltjes niet gebruikte. De kleren van mijn vader bleef heel en bij het oppakken hield Ringo zich slap. 's Ochtends stond mijn pa met Ringo in de armen en dat ging gepaard met praten.

Ringo is 14 jaar geworden. En vandaag... Stapjes op bed, tikkend tegen mijn voeten. En ik moest aan jou denken. Hij leek precies op mijn kat Tommy, behalve de oogjes. Want die waren geel en van Tommy zijn ze groen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog