Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Diabetes, wormen, hygiëne, was eerst je handen voordat je zogende hamsters of jongen pakt 
zaterdag, 21 februari, 2015, 5:34 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen week las ik het onderstaande artikel. Wat interessant is, is de link tussen darmflora en diabetes type 1. Diabetes ontwikkeld niet altijd en kan een combinatie zijn van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Darmflora, het geheel van micro-organismen dat in de darmen aanwezig zijn, hebben invloed op het ontwikkeling van diabetes type 1.

Het deed me direct denken aan het verhaal van een Campbeli fokker die mij vertelde dat wanneer zijn gefokte Campbelli's naar andere fokkers ging, vaker diabetes geconstateerd werd.



Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora.

Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken. Deze ziekte wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring.

In de eerste studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora (het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt) te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën.

Verzwakken

Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.

Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel anti-lichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse darmflora.

Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.



Wanneer een dwerghamster veel urineert, is het niet altijd diabetes. Nierproblemen kunnen eenzelfde verschijnsel veroorzaken. Ik heb gelezen dat bijvoorbeeld dat haakwormen ook organen kapot kunnen maken waardoor nierproblemen veroorzaakt worden. Echter ik weet niet of haakwormen bij hamsters voor kan komen. Wel haarwormen, dat heb ik al een aantal keren gehoord. En haarwormen kunnen natte neuzen en buiken veroorzaken. Ook kunnen haarwormen kale en rode buiken veroorzaken. Dit is zodanig geïrriteerd dat het erg pijnlijk is voor de hamster. Vaak merk je aan de hamster niets. Totdat ze stress hebben of minder weerstand hebben. Dat kan bij ouderdom zijn, maar ook wanneer moeder jongen heeft.



Ander YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qA33zmwjMSQ

Ik heb gehoord dat hamsters uit het Oostbloklanden afkomstig van de grote fokkerijen vaker last hebben van wormen. Ik heb geen echt bewijs of het daadwerkelijk zo is. Wel is het zo dat dierenliefhebbers veel vaker natuurlijke producten gebruiken, zowel gekocht in de dierenwinkel als vanuit buiten. In hooi, stro, aubiose, hennep, etc. kunnen eitjes van wormen zitten. Advies is daarom om de bodembedekking of takjes eerst even in de diepvries te doen / te leggen zodat alle organismen dood gaat. Wel is een attentie dat zowel bacteriën en virussen door koeling niet dood gaan. Mensen vergeten dit wel eens. Materialen afkomstig van buiten kunnen bacteriën bevatten dat bijvoorbeeld tepelinfecties veroorzaken. Bacteriën kunnen dagen lang overleven.

Hygiëne is heel belangrijk. Ook bij zogende dieren. Was voordat je zogende hamsters wilt pakken, eerst je handen. Aan je handen zitten bacteriën, vooral als je bijvoorbeeld contant geld in je handen hebt gehad of dat je zojuist in de supermarkt bent geweest. En de kleine jongen hebben scherpe tandjes waardoor kleine wondjes veroorzaakt kunnen worden. En dan kan een bacterie heel gemakkelijk binnen komen. Maar ook via het bekje van de kleintjes kan bacteriën via de tepeltunnel naar binnen dringen!