Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2013»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
28 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.148
    Vandaag: 59
    Gisteren: 58
Kleine dieren zien wereld in slow motion 
vrijdag, 20 september, 2013, 10:17 am - Nieuws
door Martin Braak
Kleine dieren hebben een relatief goed gezichtsvermogen, waardoor ze de wereld in een soort slow motion ervaren, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dieren met een klein lichaam hebben ogen waarmee ze licht sneller kunnen verwerken dan grotere dieren, zodat de tijd voor hen langzamer lijkt te verstrijken.

Een eekhoorn kan hierdoor binnen een seconde meer informatie uit de omgeving in zich opnemen dan bijvoorbeeld een olifant of een mens.
Dat melden onderzoekers van het Trinity College in Dublin in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Ogen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens te bestuderen uit eerdere studies over de snelheid waarmee de ogen van verschillende dieren licht kunnen waarnemen. Uit het onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen lichaamsgrootte van dieren en de snelheid waarmee ze reageren op visuele informatie.

Als een licht steeds sneller achter elkaar knippert, kan een mens de flitsen op een gegeven moment niet meer onafhankelijk van elkaar waarnemen, maar een eekhoorn bijvoorbeeld nog wel.

De ogen van veel vliegensoorten reageren zelfs meer dan vier keer zo snel op bewegingen in hun omgeving dan de ogen van mensen.

Fascinerend

"We beginnen te begrijpen dat er een hele wereld van details bestaat die slechts enkele dieren kunnen waarnemen en het is fascinerend om te bedenken hoe anders zij de wereld ervaren dan wij", verklaart hoofdonderzoeker Andrew Jackson op BBC News.

Toch werkt zelfs het gezichtsvermogen van kleine dieren soms te langzaam. Zo blijkt uit de studie dat sommige zandloperkevers zo snel kunnen rennen dat hun ogen de bewegingen van hun lichaam niet kunnen bijhouden.

De dieren worden dan tijdelijk blind en moeten even stoppen om hun ogen weer aan de omgeving te laten wennen.


Bron: Nu.nl




Overige blogposts worden nu geladen...