Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Merle afwijkende tekeningen 
vrijdag, 4 oktober, 2019, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Heel soms heb ik Russische dwerghamsters met de mutatie Merle met een vreemde afwijkende tekening. Of ze zijn heel donker. Of heel licht. Of een grote stip op de kop. En heel soms geen stip op de kop. Nu zag ik bij een kruising tussen een Mandarijn merle x Engelse lijn dit rusje tussen zitten.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel zonde dat dit uit een Mandarijn Merle gefokt wordt. Voor mij de reden om niet voor de fok aan te houden. Ik houd de kleurmutaties apart en Mandarijn daar selecteer ik alleen Mandarijn varianten van en niet andere varianten. Dit Merle is gisteren via mijn broer Peter verkocht.

En voor wie niet ziet wat bijzonder is: witte vlekjes boven de ogen net als een Roborovski dwerghamster.
Een dag met veel regen, beetje bij beetje schoonmaken 
zondag, 29 september, 2019, 8:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Zoals voorspelt viel er vandaag zondag 29 september 2019 veel regen. In de ochtend was het nog te doen en voor mij de tijdstip om de hamsters te verzorgen. Regen is altijd ellende want bij de verzorging wil ik graag droog weer. In en uit lopen in de regen is niet wat.

Halverwege dacht ik, ach rest maak ik morgenavond wel schoon. Want het regende steeds harder en harder. Storm viel wel mee, er was geen storm! Begin van de week zeiden ze nog dat het hard zou gaan waaien. We hebben ingeval de eerste herfstdagen achter de rug.

Terwijl ik dit type luister ik muziek dat afspeelt op mijn nieuwe luidspreker Harman Kandon 300. Een Hoi Google luidspreker aangesloten Op Google Home en die niet veel begrijpt van wat je vraagt. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Maar het gaat mij om de goede geluid die deze speaker produceert. Gister bij Expert gekocht omdat op die dag 20% op televisies en speakers gegeven werd.

Morgen nog één dagje september, en dan is deze maand ook alweer voorbij. Wat gaat het hard zeg.

M.b.t. hamsters verdiep ik me steeds meer in de voeding. Het is vrij complex, maar wel goed om bij stil te staan. Tevens de problemen bij de Campbelli dwerghamsters. Vetzucht en kale buiken. Lijkt op een dominante afwijking als ik zo bekijk. Maar het is te vroeg om hier echt iets zinnigs over te vertellen. Wel een boodschap aan de fokkers die het hebben: neem dit serieus en selecteer dit eruit! Elke hamster die het krijgt, daarvan de ouderdieren uit de fok zetten. dat is een goede start van de juiste selectie.

Foto behorend bij blog
Dag zomer, welkom herfst 
zondag, 22 september, 2019, 3:52 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Een vreemd gevoel dat vandaag de laatste mooie zomerdag was. Vrijdag en zaterdag waren ook al heerlijke dagen met veel zon. Gisteren Univé familiedag geweest en het leek of het zomer was! Maar de herfst is aangebroken en de dagen worden korter.

Ik begon ook wat onrust bij mijn hamsters te merken. En dan komt er ander weer aan. Houd je paraplu maar in de aanslag. Want het lijkt erop dat er regen in aantocht is. En als mijn hamsters onrustig zijn, dan komt er storm! En wat lees ik qua voorspelling: dinsdag en woensdag krijgen we te maken met de nasleep van de tropische storm Humberto.

Foto behorend bij blog

Vorig week had ik nog de griep. Wel was het snel over en voelde ik vrijdagavond week ago al wel wat beter. Maar de nasleep... Ik was maandag t/m woensdag ook zo moe. Ben wel gaan werken en moest een grote administratie klus doen. Donderdag ben ik rustig begonnen met de Bouwtool. Een tool voor de bouw branche team.

Foto behorend bij blog
Golvend haar update 
zondag, 15 september, 2019, 6:58 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok al 11 jaar golvend haar en het is en blijft een zeer lastige mutatie. Op dit moment heb ik een aantal. Een aantal oudjes die niet meer fokken. En aantal potentiële nieuwe fok kandidaten. Ik ben verder gegaan met het kruisen met zuiver dieren. En daardoor verlies je de twee genen variant. Tevens speelt het probleem Parkinson, welke ook bij mijn zwarte en zwart gerelateerde Russen kan voorkomen. En dat maakt het nu wel heel lastig om goed verder te fokken. Je wilt graag golvend haar onderling kruisen maar met de gedachten van bloedverversing wil je ze met Wildkleur en Blauw-wildkleur kruisen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit diertje is gefokt uit drager Zwart x drager Zwart. Puur toeval dat toch twee genen van golvend haar heeft.
Voer mixen of zelf hamstervoer maken, is er een verschil? 
zaterdag, 14 september, 2019, 6:52 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laat ik als eerst beginnen met mijn mening te ventileren. Ik ben tegen het zelf maken van hamstervoer door middel van losse ingrediënten, tenzij de persoon precies kan vertellen hoeveel vitamine D3, vitamine A en wat de andere waarden zijn. Want als hij of zij kan vertellen wat precies in dat voer zit, dan is daar over nagedacht en dat is iets anders dan op gevoel zelf voer maken.

Elk hamstervoer bestaat uit verschillende zaden, noten en overige ingrediënten. Elk fabrikant heeft hierover nagedacht en stil gestaan. Ze hebben het onderzocht of gebaseerd op onderzoeken. Hamsters hebben vitamine A nodig. En dit in een bepaalde hoeveelheid. Ook moet het calcium - fosfor in verhouding zijn, ongeveer 2:1. Wetenschappelijk is dit onderzocht en geconstateerd dat bij deze verhouding hamsters in de eerste weken geen vitamine D3 nodig hebben. Wel is er later vitamine D3 nodig. Onze hamsters komen niet buiten en krijgen geen of onvoldoende reflectie van zonlicht. En krijgen vaak ook geen dierlijk eiwit. Bepaalde vitaminen en mineralen krijgen hamsters binnen door het eten van hun eigen poepjes. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. En krekels die in de natuurlijke leefomgeving voorkomen. Bij hamsters wordt vitamine B12 in de darmstelsel aangemaakt en zit in hun ontlasting. Daarom eten zij hun poepjes, want B12 zit niet in de noten en zaden. Maar als een hamster vleesproducten krijgt, dan gaat hun ontlasting meer stinken. Ze eten hun ontlasting niet meer.

Een gebrek aan vitamine B-complex kan zorgen dat hamsters trillen. Ook hele jonge hamsters die nog hun ogen niet open hebben. Een gebrek aan vitamine D3 kan zorgen voor groeistoornissen, verzwakte beenderen, botten en tanden. Ook kan gebrek aan vitaminen leiden tot tandvleesontsteking. En tandvleesontsteking kan leiden tot botafbraak. En botafbraak kan leiden tot los zittende snijtanden. En loszittende snijtanden slijten niet goed af en zo kan olifant tanden ontstaan. Zo noemen wij namelijk lange doorgroeiende tanden.

Er zit een groot verschil in:
- het mengen van voer van verschillende voerfabrikanten;
- extra elementen toevoegen aan een voer dat voldoet aan de eisen / voer van een fabrikant;
- zelf voer maken door losse ingrediënten te mixen.

Wanneer voer van verschillende fabrikanten gemengd wordt, dan kan je precies uitrekenen hoeveel vitamines en bijvoorbeeld ijzer inzit. De verhoudingen blijven kloppen. De fabrikanten voegen in bepaalde brokken of biks vitamine A, D3, etc. toe. Door te mengen blijft het voer dit behouden.

Het toevoegen van extra ingrediënten daarbij moet men narekenen wat het effect heeft op calcium en fosfor verhouding. En uitrekenen hoeveel zij o.a. vitamine A en D3 aan het verdunnen zijn. Een hamster blijft namelijk gevarieerd eten en zal daarom ook de extra ingrediënten eten. En zal niet meer eten, want dan wordt hij te dik. Tenzij dat extra ingrediënt "te lekker" is. Want dan gaan ze in een ander verhouding eten. Maar op deze wijze geef je wel voer waar vitamine toegevoegd zijn.

Bij zelf voer maken moet je stil staan of er voldoende A, D3 etc. inzit. Want in veel zaden zit geen vitamine A. Op natuurlijke wijze zou je heel veel gedroogde erwten toe moeten voegen of amandelen. Of je gaat vers andijvie bijgeven. Dat kan, maar dat dan wel frequent en consequent. Vitamine D3 zit niet in noten en zaden. Dat voegen fabrikanten synthetisch toe. Maar zelf voer maken betekent dat je precies moet weten wat je doet. Niet op gevoel, want dat is gevaarlijk!

Want voer heeft niet alleen een consequentie op het individuele hamster. Zowel korte termijn als lange termijn. Maar kan ook lange termijn effect hebben op het nageslacht van de hamster. En als fokker moet je daar bij stil staan. Ik haal altijd de wetenschappelijke onderzoek aan die gedaan is met ratten. Wanneer mannelijke ratten meer vettig eten krijgen, krijgen de dochters vaker diabetes. Voeding kan genen in de toekomst uit of juist aan zetten. Genetica is niet genen die recessief en dominant zijn en aan of uit staan. Een eeneiig tweeling kan totaal anders opgroeien. Als de één alcohol drinkt en rookt, en de ander niet. En je zou ze op 65 jaar leeftijd naast elkaar zetten, zie je direct die niet dronk en rookte.

Ook zijn er kleine bedrijven of mensen die op hobbymatig voer maken en verkopen. Als je dit voer koopt, kijk dan of er op de verpakking staat hoeveel voedingswaarden erin zit. Bedrijven zijn dat verplicht om dat te doen. En als dat niet opstaat, vraag dan na wat er precies inzit. Het is goed om te weten wat jij jouw hamsters geeft, toch? En als dat niet bekend is, sta dan stil of je dat voer wel wilt geven.

Laatste tijd hoor je links en rechts vaker gevallen van diabetes. Van rare huidproblemen. Bibberen jonge hamsters en het bibberen stopt wanneer hun oogjes openen. Dit is niet goed en niet normaal. En dit moet niet geaccepteerd worden!

Foto behorend bij blog

Link: Britse tiener blind en doof door tekort aan B12
Een 19-jarige jongen uit de Britse stad Bristol is twee jaar geleden volledig blind en slechthorend geworden omdat hij zeker tien jaar lang alleen patat, chips, witbrood met achterham en gebakken worstjes at. Volgens artsen is hij het slachtoffer geworden van een extreem eenzijdig voedingspatroon waardoor hij een ernstig tekort ontwikkelde van stoffen als vitamine B12, koper en selenium. Door het chronische gebrek daaraan raakten cruciale zenuwen in de ogen en oren onherstelbaar beschadigd.