Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Eiwit geneest muizen van vergeetachtigheid 
vrijdag, 30 augustus, 2013, 5:48 pm - Nieuws
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat geheugenverlies is te voorkomen met behulp van een specifiek eiwit.

Als oude muizen vergeetachtig worden, kunnen wetenschappers die ouderdomskwaal ongedaan maken door de productie van een eiwit met de naam RbAp48 kunstmatig te verhogen in het lichaam van de dieren.

Ook bij mensen is aangetoond dat het eiwit verband houdt met geheugenverlies op latere leeftijd. Dat melden onderzoekers van de Columbia University in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Overledenen

De wetenschappers onderzochten eerst in hoeverre het eiwit voorkwam in de hersenen van overleden mensen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hadden gesteld.

Ze voerden sectie uit op de hersenen van acht overledenen tussen de 33 en de 88 jaar. In het brein van de oudste personen werd relatief weinig van het molecuul RbAp48 gevonden in een hersengebied dat verband houdt met het geheugen.

Vervolgens voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit met muizen om de uitwerking van het eiwit op het geheugen te testen.

Jonge muizen

Jonge muizen waarbij de aanmaak van RbAp48 werd onderdrukt, bleken kwalen te vertonen die leken op ouderdomsklachten. De dieren hadden bijvoorbeeld moeite met navigeren en het herkennen van objecten.

“Het was opmerkelijk. We manipuleerden maar één molecuul in een specifiek gedeelte van het brein en de jonge muizen leken opeens op oudere muizen”, verklaart hoofdonderzoeker Scott Small op de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Geheugenverlies

Bij oude muizen waarbij de productie van het eiwit kunstmatig werd verhoogd, verbeterde het geheugen juist spectaculair.

“Deze studie toont daarom aan dat een tekort aan RbAp48 waarschijnlijk ook bij mensen direct bijdraagt aan leeftijdsgerelateerd geheugenverlies”, aldus Small op nieuwssite ScienceNow.

Het hersengebied waar de afname van het eiwit bij mensen het sterkste is, speelt overigens geen rol bij Alzheimer. De wetenschappers vermoeden dan ook dat geheugenverlies vaak een normaal symptoom van ouderdom is en niet altijd samen hoeft te gaan met Alzheimer.


Bron: Nu.nl

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: