Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Blauwe Syrische hamsters en Russisch blauw, bij praat moment! 
zondag, 4 februari, 2018, 3:28 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Afgelopen week kwam tijdens leuke gesprekken met mede fokkers de Blauwe Syrische hamster aan de orde. Er zijn gezondheidsproblemen: hartfalen en tumoren. Het is goed om stil te staan en informatie hierover met elkaar te delen. Helaas begreep ik van iemand dat dit voor iemand de reden is om geen Braak hamsters te willen. Als die persoon gewoon even vraagt...

Pak weg 10 jaar geleden begon mijn Smurf project. Een blauwe Syrische hamster. Wat zou het precies zijn en hoe vererft het. Smurf heb ik eerst oud laten worden. En daarna een nestje mee gefokt. En alle nestgenoten zijn bij mij gebleven. Smurf is heel oud geworden!, ongeveer 2,5 jaar oud. De kindjes van Smurf zijn allemaal oud geworden. Beertje was één daarvan en die heb ik heel vaak op de foto gezet. Toen mijn broer Peter aan het fokken ging, waren geen issues. Maar op moment dat een aantal fokkers flink inteelt gingen doen, ontstonden hartfalen. Ook bij mijn broer was een groep waar je dit terug zag. Peter besloot om selectief te fokken en consequent nieuw bloed erin te fokken om zo de problemen te elimineren. Helaas leidde dit tot minder Blauwe Syrische hamsters en ook daar kwamen op een gegeven moment hartfalen voor. Peter is een paar jaar geleden gestopt met het fokken van de Blauwe Syrische hamster.

Daarnaast zijn deze Blauwe Syrische hamsters altijd apart gehouden en afzonderlijk. Nadeel van nieuwe recessieve kleuren is dat je altijd lijnteelt doet. Het kan niet anders, want het gen ligt op één chromosoom en je hebt twee chromosomen nodig waarop dit gen ligt. En als daarop genetisch materiaal ligt dat voor gezondheidsproblemen kan zorgen, gaat dat vaker mee bij de selectie op de kleur. Dat is de reden om consequent nieuw bloed erin te fokken. En daarom het advies om dit nog aantal jaren te doen indien jij Blauwe Syrische hamsters fokt.

Tumoren zat in begin niet in en is geen probleem geweest bij de eerste exemplaren. Peter en ik hebben dit niet gezien. Maar soms komen onbedoeld ook nieuwe defecten erbij. En als deze ook op het chromosoom ligt waar de kleur ligt, kan het ook generaties lang meeliften.

Van verschillende kanten en terug kijkend op het hartfalen probleem bij mijn broer Peter, lijkt het dat Blauwe Syrische hamsters met witte vlekken het minst problemen hadden met hartfalen. Of het puur toeval is of dat toch een oorzaak ligt bij de kleurmutatie, dat weten we niet. Dat is mooi aan een stamboom-registratie-systeem die bestaat uit SQL data. Ik script data bij elkaar en analyseer.

Het is goed om nieuwe kleuren apart te houden. Diegene die het minst risico op defecten wil hebben, moet niet met Blauwe Syrische hamsters fokken. En ook niet met nakomelingen ongeacht dat ze een ander kleur hebben. Diegene die het een prachtige kleur vinden en steentje bijdragen om het gezond te fokken, doe rustig aan en neem de tijd. Elke keer dat je een onderlinge kruising doet, is het lijnteelt. Soms moet je gokken en juist twee keer terug fokken op een ander lijn. Ja ik weet het, je hebt dan kans drager blauw. Maar juist dan maak je grote stap als je eentje hebt. Kijk daarom ook goed hoe je een drager kunt herkennen.

Een drager kan je soms herkennen. Ik weet niet of dit bij de Syrische hamster het geval is. Bij dwerghamsters kan ik drager zwart geregeld zien. Maar een ander foefje is om een ander kleur te gebruiken om het te herkennen. Bij de Mandarijn kan je drager zwart heel goed zien!, en Mandarijn is dominant. Je kunt dus één gen zwart meerdere generaties op andere lijnen kruisen zonder lijnteelt te doen. En door selectie op het uiterlijk het blijven behouden.

Mijn broer fokt nu met Russisch blauw. Dat is genetisch gezien heel iets anders dan Blauw. Genetisch gezien zou het wel eens geen kleur kunnen zijn, maar een patroon. Ook hier geldt: houd het apart tot dat je weet wat het precies is en de dieren bewezen heeft. Dit kost een paar jaar?, ja dat is fokken en hoort bij fokken. Het gaat jaren duren voordat we veel van deze mutatie weten.

Wat goed om te weten is, is dat de hoofdman die ik van Joep Vrijhof heb gekregen, nog steeds leeft. Hij is al 2,5 jaar oud! Dat is zo mooi aan Joep. Iets nieuws, iets bijzonders, en hij geeft het weg omdat hij weet dat het in goede handen komt en daarmee verder gewerkt wordt.

Hij zit in zijn laatste levensfase. Vandaag moest ik hem schoonmaken. Eigenlijk vind ik dat zielig, hij heeft zo'n grote nest gemaakt en slaapt heerlijk hierin. Na het verschonen heeft hij een halve nest gemaakt, keukenrol papier erover heen getrokken en is hij verder gaan slapen. Ik geef doelbewust keukenrol omdat dit in begin wat steviger is. En over een paar dagen heeft hij precies weer zo'n mooi nest gebouwd. Alleen, hij doet dit nu in stapjes.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Naakte molratten kunnen 30 jaar oud worden, hamsters leven maar 2-3 jaar 
maandag, 29 januari, 2018, 9:45 pm - Overige
door Martin Braak
Pak weg 10 jaar geleden heb ik een dikke uur naar naakte molratten gekeken. Dit in de dierenpark in Emmen. Prachtige diertjes die een bijzonder systeem van gangenstelsel beheren. Alles op zijn plaats, alles op zijn tijd. Terwijl ik aan het kijken was, wist ik het verhaal waarom de wetenschappers de naakte molrat zo bijzonder vinden: je ziet bijna nooit dat dit diertje kanker krijgt. En hij wordt zo oud ten opzichte van andere kleine knaagdieren zoals hamsters.

Ik las zojuist een stukje hierover en ze hebben de puzzel nog steeds niet ontcijferd. Wel hebben ze meer bijzonderheden geconstateerd zoals dat vrouwelijke naaktratten geen menopauze kennen. En gewoon vruchtbaar blijven terwijl ze oud zijn. En dat het hart en botten over de jaren goed blijven.

Een bijzonder diertje dat nog jaren onderzocht zal worden. Hopelijk ontdekken ze hoe dit kan en is dit een puzzel om kanker aan te pakken.

Onderstaand een foto van een naakte tamme rat. Naakt kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. De echte naakt rat is niet zo gezond. Dat komt doordat de thymus minder goed functioneert. En dit is een belangrijke orgaan van het afweersysteem. Het produceert hormonen die de groei en het afweersysteem stimuleren. T-lymfocyten, in volksmond T-cellen genoemd, zijn afweercellen die in de thymus rijpen. De 't' staat voor thymus. Daarnaast speelt de thymus een grote rol bij het aanmaken van 'geheugencellen' die ziektes opnieuw herkennen en het recept onthouden voor het aanmaken van de juiste afweerstoffen.

Bij experimenten waar ze de thymus bij jonge dieren weghaalden bleek dit gewichtsverlies, groeiachterstand, haaruitval, achteruitgang van gezondheid en meer infecties te veroorzaken. Het weghalen van de thymus bij oudere dieren zorgde niet voor deze verschijnselen. Bij onderzoek bleek dat naaktratten gemiddeld 20% lichter zijn en bij normale omstandigheden gemiddeld negen maanden leven.

Maar dat zal bij de naakte molrat niet het geval zijn!

Foto behorend bij blog
Golvend haar heeft geen gekrulde of kortere snorharen 
zondag, 28 januari, 2018, 8:22 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg soms de vraag hoe de snorharen zijn van de Russische dwerghamster met golvend haar. Dat komt omdat rex mutaties ook effect hebben op de snorharen. Bij de Russische dwerghamster met golvend haar zie je vrij weinig aan de snorharen zelf. Bij sommige snorharen zie je een golvend structuur.

Vandaag heb ik een golvend haar op de foto gezet waar je dit goed kunt zien. Of wel je ziet weinig verschil.

Foto behorend bij blog

Het had niet veel gescheeld of ik was de mutatie kwijt geraakt. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik ze in overvloed heb. Echter ik ben totaal niet tevreden. Dit komt omdat ik te veel lijnteelt heb gedaan en dat de structuur van de haren minder is geworden. Het is veel minder golvend geworden. Toch heb ik een aantal goede exemplaren. Het is nu rustig door fokken en diversiteit qua genenpool te krijgen. Dat gaat me nog wel vijf jaar kosten, maar dat geeft niets. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat ze bij mij ontstaan zijn.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zie jij het? Bij een aantal snorharen zou je zeggen dat een iets golf in zit. Maar dat zie je bij normaal haarstructuur ook wel.

Hieronder een oud filmpje van de één van de eerste golvend haar exemplaar:

Foto's van jonge Russische #dwerghamsters 
zondag, 21 januari, 2018, 6:35 pm - Foto's
door Martin Braak
Vandaag even de tijd genomen om een paar geselecteerde Russische dwerghamsters op de foto te zetten. Ze zijn nog jong en niet volgroeid. Later zal ik deze weer op foto zetten zodat een mooi vergelijk wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Paracetamol kan effect hebben op de vruchtbaarheid van nageslacht 
woensdag, 17 januari, 2018, 9:10 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik blog wel eens vaker over epigenetica. En zo was laatst paracetamol in het nieuws. Het slikkken van paracetamol tijdens de zwangerschap kan mogelijk vruchtbaarheid problemen bij de vrouwelijk nageslacht leiden. Uit dierproeven met ratten en kleurmuizen is gebleken dat de pijnstiller effect heeft op de voorraad eitjes in de eierstokken.

Paracetamol verstoort in het embryo de aanleg van voorlopercellen waaruit bij vrouwen later de eicellen ontstaan. Er ontstaat daardoor minder eicellen en eierstokken van de vrouwtjes zouden eerder opraken. Verder onderzoek is nodig om te kijken of dit ook bij de mens zo is. Want wij als mens beginnen steeds later aan kinderen en zien paracetamol als een veilig middel. Het zou kunnen dat wanneer mensen later aan kinderen willen beginnen, de voorraad eitjes reeds op zijn door paracetamol gebruik van de moeder.

Eerder onderzoek bleek dat paracetamol tijdens de zwangerschap vaker leidt tot nageslacht met hyperactiviteit of autisme. Alleen is er hiervoor nog geen overtuigend bewijs geleverd.

Of wel wederom een bewijs dat wat dieren eten en leven effect kan hebben op het nageslacht. Zie eerder mijn blog over de hoeveelheid licht en om 's nachts licht bij te schijven. Dit kan negatief effect op het karakter van het nageslacht hebben.