Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dumbo oren bij tamme ratten: afwijking van Msx1? 
dinsdag, 5 mei, 2015, 7:48 pm - Overige
door Martin Braak
Op 29 januari 2013 is Marie-José van den Boogaard promoveerd op haar proefschrift 'MSX1 in relation to clefting, hypodontia and hydrocephaly in humans'. Of wel Msx1 gen defect in relatie met schisis en hypodontie. Een ander naam voor schisis is een open gehemelte. Hypodentie is het ontbreken van tanden. Ikzelf ben geboren met een hazenlip en open gehemelte, wat een groot impact heeft op mijn leven. Ik heb bijvoorbeeld meer dan 12 jaar spraakles gevolgd en dagelijks geoefend om te praten zoals ik nu spreek.

Afgelopen twee maand ben ik bezig geweest met het updaten van de website AllesOverRatten.nl. Toen ik aan het verdiepen was hoe de oren van de tamme rat werkt en of de informatie nog compleet was, las ik op RatBehavior.org dat dumbo oren in relatie wordt gelegd met de Msx1 gen afwijking. Direct legde ik de link en schrok ik. Ik heb tot heden nog geen enkel negatieve fokervaring gehoord, gelezen of zelf ondervonden met betrekking tot de dumbo oren. Mijn broer Peter heeft ze veel gefokt en ook hij heeft niets gemerkt. Maar wat zou er gebeuren als een rat met een open gehemelte geboren wordt? Dan zal hij denk ik binnen enkele dagen sterven omdat hij bij het drinken van melk te weinig binnen krijgt.

Bij een onderzoek, Katerji et al. (2009), wordt vermoed dat Msx1 en Dlx1 bij dumbo ratten een rol spelen.

Er zijn verschillende menselijke aandoeningen die eenzelfde kenmerk vertonen als de dumbo mutatie: een lage inplant van de oren. Dit zijn bijvoorbeeld de Treacher-Collins en Nager syndromen. Deze syndromen leiden tot lagere en misvormde oren, onderontwikkeling van het gezicht spieren en zenuwen en vervorming van de schedel. Januari 2013 is een artikel gepubliceerd door wetenschappers van Seattle Children's Research Institute en zij concluderen dat dumbo oren inderdaad om een vergelijkbaar aandoening gaat. Het gaat inderdaad vermoedelijk om een mutatie in het regelgeving gebied van het DNA (dus Msx1 en Dlx1 genen). Deze mutatie verstoort faryngeale (= keelholte) boog ontwikkeling. Deze craniofaciale aandoening staat bekend onder pharyngeal arch disorders.

Nogmaals, zover ik weet zijn er geen negatieve ervaringen met het fokken van tamme ratten met dumbo oren. Maar ik wil fokkers wel wijzen op alertheid . Wanneer er jong overleden ratten zijn in een dumbo lijn, controleer de gehemeltes van de ratten.

Links:
http://www.artsennet.nl/nieuws/nieuws-o ... dontie.htm

http://www.ratbehavior.org/DumboRatMutation.htm

http://www.scielo.br/scielo.php?script= ... 9000200030

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036941/

http://www.newscientist.nl/nieuws/genet ... t-schisis/

Foto van een prachtige rat met dumbo oren, gefotografeerd op NKV Bokaal 2015:
Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...